Blog

9

Wielkanocne rolbaski bezglutenowe albo poraziołki

16/03/2015

Wielkanocne rolbaski bezglutenowe albo poraziołki

16/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na Boże Narodzenie pieczemy drożdżowe paszteciki, a na Wielkanoc bez glutenu wymyśliłam rollbaski. To delikatne zawijańce z bezglutenowego ciasta drożdżowego, nadziewane białą kiełbasą bez glutenu, porem i ziołami. Dlatego w naszym Facebookowym konkursie zyskały nazwę „poraziołki”. Przepis jest bardzo prosty, a w glutenowej wersji wypiek zwie się „świńskie kocyki”.

 

Składniki:

– 300 g bezglutenowej mąki chlebowej lub uniwersalnej (użyłam  Mix for Bread Balviten ) – może być np. zamiennie 30 g maki kasztanowej lub gryczanej bezglutenowej

– 7 g suszonych drożdży bezglutenowych

– 250-300 ml letniego mleka
– roztrzepane jajko w temperaturze pokojowej

– łyżka miękkiego masła

– białe kiełbaski bezglutenowe – cienkie

– por opcjonalnie

– 6 łyżek posiekanej natki pietruszki opcjonalnie

– suszony rozmaryn i majeranek;

– masło do duszenia pora opcjonalnie

– sól, pieprz do smaku

– sezam, czarnuszka, zioła prowansalskie bezglutenowe

 

Surową kiełbasę sparzyłam wcześniej w wywarze, a gdy ostygła, obrałam ją ze skórki i pokroiłam w podłużne paski. Jeśli użyjecie białej luksusowej, nie trzeba jej gotować.

Mąkę przesiałam i wymieszałam z drożdżami i cukrem. Masło rozpuściłam. Lekko podgrzałam mleko. Do miski miksera włożyłam jajko, ostudzone masło i letnie mleko. Wsypałam mąkę z dodatkami.

 

Wymieszałam mikserem na jednolite ciasto, luźne i klejące, ale dające się uformować w misce. Ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce, przykryłam wilgotną ściereczką, by podwoiło objętość (co najmniej pół godziny). Pora oczyściłam, umyłam i pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozpuściłam masło i poddusiłam pora, by zmiękł. Wymieszałam go z natką, doprawiłam ziołami, solą i pieprzem. Zostawiłam do ostygnięcia.

Piekarnik ustawiłam na 200 stopni C – termoobieg. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Nożykiem pocięłam je na podłużne pasy o szerokości około 5 cm. Następnie podzieliłam pasy na kilkucentymetrowe prostokąty – nie muszą być równe.

 

Na każdym kawałku rozkładałam łyżeczkę pora, następnie układałam kiełbaskę i zwijałam rulon. Sklejałam i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam rozkłóconym jajkiem, posypałam ziołami i ziarnami. Zostawiłam chwilę, by podrosły. Blachę wstawiłam do gorącego piekarnika na około 20 minut. Gdy poraziołki, czyli wielkanocne rollbaski bezglutenowe były gotowe, nie potrafiliśmy się im oprzeć.

 

Osobiście nie przepadam za białą kiełbasą, ale w tym wydaniu jej smak był jakoś mniej wyczuwalny, poza tym doskonale komponował się z wyrazistością pora i ziół. Równie dobrze smakowały następnego dnia, zwłaszcza po podgrzaniu w piekarniku. Na Facebooku dowiedziałam się, że nasze danie w glutenowej wersji jest znane jako „świnki w kocykach”. Całkiem przypadkowo w naszej kuchni powstały więc bezglutenowe świnki w kocykach. Polecam na wielkanocny, bezglutenowy stół.

KOMENTARZE (9)

Paulina 23/03/2021 14:43
Synek jest na diecie bezglutenowej ,veganskiej i bmk, więc nie może jajka ,próbowała zastąpić jajko rozrobioną babką płesznik z wodą 1x2 i uzylam mleka migdałowego ,ciasto nie podwoiło swojej objętości ,ale znacznie urosło pomimo tego rozwałkowalam .Posmarowała z wierzchu mlekiem migdałowym.Pomimo starań świnki nie wyszły.Moze mogę liczyć na małą podpowiedź. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 24/03/2021 09:34
Nie do końca wiem, jakie świnki masz na myśli :) By ozdoby przykleiły się do ciasta, niezbędne jest jajko lub mleko, ale można je też porządnie wcisnąć w ciasto i będą się trzymać :)
Paulina 23/03/2021 13:37
Witam czym mogę zastąpić jajko jeśli chodzi o posmarowanie przed wypiekiem ??
Justi 21/03/2021 13:09
Napewno zrobie! Swietny pomysl!
Bezglutenowa Mama 22/03/2021 08:49
Super, czekam na fotki na fb :)
gosiasit 04/04/2015 20:05
Właśnie zrobiłam na jutrzejsze śniadanie,wyszły idealne i przepyszne!
Bezglutenowa Mama 06/04/2015 11:54
Smacznego!
Iwona 16/03/2015 22:00
Super, zrobię córce na śniadanie Wielkanocne w przedszkolu :)
Bezglutenowa Mama 16/03/2015 22:00
Powinno zasmakować :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się