W Wielkopolsce z okazji 11 listopada jada się rogale marcińskie, bezglutenowe też oczywiście ;) Kto już zamówił? Bezglutenowe rogale marcińskie z białym makiem rozsławiła Bezglutenowa Mama, nagrywając w Poznaniu na Rynku film kulinarny – KLIK. Wtedy częstowaliśmy poznaniaków świeżo upieczonymi rogalami, przysmakiem uraczyły się też koziołki przed Ratuszem ;) W tym roku z pewnością wszystkie poznańskie piekarnie i cukiernie bezglutenowe, a także tradycyjnie restauracja Oberża Pod Dzwonkiem – zaoferują rogale marcińskie gluten-free. Nie wiem tylko, czy będą z białym makiem, bo bezglutenowi cukiernicy mieli kłopot z ze zdobyciem tego surowca. Szczerze mówiąc – mak biały czy niebieski, nie ma znaczenia – najważniejsze są pyszne rogale pełne bakalii i miodu, na dobrym cieście. A najlepsze są domowe rogale marcińskie bez glutenu – bez dwóch zdań ;) Zerknijcie poniżej na mój filmik z przepisem na rogale marcińskie, a także na zestaw przepisów (róznią się głównie składem i sposobem wykonania ciasta). Mam też pomysł na wegańskie rogale marcińskie bezglutenowe – ugotujcie klasyczne nadzienie z dozwolonych składników, a ciasto przygotujcie według tego przepisu KLIK.
Jeszcze jedna ważna uwaga: osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej nie mogą jeść rogali „bezglutenowych” ze zwykłych cukierni i piekarni – są one bowiem silnie zanieczyszczone glutenem.