Bardziej atrakcyjnego dnia wiosny nie można było chyba zaplanować…. W sobotę, 21 marca bezglutenowe dzieci i dorośli w Pile będą mogli świętować przy garnkach i w dobrym towarzystwie. Na bezglutenowych warsztatach przygotujemy dania wielkanocne, m. in. bezglutenowe chlebki do święconki, bezglutenowy żurek, pasztet mięsny bez glutenu oraz mazurki i czekoladowe rolady. Zapisy dobiegają końca.

 

zajac pasztet cukiniowy BodziaWarsztaty organizowane przez włoską firmę Schaer są bezpłatne, ale najlepiej wcześniej się zarejestrować (tutaj) lub zadzwonić lub przysłać e-mail (marta@bezglutenowamama.pl). Liczba miejsc jest ograniczona ze względów organizacyjnych.

Bezglutenowe gotowanie odbędzie się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile przy ul. Sikorskiego 73 (wejście od podwórza) na parterze, w sali nr 34. Warsztaty potrwają od godziny 10 do 15. Małych i dużych kuchmistrzów prosimy o przyniesienie swoich fartuszków oraz wałków, na których nie będzie śladów po glutenowym cieście. Zamiast stolnic użyjemy blatów ze stali, więc unikniemy ryzyka zanieczyszczenia potraw glutenem.

 

swieconkaTematem  marcowych warsztatów w Pile jest „Bezglutenowa Wielkanoc dla dzieci i dorosłych”. Przygotujemy dania bezglutenowe, w tym niektóre bezmleczne i bezjajeczne. Zaplanowaliśmy m. in. upieczenie bezglutenowego mazurka, chlebka do święconki, sernika czekoladowego, wieńca cynamonowo-drożdżowego. Powstaną także bułeczki oraz chleb biały i chleb razowy z ziemniakami. Przygotujemy też szybki żurek bezglutenowy oraz domową ćwikłę.

 

wieniec cynamonowy Bodzia (1)Tak, bezglutenowa Wielkanoc w Pile nadchodzi wielkimi krokami 🙂 i zapowiada się apetycznie.

W programie jest także wykład o diecie bezglutenowej i prezentacja o bezglutenowych produktach, indywidualne porady kulinarne. Na stoisku miejscowego sklepu bezglutenowego będzie można się zaopatrzyć w bezglutenowe produkty w promocyjnych cenach.

 

warsztaty Schaer jelenia Gora 2015 (3)Wszyscy uczestnicy otrzymają także przepisy i książeczki z poradami dotyczącymi bezglutenowego gotowania i pieczenia.

Oczywiście przez cały czas trwania warsztatów będą dostępne napoje oraz przekąski bezglutenowe. A wszystko, co ugotujemy i upieczemy, zjemy ze smakiem.

 

warsztaty Schaer jelenia Gora 2015 (12)Warsztaty odbędą się w nowoczesnych pracowniach kulinarnych Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile. Szkoła ma ciekawą historię: już przed stu laty żony i córki niemieckich oficerów uczyły się tam gotowania i prowadzenia domu.

Mamy nadzieję, że ich duchy będą nam sprzyjać :). Bo zamierzamy smacznie świętować bezglutenowy dzień wiosny ….

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:06:33+00:0011 marca 2015|

    6 komentarzy

    1. Ola 15 marca 2015 w 09:48 - Odpowiedz

      Czy wiesz mniej więcej ile będzie osób na tych warsztatach? 🙂

    2. Bezglutenowa Mama 15 marca 2015 w 13:50 - Odpowiedz

      Jeszcze nie. Zapisy trwają.

      • Ola 15 marca 2015 w 19:39 - Odpowiedz

        A ile już się zapisało? 🙂

        • Bezglutenowa Mama 15 marca 2015 w 20:57 - Odpowiedz

          Nie wiem, nie prowadzę zapisów. Dlaczego pytasz?

          • Ola 15 marca 2015 w 21:10 - Odpowiedz

            A bo chciałam się zapisać 😉

    3. Bezglutenowa Mama 16 marca 2015 w 07:40 - Odpowiedz

      A to zapraszamy serdecznie 🙂 Zapisz się na stronie Schaera-organizatora, a jeslibyś nie otrzymała mejla zwrotnego, i tak po prostu przyjdź na warsztaty do szkoły 🙂

    Zostaw komentarz