Niedawno usłyszałam, że ucierane ciasto bezglutenowe to przepis dla każdego. Nawet dla obustronnie leworęcznych w kuchni bezglutenowej. Coś w tym jest, bo niedawno moja 15-letnia Zosia upiekła ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami, z przepisu mojej Mamy. Placek był pyszny, genialny i powstał w 40 minut! Nie zostaje mi nic innego, jak podzielić się recepturą 😎 Przez przypadek jest to przepis na ucierane ciasto BIO bezglutenowe z truskawkami, bo … Zosia użyła ekologiczną mieszankę do słodkich wypieków, owoce były z działki od Dziadka, a jajka od gospodarza ze wsi, od szczęśliwych kurek, które znam osobiście. To co, pieczemy?

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami

forma około 30×30 cm

  • 7 jaj
    osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 200 g oleju
    czyli 1 szklanka
  • 250 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków
    użyłam BIO Mix for Cake Balviten
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1/2 kg truskawek świeżych
    lub innych ulubionych owoców

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami – wykonanie

👉 formę wyłóż papierem do pieczenia
 
👉 piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra  – dół
 
👉 mąkę wymieszaj z proszkiem
 
👉 ubij białka ze szczyptą soli
 
👉 dodaj cukier i miksuj