Blog

47

Twój pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie

12/09/2017

Twój pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie

12/09/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie to małe wyzwanie i nie dziwię się, że wiele osób unika tej próby. Ale gdy już spróbują, nie chcą wracać do chleba bezglutenowego na drożdżach czy do wafli ryżowych. Dlatego chcę odczarować mity wokół bezglutenowego chleba na zakwasie i zachęcić Was do wypieku zdrowego pieczywa, najlepszego dla chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej. W swojej kuchni opracowałam prosty przepis na zdrowy, pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie: bez drożdży, bez cukru, bez miksów, bez skrobi, bez mleka i jaj, bez soi i jakichkolwiek alergenów. Niemal wszystkie składniku kupiłam w sklepie internetowym www.sklep.glutenex.com.pl  (przy okazji zamówiłam tam różne rodzaje najlepszych ciastek bezglutenowych). Podkreślę jeszcze raz: jeśli marzysz o pachnącym i zdrowym, pierwszym chlebie bezglutenowym na zakwasie – zerknij na przepis Bezglutenowej Mamy. To chleb na zakwasie ryżowym i na bazie mąki ryżowej – jego delikatny smak i zapach zasmakuje również dzieciom. A w odpowiedzi na Wasze pytania już obiecuję, że wkrótce o pieczeniu prostego chleba bezglutenowego opowiem w programie kulinarnym Bezglutenowej Mamy na Youtube

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Składniki na chleb o wadze około 1,2 kg

Keksówka o wymiarach około 14 x 30 cm

(zwykła lub forma rzymska)

Składniki na zakwas ryżowy bezglutenowy

Potrzebne Ci będą: słoik o pojemności 1 l, drewniana łyżka, bawełniana ściereczka, waga, a także:

Trzy dni wcześniej przygotuj ryżowy zakwas bezglutenowy

Pierwszy dzień:

  1. Wieczorem w wyparzonym, litrowym słoiku umieść 100 ml gazowanej wody, 100 g mąki ryżowej bezglutenowej i łyżeczkę soku z cytryny. Przykryj słoik bawełnianą ściereczką (by zapewnić dostęp powietrza) i odstaw w nieprzewiewne miejsce.

Drugi dzień:

  1. Drugiego dnia rano zamieszaj składniki drewnianą łyżką i odstaw.
  2. Wieczorem dodaj 100 g mąki i 100 g wody, zamieszaj, przykryj słoik i odstaw.

Trzeci dzień:

  1. Trzeciego dnia rano wymieszaj składniki drewnianą łyżką.
  2. Wieczorem po raz trzeci dokarm zakwas: 100 g mąki i 100 g wody. Zamieszaj, przykryj i odstaw słoik.

Czwarty dzień:

  1. Czwartego dnia rano Twój zakwas na ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie będzie gotowy: porowaty i wyrośnięty, pachnący lekko kwaskowo. Jeśli teraz wymieszasz składniki, już wieczorem zjesz pierwszą kromkę pachnącego, zdrowego chleba na zakwasie bezglutenowego. 

Przygotowanie ciasta na chleb bezglutenowy na zakwasie

  1. Wymieszaj suche składniki: mąki i sól.
  2. W misce miksera umieść 350 g płynnego zakwasu bezglutenowego (słoik z resztą zakwasu zakręć i wstaw do lodówki), dodaj mąki i stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj ciasto mikserem (hakami) lub ręcznie przez około 2-3 minuty.
  3. Dodaj ziarna bezglutenowe i olej i wyrabiaj ciasto na małych obrotach jeszcze przez około 1 minutę.
  4. Ciasto na pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie posmaruj z wierzchu olejem i przykryj miskę folią spożywczą lub bawełnianą, wilgotną ściereczką. Odstaw miskę na około 7 godzin w nieprzewiewne miejsce, w pokojowej temperaturze. Ciasto w tym czasie tylko lekko podrośnie.
  5. Wymieszaj je dłońmi i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu olejem i wstaw do piekarnika ustawionego na temperaturę około 25-35 stopni C. Ciasto na ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ma tam garować przez 2,5 godziny.
  6. Po tym czasie możesz posmarować wierzch białkiem jaja  i posyp ziarnami lub po prostu posmaruj ciasto ponownie olejem – ale nie wyjmuj formy z piekarnika, by zapobiec skokom temperatury. Zamknij piec i ustaw temperaturę na 190 stopni C.
  7. Gdy piekarnik osiągnie tę wartość, piecz chleb bezglutenowy na zakwasie przez około godzinę, do suchego patyczka.
  8. W razie potrzeby przedłuż pieczenie do 5-10 minut. 

Dobre rady z kuchni Bezglutenowej Mamy

  • Gotowy, Twój pierwszy chleb na zakwasie bezglutenowy wyjmij z formy i studź na metalowej kratce, w pokojowej temperaturze (nie przy oknie)
  • Przechowuj chleb w lnianej ściereczce lub w lnianym chlebaku
  • Część chleba (w całości lub w kromkach) zamroź
  • Zakwas pozostawiony w lodówce zachowa świeżość przez około 2-3 tygodnie
  • Jeśli chcesz upiec kolejny chleb na zakwasie bezglutenowy, po południu wystaw słoik z lodówki. Gdy osiągnie pokojową temperaturę, dokarm go 200 g mąki ryżowej i 200 ml gazowanej wody. Wymieszaj, przykryj i odstaw. Rano bezglutenowy zakwas ryżowy znów będzie wyrośnięty i gotowy do zmieszania z mąkami i pozostałymi składnikami na chleb. 
  • Możesz również uprościć sobie zadanie i z pierwszego ciasta na chleb odłożyć 3 łyżki do słoiczka i wstawić do lodówki. Jeśli chcesz upiec chleb bezglutenowy na zakwasie z dodatkiem poprzedniego ciasta, skorzystaj z przepisu na KLIKNIJ JASNY CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE.

Co to jest zakwas na chleb?

Zakwas to środek do spulchniania i zakwaszania ciasta, wynaleziony w starożytnym Egipcie.
Jest to mieszanina mąki z wodą (przy makach bezglutenowych konieczne jest dodanie kwasu, np. soku z cytryny lub z kiszonych ogórków), podlegająca fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Najważniejsze składniki zakwasu to dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego, bakterie produkujące kwas octowy.

Zakwas w chlebie:

  • Zapobiega rozwojowi pleśni na gotowym chlebie
  • Hamuje kiełkowanie przetrwalników szkodliwych bakterii (rozwój lasecznika jest powodem tzw. choroby ziemniaczanej)
    • Eliminuje mykotoksyny zawarte w mące

Zakwas na chleb bezglutenowy przygotowuje się z mąk bezglutenowych (np. ryżowej, jaglanej, amarantusowej, gryczanej, owsianej), a także z mixów bezglutenowych (specjalnych mieszanek mąk i innych składników, dzięki którym wypiek bezglutenowy przypomina ten glutenowy). 

By dowiedzieć się więcej o moich tajemnicach  ZAKWASU NA CHLEB BEZGLUTENOWY – TUTAJ KLIKNIJ.

Zalety chleba bezglutenowego na zakwasie w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych

  • Kwas mlekowy, zawarty w chlebie bezglutenowym na zakwasie, poprawia skład mikroflory przewodu pokarmowego
  • Bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze z pieczywa – azotany, azotyny oraz toksyny pleśniowe
  • Kwas mlekowy stymuluje pracę przewodu pokarmowego i pomaga zapobiegać zaparciom
  • Zakwaszenie treści jelitowej bakteriami kwasu mlekowego hamuje rozwój potencjalnie chorobotwórczych bakterii, a sprzyja zasiedleniu jelita grubego przez prozdrowotne bakterie probiotyczne
  • Obecność bakterii probiotycznych wspiera odporność, pomaga zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, w tym niektórym nowotworom, np. jelita grubego
  • Chleb na zakwasie bezglutenowy jest lepiej trawiony
  • Pieczywo bezglutenowe na zakwasie zawiera więcej witamin, m. in. z grupy B, niezbędnych w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych
  • Zakwas chlebowy zwiększa przyswajalność mikroelementów zawartych w ziarnach zbóż i mące i neutralizuje związki rakotwórcze, zwiększając dostępność biologiczną biopierwiastków (cynk, magnez, żelazo,wapń)
  • Chleb na zakwasie bezglutenowy dłużej zachowana świeżość
  • Jest smaczny – tak jak pieczywo wypiekane dawniej przez nasze babcia i prababcie

KOMENTARZE (47)

Maryla 10/11/2022 10:40
Zapomniałam jeszcze dodać, a może to być dla innych próbujących piec chleb bezglutenowy, że zamiast mąki kokosowej dałam mąkę jaglaną.
Bezglutenowa Mama 20/11/2022 17:11
Brawo za eksperymenty :)
Maryla 10/11/2022 09:59
Bardzo dziękuję za cenne rady. Pozdrawiam.
Maryla 09/11/2022 18:09
Witam. Dziś upiekłam swój pierwszy chleb bezglutenowy wg tego przepisu. I wszystko byłoby ok ale keksówkę wysmarowałam olejem i posypałam mąką gryczana. Niestety chleb bardzo przywarł do dna i musiałam wyciągnąć go na raty. Mój błąd powinnam, jak w przepisie, wyłożyć papierem do pieczenia. Stąd moje pytanie, czy wystarczy wyłożyć papiere, czy trzeba jeszcze papier posmarować olejem. A poza tym chleb wyszedł super, smakuje wybornie. Dziękuję za ten przepis.
Bezglutenowa Mama 10/11/2022 09:55
Gratulacje ogromne, chleb bezglutenowy na zakwasie to ogromne wyzwanie :) Wystarczy formę wyłożyć papierem do pieczenia, a zrób też eksperyment, że przez pierwszych 15 minut piecz w termoobiegu :) Trzymam kciuki :)
Marta 27/12/2020 20:20
Witam,mam pytanie czy woda do zakwasu musi być gazowana czy może być zwykła przegotowana?
Bezglutenowa Mama 28/12/2020 09:59
PO latach prób i coraz większej odwadze odpowiem: może być zwykła :)
Monika 27/12/2020 16:29
Mam alergika na mąkę ryżowa i kokosowa a szukam lekkiego chleba bezglutenowego gryczanego nie chce zbyt ciężki i wyrazisty smak błądzę szukam w internecie i nie mogę znaleźć fajnego przepisu na chlebek może byś mogła pokierować
Bezglutenowa Mama 27/12/2020 18:02
Moniko, ten jest świetny, nawet go dzisiaj upiekłam: https://bezglutenowamama.pl/chleb-z-maki-gryczanej-bezglutenowy/ - rozumiem, że możesz drożdże?
Marysia 22/11/2020 09:31
Witam. Czy kazdy chleb bezglutenowy musi się kruszyć? Upiekłam już kilka i kazdy niestety się kruszy. Czy jest jakiś cudowny składnik który spowoduje, że chleb będzie bardziej mokry i wilgotny? ?Pozdrawiam Marysia
Bezglutenowa Mama 27/12/2020 17:54
Nie wiem, co masz na myśli pisząc o kruszeniu, ale moje się nie kruszą..... normalnie się kroją i w ogóle :) Podesłać Cu jakiś fajny link?
Janusz 31/10/2020 15:29
co zastosowac zamias platków owsianych córka nie toleruje ich czy mogą byc wiórki kokosowe czy coś innego . A jest uczulona na prawie wszystko cały nabial gluten i .......
Bezglutenowa Mama 31/10/2020 15:54
Możesz użyć płatki ryżowe lub jaglane lub najlepiej gryczane, znajdziesz je w ofercie balvitenu. Powodzenia!
Krystyna 04/03/2020 17:41
Czy zamiast mąki gryczanej można dodać kuuurydziana
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 05/03/2020 10:09
Krysiu - tak, oczywiście, ale pamiętaj, że mąka kukurydziana nie sprawdza się dobrze w chlebach, nadaje im twardość.
Anna 18/01/2020 22:43
Witam. Właśnie robie 1 raz chleb na zakwasie, do tej pory tylko na drożdżach. Zakwas wyszedł ok, tylko mam pytanie o konsystencje ciasta . Zrobiłam zgodnie z przepisem, tylko to ciasto wydaje mi sie suche i takie zbite. Czy takie ma być? Pozdrawiam
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 20/01/2020 09:09
Aniu, wypiek chleba na zakwasie to wielka sztuka, trzeba się jej nauczyć metodą prób i błędów :) W przepisach bezglutenowych w ogóle jest tak, że płyny dodajemy do ciasta elastycznie, a nie ściśle wg receptury - musimy dopasować porcję wody do konsystencji ciasta. Skoro wydaje Ci się, że ciasto jest zbyt zbite, dodaj jeszcze trochę wody. Jeśli chleb Ci nie wyjdzie, następnego dnia upiecz kolejny, dodając lub ujmując wodę - po 3-4 wypiekach nauczysz się, jaka konsystencja ciasta jest OK - i wtedy upieczesz każdy chleb:) Trzymam kciuki, i proszę - nie zrażaj się początkowymi niepowodzeniami :)
Wiktoria 11/01/2020 23:25
Witam, chleb tostowy kupuje w glutenex ,wszystkie mąki i słodycze, zamawiam i bez problemu w ciągu 3 dni otrzymuję z maka grycznym nie mogę jeść dla mnie za ciężki ,za wilgotny ,mogę jeść tostowy i bułki, ale sama nie umiem upiec ,próbowałam, ale się nie udał. Za wilgotny ,pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru :-)
Bezglutenowa Mama 14/01/2020 12:00
Wiktorio, sama też uwielbiam słodycze z Glutenxu, zwłaszcza michałki i cytrynowe ptasie mleczko :):):) Co chleba gryczanego - tak, to chleb dla koneserów :) Ale i tak zachęcam Cię do wypieku własnego chleba bezglutenowego :) Tu znajdziesz skarbnicę przepisów: https://bezglutenowamama.pl/category/przepisy/pieczywo/
Agata 09/12/2018 13:14
Chcę upiec ten chlebek po raz pierwszy i w związku z tym nastawić zakwas, ale chciałabym upiec chleb dopiero piątego dnia, bo wtedy mam wolne, czy to znaczy, że czwartego mam go ponownie dokarmić?
Bożena 18/07/2018 13:08
Od dwóch miesięcy jestem bg. Wiele lat znosiłam dolegliwości trawienne i dysfunkcje skórne. Jesienią mam mieć dalsze badania u alergolog a. Ale teraz jest mi dobrze bez glutenu. Pani strona bardzo mi pomaga bo muszę nauczyć się inaczej organizować gotowanie, robienie zakupów itp. Pozdrawiam Panią.
Kasia 07/04/2018 14:35
Zamiast płatków dodałam mąkę owsianą. Chleb pięknie wyrósł, ładnie się piekł, ale środek jest chyba lekko zakalcowaty. Czy to może być wina mąki owsianej?
Bezglutenowa Mama 08/04/2018 10:06
Wina może być po stronie proporcji wody: inaczej chłonie mąka, inaczej płatki; następnym razem spróbuj dać kilka łyżek wody mniej i powinno być super :)
Magda 06/04/2018 10:37
Ja piekę już kolejny chlebek z tego przepisu, jest bardzo smaczny :) jednak praktycznie zawsze wychodzi mi bardzo twarda i popękana skórka. Raz była mniej popękana, wtedy wydaje mi się, że konsystencja ciasta była rzadsza niż zwykle, jednak następnym razem znów wyszła popękana. Zamiast płatków owsianych, bo mamy nietolerancję, dodawałam jaglane, teraz przeszłam na mąkę jaglaną. Nie dodaję teraz mąki kokosowej, bo myślałam, że przez nią chlebek jest bardziej suchy, zastąpiłam większą ilością ryżowej i gryczanej, ale może te zmiany wpływają na tą skórkę?
Iwona 20/02/2018 13:29
Czy mąkę gryczaną z tego przepisu można zastąpić jakąś inną? Pytam ponieważ mam alergię na grykę, a przepis i efekt wygląda super!
Bezglutenowa Mama 21/02/2018 14:12
Jasne, jakąkolwiek bezglutenową - ale mogą się nieznacznie zmienić proporcje wody. Powodzenia :) daj znać, jak wyszło!
Ela 15/02/2018 14:28
Ja chciałam tylko napisać, że jestem zachwycona chlebkiem na zakwasie. Pieczenie stało się już rytuałem! Dziękuję za przepis na zakwas i chlebki! jestem z nich taka dumna za każdym razem :D:D <3
Bezglutenowa Mama 16/02/2018 12:56
Bardzo się cieszę, że pieczesz te chleby :) Smacznego i na zdrowie :)
Sylwia 04/02/2018 12:59
Nie wiem czemu ale wyszedl mi bardzo kwasny i chyba zakalcowaty (dodam ze pominelam platkinowsiane bo mamy nietolerancje za to dodalam troche wiecej maki ryzowej). Moze jesli nie dawalam platow owianych to powiinam zmniejszyc ilosc zakwasu?
Bezglutenowa Mama 05/02/2018 09:21
Sylwio, pominięcie lub zamiana choćby jednego składnika może zmienić konsystencję ciasta i efekt wypieku... Mąka ryżowa jest dość sypka i dlatego nie skleja dobrze ciasta - nie powinna stanowić dużej zawartości wypieku. Jeśli chleb wydaje Ci się zbyt kwaskowy, to zmniejsz ilość zakwasu, ale uzupełnij go wodą i mąką - do uzyskania konsystencji. Wypiek chleba bezglutenowego, zwłaszcza na zakwasie, to magia - naprawdę trzeba zepsuć trochę chlebów, by zaczęły wychodzić. Dlatego nie poddawaj się :) Najlepiej piecz niemal dzień po dniu, by zauważyć i zapamiętać różnice w konsystencji, rób notatki, analizuj je - i naprawdę się uda :)
Ola 29/01/2018 09:55
Witam serdecznie, Ile to jest 350 g zakwasu? Pierwszy raz robię zakwas i chleb z Pani przepisów i niestety ciężko mi stwierdzic ile to jest (czy np pół szklanki zakwasu czy więcej?). i co zrobić jeśli zostanie mi reszta zakwasu pierwszego, co z tym zakwasem? Czy odejmuję również trochę zakwasu z wymiesznaego juz zakwasu z mąkami(ile go odjąć na kolejny chleb? czy wtedy dokarmiać czy od razy dodaję mąki i piekę?)Pozdrawiam ciepło
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30/01/2018 09:18
Cześć Olu, następnym razem sprawdzę, ile to jest 350 g zakwasu - ja po prostu odważam go do miski, gdy wlewam go prosto ze słoika. Pierwszy zakwas zakręć i wstaw do lodówki. W dowolnej chwili (np. w ciągu 2-3 tygodni) przygotujesz z niego szybko nową porcję zakwasu - wystawisz z lodówki kilka godzin wcześniej, dodasz np. 300 g mąki i 300 g wody, zamieszasz, przykryjesz ściereczką i odstawisz. W ciągu 5-8 godzin powinien być gotowy - porowaty i wyrośnięty. Możesz też odjąć trochę gotowego ciasta z wmieszanym zakwasem i upiec z tego kolejny chleb, oto jeden z przepisów: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-bochenek-na-zakwasie-z-chia/
Ela 12/12/2017 18:27
Upieklam z ciasta z poprzedniego chleba i wyszedł piękny ! Zakwas w lodówce,dokarmiony i ma się dobrze ! Wielkie dzięki za te przepisy i dobre rAdy !
Bezglutenowa Mama 12/12/2017 22:39
Elu, doskonale rozumiem, jaka to radość, sama doświadczam je z każdym wyjętym z pieca chlebem na zakwasie. Ale fakt - te pierwsze udane cieszyły najbardziej :). Trzymam kciuki za kolejne wypieki i własne eksperymenty z różnymi mąkami. Pozdrawiam świątecznie :)
Gosia 02/12/2017 21:06
Zrobiłam drugi, z tego samego zakwasu, wody dodałam na oko i trochę mniej mąki kokosowej. Chleb wyszedł zdecydowanie lepszy. Przede wszystkim bardzo wyrósł, co mnie zaskoczyło tym bardziej że go trochę pośpieszałam, bo nie chciałam go o 2 w nocy wyciągać z pieca więc dałam mu 5h nie 7h pod folią. Teraz nastawiam zakwas z samej mąki z białego ryżu .Dzięki za przepis, mam nadzieję, że tak jak mówisz każdy kolejny będzie lepszy. Pozdrawiam!
Bezglutenowa Mama 03/12/2017 05:57
Gosiu, ogromne gratulacje! Niech Twoje relacje będą zachętą dla innych osób, które chciałyby zacząć piec zdrowe chleby bezglutenowe :)
Gosia 29/10/2017 21:23
Chleb upieczony. Pachnie przyjemnie kwasno ale wyszedl ogromnie zbity, suchy i ciezki. Moze zawinila ta maka z ciemnego ryżu, choc zakwas jak na moje oko mial prawidłową konsystencję a do samego ciasta dodalam juz tylka jasną i resztę jak w przepisie, choć mialam wątpliwości czy nie za mało wody. Chciałabym spróbowac jeszcze raz tylko mam pytanie - jaka powinna hyc konsystencja ciasta chlebowego? Czy to kwestia ilosci wody? W koncu i maka owsiana i kokosowa bardzo chłoną wodę, wiec może 450ml to za mało?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30/10/2017 09:47
Gratuluję wypieku i zachęcam, byś się nie poddawała. Najlepiej piec kolejne chleby dzień po dniu, bo wtedy łatwej nam wychwycić właściwą konsystencję ciasta. Niestety z bezglutenowymi mąkami jest tak, że one bardzo kapryśnie chłoną wodę. To zależy od producenta, pochodzenia ziaren, daty produkcji, daty otwarcia paczki z mąka itp. Dlatego wodę dozujemy indywidualnie. Ciasto na ten chleb ma być gęste, ale elastyczne, jak będziesz je ugniatać mokrymi dłońmi, to ma przypominać dobrze wyrobioną ciastolinę nie może być ciężkie i gliniaste. Trzymam kciuki za kolejne próby.
Gosia 25/10/2017 21:25
Super, dziękuję za wskazówki.Dzis nastawiam
Bezglutenowa Mama 27/10/2017 07:54
Trzymam kciuki :)
Gosia 19/10/2017 22:42
Dziękuję. To może obie? ;-)
Bezglutenowa Mama 20/10/2017 08:03
Pewnie - tylko ciemna mąka nieco inaczej chłonie wodę, więc będziesz musiała ją dozować do uzyskania konsystencji - nie rzadkiej, ale i nie zbitej.
Gosia 19/10/2017 08:42
Czy mąka na zakwas ma być z ryżu brązowego czy białego?
Bezglutenowa Mama 19/10/2017 16:35
Jeśli chcesz uzyskać jasny i delikatny zakwas oraz chleb, użyj mąki z białego ryżu. Jeśli zależy Ci na bardziej wyrazistym smaku, sprawdzi się brązowa mąka. Powodzenia!
Dorota 12/09/2017 14:59
Gdzie Pani kupiła taką ładną foremkę? Czy to forma rzymska?
Bezglutenowa Mama 12/09/2017 15:30
Tak, to forma rzymska, znajdziesz ja w Bricomarche, w OBI lub w sklepie internetowym: http://www.browin.pl/biowin/akcesoria-kuchenne/garnki-i-formy-rzymskie/forma-rzymska-2l
Dorota 14/09/2017 15:12
Dziękuję, już sobie taką kupiłam w OBI.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się