Bezglutenowe dzieci (ale i dorośli) uwielbiają masę krówkową. Słodziutką, aromatyczną, cudownie ciągnącą….. Masa krówkowa jest znakomita do wielkanocnych mazurków. W bezglutenowej kuchni trzeba jednak zadbać o domową masę lub kupić taką, która nie zawiera glutenu (ani śladowych ilości). W sklepach znalazłam dwa rodzaje bezpiecznego kajmaku bezglutenowego. Najbardziej podoba mi się skład kajmaku bezglutenowego ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu – ten od kolorowej krówki na etykiecie.
Masę kajmakową uzyskuje się przez gotowanie mleka z cukrem, oczywiście w odpowiednich proporcjach. Przed wojną kajmak uznawany był za wyrób typowy dla kuchni warszawsiej (wg Wikipedii). Można go użyć do mazurka, przełożenia wafli i ciast, ozdabiania ciast. Świetnie też smakuje wybierany palcem z garnka :).
W moich poszukiwaniach bezpiecznego i dobrego kajmaku najwyższe noty zdobyła masa kajmakowa ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Masa zawiera tylko mleko i cukier, żadnych emulgatorów, aromatów, dodatków itp. Od technologa z firmy mam również zapewnienie, że produkt nie zawiera glutenu ani śladowych ilości.
Z kolei najgorzej wypadł kajmak z Bakallandu. Wszystko dlatego, że zawiera aż kilka składników. Albo producent chciała uzyskać niepowtarzalny smak albo oszczędza na składnikach albo ma jakąś inną technologię… Oto skład kajmaku z Bakallandu: cukier, woda, mleko w proszku 21,8% (odtłuszczone mleko pasteryzowane, olej kokosowy i/lub palmowy), emulgator – lecytyna sojowa. Trochę dużo, prawda?
Na dodatek na opakowaniu jest ostrzeżenie o śladowych ilościach glutenu (chwała producentowi za umieszczenie ostrzeżenia). Produkt ten jest więc niedozwolony w diecie bezglutenowej.
Znalazłam też kajmak z firmy Hellio. W składzie ma mleko, cukier i wodę (zastanawiam się: po co?). Firma dobrze oznacza swoje produkty, a na masie krówkowej nie zamieściła ostrzeżenia o śladowych ilościach glutenu.
Moim zdaniem jest więc to produkt bezpieczny dla celiaków. Użyliśmy go podczas warsztatów bezglutenowych w Pile. Smakował dobrze w naszych bezglutenowych mazurkach.
A jak użyć masy kajmakowej? Zamkniętą puszkę wystarczy umieścić w garnku z wrzącą wodą. Po kilkunastu minutach masa z pewnością zmięknie i da się łatwo rozprowadzić po upieczonym cieście.