Blog

Wegańska i bezglutenowa Wielkanoc z Atelier Smaku

03/04/2020

Wegańska i bezglutenowa Wielkanoc z Atelier Smaku

03/04/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeszcze tylko dziś (piątek, 3 kwietnia 2020 r.) do północy można składać internetowe zamówienia na wegańskie i bezglutenowe dania wielkanocne w Atelier Smaku. Może to dobra propozycja dla osób, które z uwagi na kwarantannę narodową muszą spędzić samotnie najbliższe tygodnie oraz Wielkanoc? Albo dla osób z celiakią, które mają dodatkowe nietolerancje pokarmowe. W ofercie jest m. in. mazurek, pasztet, sernik, brownie, makowiec – a wszystko wegańskie, bezglutenowe i fantastyczne w składzie. Do e-sklepu Atelier Smaku warto zajrzeć nawet wówczas, gdy jecie mięso, tak jak moja rodzina. Na uwagę zasługuje bowiem bezglutenowy chleb na zakwasie oraz bezglutenowy chleb gryczany na drożdżach. Mistrzostwo świata. Może właśnie ciekawym urozmaiceniem tegorocznej Wielkanocy bez glutenu będzie nietuzinkowe pieczywo? Jest jedno „ale” – wyroby z Atelier Smaku są drogie, należą raczej do kategorii bezglutenowych produktów luksusowych. 

Gotowe dania: wegańskie i bezglutenowe

Atelier Smaku i ich Foodtruck, a od niedawna także delikatesy, znają z pewnością turyści i mieszkańcy Trójmiasta. Marka słynie m. in. z gotowych, wegańskich i bezglutenowych dań obiadowych. To m.in.: gulasz z cieciorką, pierogi, bigos, gyros, zupy, kaczka z jabłkami, pizza, flaczki. Są smaczne – bez dwóch zdań. Dowód: tradycjonalista Daniel zjadł „ruskie” pierogi wegańskie i bezglutenowe i stwierdził, że są znakomite…. Dania są dobrze doprawione i mają bardzo dobry skład. Można je zamawiać internetowo, docierają do domu w idealnym stanie, gdyż są dobrze zabezpieczone do transportu. Są drogie – od 20 do 36 zł za porcję dla 1-2 osób. Na cenę ma zapewne wpływ nietuzinkowy design opakowań oraz składniki.

Niektóre z tych dań sprawdzą się na wielkanocnym stole bezglutenowym. Mają kilkudniowy termin przydatności, a zamówione dzisiaj, dotrą do klienta tuż przed świętami. 

Nietypowe ciasta na Wielkanoc bez glutenu

Znam dzieci i dorosłych z celiakią, którzy z uwagi na dodatkowe nietolerancje nie jedzą jajek czy mleka i chcąc nie chcąc jedzą bezglutenowo oraz wegańsko. Z pewnością ucieszy ich wieść, że istnieje wegański sernik, brownie, makowiec i mazurek. Smakują nietuzinkowo i ciekawie. Trudno powiedzieć, że identycznie niż klasyczne wersje ciast, ale jedno jest pewne: są jadalne, świetne w składzie i bardzo smaczne. Wiem, bo kilka dni temu zamówiłam na próbę kilka produktów – pisałam o tym na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK

Chleb bezglutenowy i wegański z Atelier Smaku

Wiem, że nie wszyscy producenci radzą sobie z wypiekiem dobrego chleba bezglutenowego z zaledwie kilku składników. Z obawą więc zamawiałam chleb w Atelier Smaku. Zdecydowałam się na chleb gryczany na drożdżach oraz na bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie. Spotkała mnie miła niespodzianka. Oba mają porowatą strukturę i są dobrze wyrośnięte. Smak – rewelacja, bez kwaskowego posmaku. Można je jeść bez żadnych dodatków. Chleb na zakwasie powstaje z mąki pełnoziarnistej i ma sporo ziaren – mnie to pasuje, ale nie wiem, czy wszystkie dzieci z celiakią to zaakceptują. Z kolei chleb gryczany nie ma żadnych ziarenek i ma delikatniejszy smak. Oba są bardzo duże, więc w tym przypadku cena jest akceptowalna:

Jeśli chcecie zobaczyć pełną ofertę Atelier Smaku na Wielkanoc bez glutenu, zerknijcie poniżej, na zdjęcia pobrane z Facebooka Atelier Smaku.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix/lidlomix

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się