Blog

Włoskie mąki naturalne La Veronese pojawią się w Polsce?

28/09/2017

Włoskie mąki naturalne La Veronese pojawią się w Polsce?

28/09/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na POLAGRZE 2017 swoje stoiska ustawiło wiele włoskich firm, w tym kilka zajmujących się żywnością bezglutenową. Moją uwagę przyciągnęła nowa marka La Veronese, wytwarzająca wysokiej jakości produkty bezglutenowe z włoskich surowców. Firma specjalizuje się w produkcji bezglutenowych mąk na polentę, ryżu i polent błyskawicznych. W ofercie ma także bezglutenowe mixy do wypieku ciast i pieczywa oraz doskonałej jakości mąki ryżowe i mąki z roślin strączkowych. Jest i bezglutenowa bułka tarta z kukurydzy żółtej i białej.

Produkty bezglutenowe z górnej półki

Przedstawiciele bezglutenowej marki La Veronese dotarli na POLAGRĘ  w poszukiwaniu nowych rynków zbytu. Polska jest atrakcyjnym kąskiem dla producentów żywności bezglutenowej, gdyż dopiero budzi się u nas świadomość dotycząca diety bezglutenowej, celiakii i nietolerancji glutenu. 

Sprawdziłam, że La Veronese to marka produkująca naprawdę wysokiej jakości produkty bezglutenowe. To górna półka, a to oczywiście ma związek z ceną. O ile polentę bezglutenową La Veronese o wadze 500 g można kupić we Włoszech za około 5-7 zł, to już bezglutenowa mąka z soczewicy BIO kosztuje około 15-16 zł za 400 g. Ale tak jak wspomniałam: bezglutenowa marka La Veronese oznacza produkty bezglutenowe z górnej półki. Z ceną w tym przypadku jest związana po prostu jakość. Bezglutenowa polenta to jedno ze sztandarowych dań włoskiej kuchni – nic dziwnego, że bezglutenowi klienci oczekują surowców wysokiej jakości. 

Mąki na bezglutenowe polenty, chleby, ciasta, pierogi, naleśniki…

Jak czytam w folderze  w języku polskim, wydanym specjalnie na targi przez  bezglutenową markę La Veronese, firma używa do produkcji najszlachetniejszych odmian włoskiej kukurydzy, żółtej i białej. Wiele produktów ma certyfikat BIO.

W ofercie marki La Veronese znajdują się również: ryż w kilku odmianach (Vialone Nano, Carnaroli, Arborio), bezglutenowe mąki naturalne: z fasoli, soczewicy, grochu, ciecierzycy, gryczana ryżowa, z amarantusa, z miłki abisyńskiej, z komosy ryżowej, kukurydziana. Jest i trochę bezglutenowych mixów (czyli specjalnych mieszanek mąk i różnych składników, dzięki którym uzyskujemy wypieki bezglutenowe podobne do glutenowych – puszyste, sprężyste, dobrze wyrośnięte, miękkie). Marka La Veronese oferuje m. in.: mix do chleba bezglutenowego, mix do pizzy i piadiny bezglutenowej, mix do ciast słodkich i mix do ciast kakaowych. Ciekawym produktem jest bezglutenowa „bułka tarta” z kukurydzy żółtej i białej. 

Czy jest szansa, że te włoskie produkty La Veronese pojawią się na polskim rynku bezglutenowym? Czy znajdą nabywców? Trzymam kciuki i biegnę do kuchni eksperymentować z bezglutenową polentą – na targach kupiłam kilka rodzajów mąki na to tradycyjne włoskie danie. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się