Blog

Zdrowy omlet bezglutenowy z mąką z amarantusa

09/06/2021

Zdrowy omlet bezglutenowy z mąką z amarantusa

09/06/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowy omlet to jedna z prostszych i szybszych potraw na śniadanie. Dziś Wam podpowiem, jak zrobić zdrowy omlet bezglutenowy z dodatkiem mąki amarantusowej. Skąd pomysł właśnie na taki dodatek? No bo jest zdrowy 😍 , wielu z Was ma go w szafkach, a nie zawsze wiadomo, do czego ta mąka amarantusowa może być wykorzystana. No bo trochę specyficznie pachnie i smakuje, jest mało popularna i w ogóle jakaś taka dziwna – mówią niektórzy. Dlatego dziś proponuję zdrowy omlet bezglutenowy z mąką amarantusową. Dodajemy jej naprawdę niewiele, ale to wystarczy, by uszlachetnić posiłek i zużyć przez 2 miesiące opakowanie mąki. Chcę podkreślić, że dzięki dodatkowi amarantusa zdrowy omlet bezglutenowy zyskuje lekko chrupiącą skórkę, a to dodatkowy walor dla niejadków. Zapraszam do wspólnego smażenia, przekonajcie się, że naturalna dieta bezglutenowa jest zdrowa, smaczna i pożywna, a omlet z mąką z amarantusa to najlepsze, czym można zacząć dzień. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było

Składniki na zdrowy omlet bezglutenowy z mąką z amarantusa – 1 porcja

  • 2 jajka
    osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: szczypta kurkumy i pieprzu
    bez glutenu, np. Magros dostępne w sklepie Jedz Bez Glutenu.pl
  • 2 łyżeczki mąki z amarantusa
    oznaczonej jako bezglutenowa np. Denver Food
  • około 40 g masła do smażenia

Wykonanie zdrowego omletu bezglutenowego z mąką z amarantusa

  • żółtka wymieszaj z kurkumą i pieprzem (te przyprawy w połączeniu działają przeciwzapalnie)
  • mikserem lub trzepaczką ubij białka z solą na sztywną pianę (jak na biszkopt)
  • na patelni na małym ogniu rozpuść masło 
  • odstaw mikser, dodaj żółtka i mieszaj delikatnie łyżką, następnie wsyp mąkę i nadal mieszaj
  • puszystą masę przełóż na patelnię z płynnym masłem, nakryj pokrywką
  • smaż na małym ogniu przez około 3-4 minuty
  • łopatką przewróć omlet bezglutenowy i smaż już bez przykrycia jeszcze przez około minutę
  • wyłóż danie na talerz, podawaj na ciepło z dużą porcją warzyw
  • chwilę po smażeniu puszystość omletu nieco znika, ale chrupkość pozostaje 🧨

Mąka z amarantusa – bezcenna w diecie bezglutenowej

Celiakia (choroba trzewna) wymaga stosowania przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Niestety, ta dieta bywa często niedoborowa. Oznacza to, że bez pomocy mądrego dietetyka trudno jest tak żywić dziecko lub dorosłego z celiakią, by dostarczyć mu w diecie wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dlatego osoby chore na celiakię mają często anemię, niedobory wapnia, żelaza, witamin z grupy B, cynku, magnezu i wielu innych składników. Bywają też otyłe, gdyż często żywią się mało zdrowymi zamiennikami bezglutenowymi produktów pszennych. 

Dlatego dieta bezglutenowa musi być zbilansowana, czyli tak skomponowana, by dostarczać wraz z jedzeniem ważne składniki odżywcze. Mąka z amarantusa jest jednym z produktów, który zawiera mnóstwo skarbów, potrzebnych pacjentom z celiakią. To m. in. białko, żelazo, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, magnez, fosfor, potas, błonnik, witaminy A, C, E oraz skwalen, który chroni komórki organizmu przed starzeniem się.

I co, warto włączyć amarantus do codziennej diety bezglutenowej? Najlepiej codziennie po 1-2 łyżeczki do ciasta naleśnikowego, do słodkich wypieków, racuszków, pieczywa, klusek, pierogów i wszelkich innych potraw. Tak mała porcja będzie niewyczuwalna, a długofalowo przyniesie efekty.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się