PO OKRUSZKU BOLI W BRZUSZKU, czyli bezglutenowa Zosia w przedszkolu

Przed długim weekendem listopadowym uległam szaleństwu i kupiłam w markecie XXL opakowanie krojonego schabu na kotlety. Dziesięć schabowych dla czteroosobowej rodziny! – oprzytomniałam dopiero w domu.

  • Co ja z tym zrobię? – pożaliłam się sąsiadce, a ona podpowiedziała mi przepis na zdrowe schabowe z piekarnika, bezglutenowe rzecz jasna. – Z drugiej połowy zrobisz za dwa dni tradycyjne kotlety schabowe – doradziła i popędziła za swoim psem. 

„Schabowe z piekarnika” brzmi dobrze, tym bardziej że nie przepadam za smażonymi obiadami. Okazało się, że to danie smakuje jeszcze lepiej, niż się nazywa. I ten pyszny sosik (powstał dzięki temu, że miałam w lodówce słoiczek rosołu z wczoraj)…. Nie uwierzycie – ale to był jeden z szybszych obiadów. Zdrowe, bezglutenowe schabowe z piekarnika można śmiało podać wszystkim domownikom. Nikt się nie zorientuje, że tu jest coś nie tak, że jakieś gluten-free ;). Schabowe z piekarnika pasują do kasz bezglutenowych, ziemniaków, makaronu, a nawet do chleba. Jeśli zdecydujecie się przyrządzić zdrowe bezglutenowe schabowe z piekarnika, pamiętajcie o sporej porcji warzyw – o tej porze roku najlepiej podawać je na ciepło, w postaci gęstych zup.

Składniki na pieczone schabowe bezglutenowe

  • 6 cienkich plastrów schabu
    o grubości około 1 cm
  • 1 łyżka mąki do panierowania
    bezglutenowej – u nas ryżowa pełnoziarnista
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
    bez zawartości glutenu
  • tłuszcz do obsmażenia
    u nas masło klarowane
  • około 1/2 szklanki wrzącego bulionu
    lub wrzątku z kostką rosołową

Jak przygotować schabowe bezglutenowe z piekarnika?

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. 
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  3. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem.
  4. Plastry schabu umyj i osusz. Nie rozbijaj ich.
  5. Przypraw mięso z obu stron solą i pieprzem.
  6. Obtocz lekko z obu stron w mące bezglutenowej.
  7. Obsmaż schab z każdej strony na patelni z tłuszczem, przez 2-3 minuty, do lekkiego zrumienienia.
  8. Mięso przełóż do formy – tłuszcz ma zostać na patelni. 
  9. Na tłuszczu podduś przez kilka minut cebulę z czosnkiem. Przełóż warzywa do formy z mięsem.
  10. Zalej całość wrzącym bulionem lub wodą i wstaw formę do piekarnika na około 40 minut. Pod koniec pieczenia możesz przykryć formę przykrywką lub folia aluminiową 
  11. Piecz, aż mięso będzie kruche. 

Szybki obiad bezglutenowy  – schabowe z piekarnika

Początkowo obawiałam się, że Zosia i Antek będą grymasić przy takim obiedzie. Zazwyczaj są bowiem sceptyczni do nowych dań, a zwłaszcza do tych zdrowszych wersji (nie przepadają natomiast za kotletami mielonymi z piekarnika – zdecydowanie bardziej wolą tradycyjne, w grubej panierce…).  Okazało się jednak, że zdrowe schabowe z piekarnika zasmakowały całej bezglutenowej rodzince. 

  • Jakie miękkie mięsko! – wołał Antek i sięgnął po dokładkę.
  • Sosik jest pierwsza klasa! – chwaliła Zosia, a obojgu wtórował glutenowy Daniel.

Takie obiady lubię…. A na „za dwa dni” zaplanowałam tradycyjne schabowe, w bezglutenowej panierce. W lodówce czekały bowiem jeszcze cztery plastry schabu.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-11-13T14:13:17+00:0013 listopada 2018|

    2 komentarze

    1. ela 13 listopada 2018 w 22:02 - Odpowiedz

      Częstochowa.Centrum handlowe,,Jagiellończycy”Stoisko z mięsem i wędlinami.Na lodówce duży napis PRODUKTY BEZGLUTENOWE.Aha,jest nadzieja…
      Jako,że z boku niewielki regał z artykułami spożywczymi typu makarony,pasztety itp.
      pytam ekspedientkę…..
      JA :te produkty bezglutenowe to?
      PANI:No jak to co,wędliny(śmiech)
      JA:rozumiem,że wędliny są zapakowane hermetycznie?
      PANI:Noooo…tak,ale to są duże kawałki……….Zaraz Pani pokażę…………Proszę tu przejść……..
      Myślałam,że Pani mnie zaprasza,aby zajrzeć do lodówki(pewnie dużo wędlin i wielkie,więc nie będzie wyjmować)
      Ale nie,mam stanąć przed ladą chłodniczą w której leżą dziesiątki wędlin.
      Pani dziubiąc po kawałkach wędlin nożem,pokazuje z pamięci(nie ma karteczek na żadnej wędlinie)
      PANI:Ta ciemna jakaś tam bezglutenowa,ta jasna jakaś tam bezglutenowa,ta żółta z czymś tam bezglutenowa,ta czerwona z czymś tam bezglutenowa.
      JA:Rozumiem,że mogę kupić te z lady?
      PANI:Tak,ale wtedy kroimy i ważymy.
      JA:Ale te wędliny przez to,że leżą z glutenowymi,już nie są bezglutenowe.
      PANI:To gluten przenika?Chyba Pani żartuje(śmiech)
      JA:Są zanieczyszczone.
      PANI:(śmiech)
      JA:Proszę sobie coś na ten temat poczytać.

      • Ewa 27 listopada 2018 w 11:59 - Odpowiedz

        Ehhh… szkoda słów. Czy jeszcze długo ludziom nie będzie się chciało głębić wiadomości co to takiego towar bezglutenowy?

    Zostaw komentarz



    PO OKRUSZKU BOLI W BRZUSZKU, czyli bezglutenowa Zosia w przedszkolu