Pacjenci z celiakią miewają wiele objawów neurologicznych, w tym bóle głowy i zauważalne zmiany w mózgu. Nie wiedzą jednak o ich związku z chorobą trzewną, podobnie jak o zwiększonym ryzyku wystąpienia demencji naczyniowej. Pytań o celiakię neurologiczną nadal jest wiele, jak choćby to, czy dieta bezglutenowa może chronić przed demencją pacjentów z bólem głowy? O tych i innych aspektach celiakii neurologicznej mówił brytyjski prof. Marios Hadjivassiliou (na zdjęciu) na październikowej konferencji w Warszawie „Celiakia – choroba o wielu obliczach”. Ceniony naukowiec dowiódł m. in., że ścisła dieta bezglutenowa pozwala ograniczyć ból u pacjentów z neuropatią obwodową. Co niezwykle ważne – ścisła dieta bezglutenowa i usuwanie przeciwciał pozwala chronić mózg osoby z celiakią przed patologicznymi zmianami. Brytyjski profesor w swoim instytucie odkrył jeszcze coś: celiakia i choroby neurologiczne nie dotyczą tylko ludzi, ale również… psów. Profesor badał psa z objawami ataksji, który miał zauważalne zmiany w móżdżku. Objawy u zwierzęcia ustąpiły po wprowadzeniu ścisłej diety bezglutenowej. Uwaga: ponieważ wykład był tłumaczony symultanicznie na język polski i padło na nim wiele specjalistycznych określeń, w relacji skupię się na zasygnalizowaniu tylko pewnych wątków.
Prof. Marios Hadjivassiliou to ceniony neurolog i naukowiec zajmujący się problematyką celiakii i nadwrażliwości na gluten u osób z objawami neurologicznymi. Wspólnie z profesorem Davidem Sandersem – gastroenterologiem, stworzył przy Uniwersytecie w Sheffield w Wielkiej Brytanii Institute of Gluten – Related Disorders. Instytut jest nie tylko cenionym na świecie ośrodkiem naukowo – badawczym, ale także centrum diagnostycznym dla pacjentów z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Dzięki swojej pasji i pracy zyskał międzynarodowe uznanie. Profesor opisał i udokumentował licznymi badaniami ataksję glutenową oraz wyjaśnił, że przyczyną wielu przypadków neuropatii jest nietolerancja glutenu. (*)
Prof. Marios Hadjivassiliou wystąpił w Polsce 13 października 2018 r. na konferencji „Celiakia – choroba o wielu obliczach”, zorganizowanej w Warszawie przez ALAB laboratoria.
(*) Nota ze strony organizatora konferencji: ALAB Laboratoria
Profesor Hadjivassiliou od 1994 r. bada wiele aspektów celiakii i przygląda się neurologicznym objawom. Odkrył m. in., że 5% pacjentów z chorobą Parkinsona miała przeciwciała AGA (przeciwgliadynowe) świadczące o celiakii. Z kolei aż 26% chorych z neuropatią ma celiakię!
Na wykładzie mówił szerzej o następujących jednostkach chorobowych: ataksja, neuropatia obwodowa, enteropatia. Podkreślał, że ścisła dieta bezglutenowa daje świetne rezultaty w ich leczeniu, ale głównie w początkowym stadium choroby, zanim dojdzie do zmian w móżdżku.
Podczas wykładu profesor Marios Hadjivassiliou przedstawił wyniki badań pacjentów z klasycznymi objawami celiakii oraz z objawami neurologicznymi. Czy można dzielić te obie grupy? – pytał retorycznie.
Jakie były wyniki?
W sumie 67% badanych miało objawy o charakterze neurologicznym, a 46% miało zmieniony obraz mózgu (zmiany dotyczyły substancji białej).
Okazało się również, że pacjenci z celiakią o charakterze neurologicznym są zdecydowanie później diagnozowani – średni wiek to 53 lata. W przypadku diagnozy klasycznej celiakii średni wiek pacjentów to 44 lata. Kolejnym wnioskiem jest fakt, duża część przypadków ataksji jest związana własnie z glutenem.
Neuropatia obwodowa może się objawiać m. in. brakiem czucia, drętwieniem stóp. Badania profesora wykazały, że aż 26 % pacjentów z neuropatią ma celiakię, co wskazuje na znaczące powiązanie tych dwóch chorób. Przykład? Aż 55% chorych z neuropatią obwodową skarży się na ból, ale ścisła dieta bezglutenowa pozwala go ograniczyć.
Profesor uważa, że również neuropatia czuciowa świetnie reaguje na dietę bezglutenową.
Co to są mioklonie? To choroby ze spektrum nadpobudliwości ruchowej, gwałtowne i nagłe skurcze poszczególnych grup mięśniowych. Występują nieregularnie, przeważnie w mięśniach kończyn. Mioklonie zdarzają się też w mięśniach twarzy i jamy ustnej. Choroby trudno się leczy, m. in. lekami na padaczkę, immunosupresyjnymi czy transfuzją osocza.
Jaka jest rola diety bezglutenowej w leczeniu chorób neurologicznych, na przykład ataksji? Profesor podkreślał, że niezwykle ważne jest szybkie rozpoznanie choroby i wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej. Dieta bardzo pomaga pacjentom z wcześnie rozpoznaną ataksją, daje ogromne szanse poprawy zdrowia. Ale przy późnej diagnozie nie należy się już spodziewać cudów.
Bywa jednak, że niektórzy pacjenci słabo reagują na dietę bezglutenową. Przyczyn, zdaniem profesora, jest kilka: błędy w diecie, zły stan neurologiczny pacjenta, celiakia oporna na leczenie lub konieczność nowej diagnozy.
Na konferencji w Warszawie profesor Marios Hadjivassiliou podkreślał wielokrotnie, że w łagodzeniu objawów i leczeniu chorób neurologicznych związanych z glutenem pomóc może jedynie ŚCISŁA dieta bezglutenowa. Warto o tym pamiętać również w kontekście innej informacji: ważne jest usuwanie przeciwciał związanych z celiakią, by chronić mózg przed zmianami. Nie wiemy jeszcze wiele na ten temat, ale naukowcy coraz częściej uważają, że mózg w celiakii odgrywa znaczącą rolę.
KOMENTARZE