Blog

Wegańska babka cytrynowa bez glutenu, jajek, mleka

22/12/2020

Wegańska babka cytrynowa bez glutenu, jajek, mleka

22/12/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Udało się! Specjalnie na prośbę wielu mam stworzyłam przepis na wegańską babkę cytrynową bez jajek, bez mleka – a pyszną, lekką i puszystą. Pracowałam po nocach, by zdążyć przed Bożym Narodzeniem bez glutenu 😍Moja wegańska babka bezglutenowa powstała na bazie napoju sojowego bogatego w białko (by zastąpić jaja) – ale spokojnie, można też użyć innego napoju roślinnego, a nawet soku pomarańczowego, wody lub zwykłego mleka (jeśli jest dozwolone w danej diecie). Trzeba ją szykować bez miksera, mieszamy tylko widelcem!

Jeśli chodzi o mąki, to wybrałam lekki, uniwersalny mix bezglutenowy Incoli, bo jest lubiany przez mamy i znajduje się w wielu kuchniach gluten-free. Co najważniejsze, ma w składzie dwa dobre zagęstniki, które, jak podejrzewałam, mogą się sprawdzić jako zamienniki jajek i mleka w cieście bezglutenowym. Miałam rację. Wegańskie ciasto bezglutenowe wyszło mega puszyste, lekkie i pyszne. W ogóle nie można rozpoznać, że to ciasto bez glutenu, bez jajek i bez mleka! Ha, jestem z siebie dumna, choć stworzenie przepisu kosztowało mnie wiele prób i sporo odpadów do kosza z biodegradowalnymi odpadami. Cieszę się jednak, że swoimi próbami wlałam nadzieję w serca wielu mam dzieci z celiakią, w serca wielu żon, babć i teściowych 😁 – zobaczyłyście, że zakalec nie omija nikogo, nawet Bezglutenowej Mamy. 

I jeszcze jedno: ta wegańska babka bezglutenowa nie jest tylko dla wegan z celiakią. Możesz ją upiec, gdy Twoja lodówka świeci pustkami, gdy nie możesz lecieć do sklepu po jajka ani po mleko. Bo też babka na kryzysowe czasy 😎

Składniki na babkę bez glutenu, mleka, jajek

  • 170 g bezglutenowy mix uniwersalny
    użyłam mix marki Incola 
  • 75 g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej bez glutenu
    użyłam cukier kokosowy zmielony w młynku do kawy
  • 3 łyżki cukru waniliowego bez glutenu
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 miękki banan
  • 250 ml napoju sojowego bezglutenowego
    może być napój migdałowy, ryżowy itp.
  • 6 łyżek oleju
  • 50 g płatków migdałowych bez glutenu
    lub posiekanych migdałów
  • opcjonalnie 100 g czekolady bez glutenu
    na polewę

Wykonanie bezglutenowej babki bez jajek i bez mleka

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, opcja góra – dół.
  • Małą foremkę na babkę posmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą. Jeśli chcesz użyć keksówki, weź taką o wymiarach około 20 x 10 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Wymieszaj wszystkie suche składniki: bezglutenowy mix uniwersalny z proszkiem dopieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym.
  • W osobnej misce poduś banana widelcem, wymieszaj z olejem i napojem sojowym, dodaj sok i skórkę z cytryny.
  • Połącz zawartość obu misek – nie używaj miksera. Widelcem energicznie wymieszaj składniki, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek. 
  • Ciasto na wegańską babkę bezglutenową powinno mieć gęstą, nico kleistą konsystencję, ale powinno dać się przelać do formy.
  • Przelej je do wybranej formy, wyrównaj powierzchnie mokrą łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. 
  • Piecz około 40 – 40 minut – do suchego patyczka. 
  • Wyjmij formę z piekarnika, po około 10 minutach delikatnie wyłóż ciasto na drewnianą deseczką.
  • Gdy ostygnie, udekoruj je cukrem pudrem lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  • Wegańską bezglutenową babkę  przechowuj w temperaturze pokojowej.
  • Z uwagi na brak jajek i mleka może szybko czerstwieć, więc najlepiej pokroić ją na porcje i zamrozić. 
  • Smacznego!

Wegańskie ciasto bezglutenowe – do trzech razy sztuka

Przyznam, że sporo pracy kosztowało mnie dojście do ideału, ale honor nie pozwalał mi odpuścić. Zainteresowanie, jakie wzbudził mój wpis na profilu Bezglutenowej Mamy na fejsbuku KLIK sprawił, że nie mogłam sprawić zawodu ponad dwunastu tysiącom osób, które zobaczyło fotę i moją deklarację. Otóż obiecałam, że wymyślę przepis na wegańską babkę bezglutenową. Dwie pierwsze próby podjęłam na bezglutenowym zastępniku jaja. Pomyślałam bowiem, że chcę stworzyć prostą i szybką recepturą, opartą na powszechnie dostępnych składnikach – a większość mam dzieci z nietolerancją jajka ma w domu zastępnik tego produktu. Niestety, klops, zakalec, choć nawet dość zjadliwy – zdjęcie obok. 

Potem poprzerabiałam przepis na bananowe, wegańskie ciasto bezglutenowe. Pomyślałam, że jajka zastąpię napojem sojowym, bogatym w białko. Żeby taka wegańska babka bezglutenowa miała ciekawy smak, wzbogaciłam ją w skórkę i sok cytrynowy, dodatkowo w cukier wanilinowy (w sklepie Jedz Bez Glutenu KLIK znalazłam czeski cukier waniliowy w poręcznych, małych opakowaniach na raz do użycia), w banana i w płatki migdałowe. No i kochani – po drugiej próbie wiedziałam, że to jest to!

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się