Przepisy na chleby bezglutenowe lubię wzbogacać niecodziennymi dodatkami – dla koloru, smaku, zapachu, ale przede wszystkim dla wzbogacenia wartości odżywczych. Dobry chleb bezglutenowy to czasem jedyny sposób, by wprowadzić warzywa do diety dziecka – dobrze o tym wiedzą rodzice niejadków na diecie bezglutenowej. Dlatego wczoraj wymyśliłam bezglutenowy chleb cebulowy, choć w jego składzie jest znacznie więcej cudów: ziemniaki, por i czosnek. Powstaje pyszny, biały chleb bezglutenowy, który dzięki dodatkom długo zachowuje świeżość (o ile przetrwa inwazję głodnych domowników). Dzieci chętnie go jedzą, bo jest biały i miękki i delikatny, a nie podejrzewają i nie wyczuwają, co ma w środku ;) Ten cebulowy chleb bezglutenowy smakuje też dorosłym. Jest tak pyszny, że można go jeść bez obkładu, wystarczy dobre masło lub oliwa z ziołami.
Przy okazji: pamiętacie mój wielkanocny przepis na chleb bezglutenowy z wędzonym boczkiem? KLIK. Zdradzę, że w przygotowaniu mam jeszcze różowy chleb bezglutenowy, a także… zielony chleb bezglutenowy. Przepisy już wkrótce na blogu ;)