Blog

20

Wiejskie bułeczki bezglutenowe

13/01/2016

Wiejskie bułeczki bezglutenowe

13/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Oto bułeczki i rogale, które w naszym domu zasłużyły na miano „wiejskich”, a to najwyższa nota. Otóż glutenowy Daniel jada z uwielbieniem wiejskie bułeczki z Lidla, a te, które upiekłam dziś rano, jego zdaniem smakują identycznie. Dzieci potwierdziły, że pachną tak samo bosko. Przygotowanie tych bułek jest bajecznie proste i szybkie. Zapewniam: te bezglutenowe bułki zawsze się udają. Zawsze. Zużyłam ponad 10 opakowań i nie zmarnowałam ani grama mąki :).

 

 

chleb angielski Bakels (2)Składniki:

 

angielskie rosnaMąkę wsypałam do miski i wymieszałam z drożdżami. Dolewając stopniowo wodę mieszałam składniki robotem (można ręcznie) przez 4-5 minut. Pod koniec dodałam oliwę. Z gęstego ciasta uformowałam 7 bułeczek i rogali średniej wielkości.

Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Bułki przykryłam folią spożywczą. Piekarnik ustawiłam na 220 stopni C.

 

 

 

Gdy po około 25 minutach bułeczki podwoiły objętość, obsypałam je ziarnami, lekko oprószyłam mąką. Blachę wstawiłam do piekarnika na około 25-30 minut. Powinny się dobrze zrumienić. Studziłam na metalowej kratce. Rozkroiłam, gdy ostygły.  Zapach świeżego pieczywa ściągnął do kuchni wszystkich domowników. Panowie zgodnie orzekli, że te bułki z mąki Bakels wyglądają i smakują jak glutenowe wiejskie z Lidla.

 

angielskie rogale (2)Dzieci zajadały je na sucho i z masłem, aż im się uszy trzęsły. Do szkoły dostały bułeczki z szynką. Śniadaniówki wróciły puste….

Przyznam, że mąki bezglutenowe Bakels (trzy rodzaje) nie należą do najtańszych.

 

Za opakowanie 300 g trzeba zapłacić około 12 zł w sklepie internetowym lub w sieci glutenowych piekarni Gierczak w regionie leszczyńskim. Ale z drugiej strony za 13 zł (mąka plus drożdże) otrzymujemy 7 świetnych, świeżych bezglutenowych bułeczek. Tyle samo kosztują włoskie, gotowe bułeczki pakowane np. po 4 sztuki.

Skład bezglutenowego Bakelsa jest dość długi, ale wcale nie mega chemiczny, więc można bezpiecznie piec i zjadać to pieczywo. Zaletą mąk Bakels jest także to, że bezglutenowe chleby, bagietki, bułki czy rogale ZAWSZE SIĘ UDAJĄ.  Zużyłam już w sumie z 10 opakowań i za każdym razem sukces! Te bułeczki z uwagi na cenę trudno włączyć do codziennego jadłospisu, ale z pewnością sprawdzą się w diecie bezglutenowych dzieci dopiero rozpoczynających przygodę z żywnością gluten-free. Będą też świetnym urozmaiceniem menu i niespodzianką dla wszystkich osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

 

KOMENTARZE (20)

Joanna 20/11/2020 16:50
Ja używam innej mieszanki mąk bezglutenowych- Schar (dostępne w Rossmannie). Bułeczki wychodzą równie pyszne i pięknie pachnące. Również nie zmarkowalam ani grama z kilku opakowań a cena za kilogram tej mieszanki do chleba to ok. 15 zł :)
Bezglutenowa Mama 20/11/2020 21:42
Szkoda, że faktycznie Bakelsa trudno dostać w Polsce...
ania 28/10/2019 14:14
Przeciez to jest chore szukam te maki bakels gdzie je kupic.Moze ktoś wie??? W internecie nie mogę znalezc
Bezglutenowa Mama 20/11/2020 21:41
Bywa w sklepach internetowych, ale śmiało użyj Mix B Schara , tu jest super przepis: https://bezglutenowamama.pl/ekspresowe-bulki-bez-glutenu/
HONORATA 15/09/2018 13:43
Witam gdzie mozna dostac taka mąkę
Bezglutenowa Mama 17/09/2018 08:40
Cześć Honorato, ten mix Bakels jest dostępny tylko w niektórych sklepach internetowych, m. in. w bezglutenowyswiat.pl
Justyna 01/08/2018 16:58
Nie wiem jak Pani robi tak wspaniale bułki i chleby, ja mam chyba problem z doborem wody bo u mnie wychodzą wypieki za mokre w środku czy to świadczy o małej ilości wody czy zbyt dużej?.
Bezglutenowa Mama 17/09/2018 08:40
Justyno, skoro bułki są zbyt mokre, to przyczyn może być kilka: - zbyt krótko wyrastały - zbyt krótko się piekły - w kwestii ilości wody - jeśli jest jej za dużo, to bułki się "rozleją" nieco na blasze; a chleb będzie bardziej mokry. Spróbuj poeksperymentować z czasem wyrastania i z dozowaniem wody. Pamiętaj, że każda mąka i każdy mix jest inny i wymaga nieco innej proporcji wody. Powodzenia!
Anna 21/04/2017 23:48
Czy można te bułeczki zamrażać i czy bedą smakowały równie dobrze po odmrożeniu?
Bezglutenowa Mama 22/04/2017 10:38
Jasne - można je odmrażać naturalnie, np. wyjąć z zamrażarki 2-3 godziny przed jedzeniem, a można zamrożone bułki wstawić do piekarnika na 180 stopni i odpiec przez parę minut.
Angelika 28/01/2016 22:47
Jednak NIE ZAWSZE się udają! Bułki wyszły jak kamienie, wcale nie urosly, a w środku były surowe, chociaż zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Fakt, ugniatalam ręką, bo przy tak gęstym cieście mikser nie dałby rady. Wszystko poszło do kosza :(
Bezglutenowa Mama 29/01/2016 09:22
Angeliko, przygoda z bezglutenowymi bułkami wymaga dużo cierpliwości i czasem kilku prób. Skoro bułki wyszły jak kamienie, to znaczy, że miały zbyt mało płynu. Następnym razem postaraj się dodać parę łyżek wody więcej - by uzyskać konsystencję dobrze wyrobionej ciastoliny. Nie może być gliniasta konsystencja - bo wtedy jest za mało wody i bułki się nie udadzą. Powodzenia!
Sylwia 28/01/2016 11:32
Czy orientuje się Pani czy takie bezglutenowe miksy można używać w wypiekaczach do chleba? Poważnie zastanawiam się nad kupnem takiego wypiekacza, bo ceny gotowych chlebów powalają :(
Bezglutenowa Mama 29/01/2016 09:23
Miałam wypiekacz i oddałam darmo znajomym. Źle mi się na nim pracowało, nie byłam zadowolona z efektów. Chleb z piekarnika jest natomiast znakomity.
Anka 14/01/2016 09:31
No wlasnie Marto....jakiej innej mąki uzyc?
Bezglutenowa Mama 14/01/2016 09:35
Do tego przepisu musi być ta mąka - Bakels gluten free. Wszelkie inne bułki bezglutenowe piekę z dowolnej mąki chlebowej bezglutenowej: Nutri Free, Schaer, Glutenex, Jizerske Pekarny - przykładowe przepisy są w komentarzach wyżej;
adziaa_o 14/01/2016 19:11
Upiekłam! Ale z mąki Schaer MIX B! Wyszły przepyszne! :)
Bezglutenowa Mama 14/01/2016 22:51
Super, bardzo się cieszę, że smakowały :) Mix B ma w składzie sól, podobnie jak Bakels. W naszej ocenie jednak buły czy chleb na Bakelsie są najbardziej zbliżone do glutenowych, a te z mixu B są jednak bardziej "bezglutenowe" w smaku. Najważniejsze jednak, że smakowało :)
adziaa_o 14/01/2016 07:46
Czy owe bułki wyjdą z innej mąki bezgluenowej? Przepis genialny! :)
Bezglutenowa Mama 14/01/2016 08:00
Nie - te bułeczki, o tej konsystencji i skórce udadzą się tylko z mieszanki Bakels. Jesli szukasz innych przepisów na bezglutenowe bułki, zerknij w zakładkę: Przepisy/Wypieki/Pieczywo - znajdziesz tam sporo przepisów na bułki z tradycyjnych bezglutenowych mąk chlebowych, np.: 1. http://bm.wysylaj.pl/noworoczne-buleczki-z-orzechami/ 2. http://bm.wysylaj.pl/gryczane-bulki-bezglutenowe/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się