Blog

1

Wiosenne wrapy bezglutenowe z zielonymi szparagami

09/06/2022

Wiosenne wrapy bezglutenowe z zielonymi szparagami

09/06/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Sezon na szparagi! Można je podawać w formie zup, przystawek czy warzyw, ale i jako danie główne. Dziś podzielę się z Wami przepisem na wiosenne wrapy bezglutenowe z zielonymi szparagami – pieczonymi. Ekspresowe danie na bezglutenową kolację, ale też do śniadaniówki. Wiosenne wrapy bezglutenowe mienią się zielonym kolorem, są pyszne, pożywne i atrakcyjne dla dzieci, ale i dla dorosłych. Gdy moja Zosia nosiła bezglutenowe wrapy w śniadaniówce do szkoły, rówieśnicy mówili, że fajna ta jej celiakia i dieta 😎

Uwielbiam zielone szparagi, bo łatwo się gotują i nie mają łyków. No i są zdrowe, bezglutenowe i przepyszne. Jak podawać zielone szparagi, żeby się nie napracować, a zachwycić domowników lub gości na diecie bezglutenowej? Mam prosty sposób: to szparagi pieczone w oliwie, gotowe w 15 minut od momentu umycia! Właśnie takie szparagi układamy na wrapach, dodajemy parę drobiazgów i gotowe. Zobaczcie sami, jakie to proste, pyszne i smaczne!

A gdzie kupić bezglutenowe tortille vel wrapy? Są w Auchan, Carrefour, ale też w sklepach internetowych. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Wiosenne wrapy bezglutenowe  – składniki

2 porcje

  • 2 tortille bezglutenowe
    zwane też: wrapy bezglutenowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • około 200 g mięsa drobiowego
    kilka plastrów bezglutenowej szynki
  • przyprawy do marynowania mięsa
    np. sól, pieprz, czerwona papryka
  • 6 szparagów zielonych
  • 1-2 liście sałaty
  • kilka pasków papryki
  • opcjonalnie ugotowana fasola zielona lub żółta

Wiosenne wrapy bezglutenowe ze szparagami – pieczenie warzyw

👉 piekarnik nastaw na 180 stopni, grzałka góra – dół
 
👉 szparagi umyj i cieniutko obierz na wysokość 3-4 cm od podstawy
 
👉  osusz je, włóż na blachę lub do naczynia żaroodpornego i skrop oliwą
 
👉 posyp sola i pieprzem, wstaw do piekarnika na około 10 minut
 
👉 jeśli chcesz uzyskać szparagi bardziej miękkie, przedłuż czas o kilka minut
 
👉 tak przygotowane zielone szparagi są bezglutenowe i pyszne jako samodzielne danie, przystawka lub dodatek do wrapów, pizzy, sałatek

Zobacz mój filmik: bezglutenowe wrapy domowe lub gotowe

Wiosenne wrapy bezglutenowe z zielonymi szparagami – zwijanie

Teraz zadanie jest jeszcze prostsze:

👉 wrapy bezglutenowe kolejno podgrzej na suchej patelni: z każdej strony przez około 1 minutę

👉 wymieszaj majonez z koncentratem i posmaruj tym sosem wrapy

👉 nakładaj ulubione dodatki: mięso lub szynkę, sałatę, warzywa i oczywiście pieczone zielone szaragi

👉  w miarę ciasno zwiń wrapa w rulon i gotowe 😋

👉  domowe wrapy bezglutenowe są pyszne od razu po przygotowaniu, ale w idealnym stanie przetrwają w śniadaniówce czy w lunchboxie osoby z celiakią czy na diecie bezglutenowej

Gdzie można kupić wrapy bezglutenowe lub tortille?

W 2022 r. tortille bezglutenowe (to to samo co wrapy bezglutenowe) można kupić w supermarketach, w sklepach ze zdrową żywnością, ale przede wszystkim w wielu sklepach internetowych. Pamiętajcie: na opakowaniu zawsze musi być wyraźny napis, że to wrapy bezglutenowe.

W Polsce dostępne są wrapy wielu producentów, co potwierdza, że to danie zyskuje na popularności:

  • Dr. Schär  (Jedzbezglutenu.pl)   – 11 zł za 160 g (2 sztuki)
  • Nutrifree (Jedzbezglutenu.pl)  – 11 zł za 120 g – jasne i pełnoziarniste tortille
  • Old El Paso (Auchan) – 15 zł za 216 g (6 małych tortilli)

Można również samodzielnie przygotować tortille bezglutenowe, wyjdzie na pewno zdrowiej i o wiele taniej, oto przepis

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE (1)

Kwasy tłuszczowe omega 26/07/2022 18:18
Jak tylko uda mi się kupić jeszcze szparagi w sklepie, to bardzo chętnie sobie takie coś przygotuje!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się