Wczorajsze warsztaty lepienia pierogów bezglutenowych w pensjonacie Moje Tatry zaczęły się spontanicznie. Na obiad miały być pierogi ruskie i zgłosiłam się na ochotnika do ich lepienia. Po chwili dołączyły Magda z Rysią i tak ruszyły mini  warsztaty lepienia pierogów bezglutenowych. Wspólnie ulepiłyśmy 120 pierogów, oczywiście korzystając ze specjalnej stolnicy i wałka oraz z przepisu z  mojego bloga. Gdy skończył się ruski farsz (ziemniaki z serem i smażoną cebulką), zrobiłyśmy słodkie nadzienie serowe. Zerknijcie do galerii zdjęć z mini warsztatów lepienia pierogów bezglutenowych.

Najlepszy przepis na pierogi bezglutenowe bez jajek

Przetestowałam wiele przepisów na pierogi bezglutenowe, ale ten jest moim zdaniem najlepszy: KLIKNIJ. Pierogi lepię z mixu na chleb bezglutenowy (Mix B Schaer, Mix for Bread Balviten) – bo z niego powstaje bardzo elastyczne ciasto. Jedna uwaga: musicie bardzo dobrze wyrobić ciasto i dać mu odpocząć 15 minut. Dopiero potem można lepić pyszne pierogi bezglutenowe z dowolnym nadzieniem. O tym, że pierogi z tego ciasta lepią się naprawdę świetnie, zaświadcza Rysia (chora na celiakię), goszcząca obecnie w Moich Tatrach – co widać na zdjęciu poniżej.

Pierogi bezglutenowe z kilograma mixu

Na wczorajszych warsztatach bezglutenowych w pensjonacie Moje Tatry ulepiłyśmy 120 pierogów. Powstały z kilograma mixu bezglutenowego, 3 i 1/3 szklanki wrzątku, 3 szczypt soli i 12 łyżek oleju. Składniki precyzyjnie odmierzała Magda (na zdjęciu poniżej). Pyszne nadzienie ruskie przygotowały Zosia i Tereska, które na co dzień prowadzą kuchnię w tym bezglutenowym pensjonacie

Zobacz filmik, jak mała Tosia lepi ruskie pierogi bezglutenowe w pensjonacie Moje Tatry

Galeria zdjęć z warsztatów lepienia pierogów bezglutenowych

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-08-23T12:59:14+00:0011 sierpnia 2018|

    Zostaw komentarz