Blog

5

Wegańska chałka bezglutenowa z chrupiącą kruszonką

05/03/2021

Wegańska chałka bezglutenowa z chrupiącą kruszonką

05/03/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowa chałka bez mleka i jajek, z chrupiącą kruszonką, puszysta i lekka, z każdym kęsem coraz pyszniejsza …. Przepis na wegańską chałkę bezglutenową, z kruszonką właśnie, stworzyłam kilka dni temu, potem  go dopracowałam i wrzucam, za free oczywiście  😋 Nie jestem fanem wegańskiej diety bezglutenowej, ale rozumiem, że wiele osób na diecie bezglutenowej musi wykluczyć z menu również jajka czy mleko. A to już oznacza vegan i gluten – free, niełatwa sprawa, sama przez to przechodziłam, gdy mój syn Antoś był malutkim chłopcem.

Chwilowo pracuję i przebywam w Tatrach. Na warsztatach kulinarnych dla rodzin z celiakią i alergią na gluten padło pytanie o przepis na wegańską chałkę bezglutenową z chrupiącą kruszonką. Proszę bardzo, oto on. Chałka powstaje z polskiej mieszanki do wypieków drożdżowych, a dla urozmaicenia dodaję do niej suszone maliny lub jogurt kokosowy o smaku truskawkowym. No, przyznam, że te dodatki robią dobrą robotę …

Składniki na wegańską chałkę bezglutenową z kruszonką

  • 500 g bezglutenowej mieszanki do chleba
    np. Mix For Bread Balviten KLIK
  • 10 g suchych drożdży bez glutenu
    lub 30 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 150 g jogurtu kokosowego
  • 50 g cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki cukru z wanilią
    bez glutenu
  • około 300 ml letniej wody
  • 15 g miękkiej wegańskiej margaryny

Składniki na wegańską kruszonkę bezglutenową

  • 90 g bezglutenowej mąki owsianej
    lub mieszanki uniwersalnej
  • 50 g cukru
  • 50 g wegańskiej margaryny
    zimnej

Jak wykonać wegańską chałkę bezglutenową?

  • jeśli chcesz użyć kruszonki, zagnieć wszystkie składniki, by powstała twarda kula i wstaw ją do lodówki
  • mix for bread wymieszaj z solą, cukrem i cukrem waniliowym
  • jeśli planujesz przygotować bezglutenową chałkę o smaku malinowym, zmiel w młynku do kawy 20 g suszonych malin  i wsyp proszek do mąki
  • jeśli chcesz użyć suszonych drożdży, wsyp je bezpośrednio do suchych składników i wymieszaj; jeśli wolisz świeże drożdże, rozpuść je w letniej wodzie
  • dodaj jogurt kokosowy, wymieszaj łyżką
  • teraz jest etap dodawania wody (samej lub z rozpuszczonymi drożdżami): wlewaj ją stopniowo i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj miękką margarynę
  • powinno powstać elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto; jeśli jest gliniaste, dodaj kilka łyżek wody; jeśli zbyt lejące, wlej 2-3 łyżki wody
  • posmaruj ciasto olejem lub oprósz mąką i przykryj miskę folią spożywczą
  • odstaw w ciepłe miejsce na około 30 – 40 minut, by ciasto na chałkę bezglutenową podwoiło objętość

Formowanie i pieczenie bezglutenowej chałki wegańskiej

  • wyłóż je na stolnicę posmarowaną olejem, podziel na dwie części
  • każdą część podziel na trzy porcje, z których uformuj trzy wałki (roluj je delikatnie na stolnicy) i połóż blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • z trzech wałeczków, zaczynając od środka, zaplataj warkocz, końcówki połącz i zawiń pod spód; tak samo zapleć drugą chałkę
  • obie posmaruj  jogurtem kokosowym lub napojem roślinnym lub wodą, wciśnij w ciasto kruszonkę, orzechy lub kandyzowany cukier
  • wegańska chałka bezglutenowa powinna podrosnąć jeszcze przez około 10 minut
  • w tym czasie nastaw piekarnik na 220 stopni C, grzałka góra – dół
  • wstaw blachę do gorącego piekarnika, piecz około 20 minut, to tzw. suchego patyczka
  • studź na metalowej kratce lub na drewnianej deseczce, krój po ostudzeniu
  • jeśli chcesz, udekoruj cukrem pudrem albo lukrem
  • wegańską chałkę bezglutenową z chrupiącą kruszonką można mrozić

Jak odświeżyć wegańską chałkę bezglutenową?

Niestety, dodatek jogurtu wegańskiego, a brak mleka sprawiają, że wegańska chałka bezglutenowa na drugi dzień po wypieku jest nieco czerstwa. Dlatego najlepiej zamrozić część ciasta po ostudzeniu i pokrojeniu w kawałki. Podsuszoną chałkę łatwo odświeżyć w piekarniku z parą albo na sitku (jak pyzy), a trzeci sposób to skropienie jej wodą i wstawienie do piekarnika: 150 stopni C, opcja góra – dół, około 5-7 minut. Będzie jak świeżo upieczona, mięciutka i pulchna. Pyszna. Przekonasz się, że życie na diecie bezglutenowej, nawet bez mleka i jajek, jest kolorowe, smaczne i różnorodne. 

KOMENTARZE (5)

Mama wici 05/10/2023 19:18
Witam czy zamiast mieszanki mogę dodać coś z mąki ryzowej, owsianej,tapioki,gryczanej by uzyskać efekt
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:00
Można taką chałkę upiec z mąk jednorodnych, które podajesz, ale niestety nie uzyskasz puszystej chałki, będzie zbita, nie będzie przypominała pszennej ...
Magda 01/05/2022 12:49
Jeśli jest ciasto zbyt lejące to co można zrobić? Bo nie bardzo wiem czy w przepisie jest właściwie napisane?
Martyna 24/03/2021 20:33
Już się napaliłam, a tu zonk - skład mieszanki. Nie jest łatwo mieć i Hashi i Insulinooporność.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 24/03/2021 20:48
Ojej, no tak . .... możesz spróbować zastąpić mieszankę zestawem mąk jednorodnych.... Ale wtedy musisz zmienić proporcje mokrych składników. Postaram się jeszcze przed Wielkanocą przygotować przepis na bazie mąk o niskim Ig :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się