Blog

Trzynasty dzień kolonii z dietą bezglutenową

09/02/2018

Trzynasty dzień kolonii z dietą bezglutenową

09/02/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie da się ukryć – trzynastego dnia kolonii z Bezglutenową Mamą w powietrzu „wisiało” zbliżające się zakończenie obozu. Dlatego na osłodę serwowaliśmy dzieciom słodkie sorbety bezglutenowe Anita (bez alergenów). Dobrej energii i chwil skupienia szukaliśmy również w miejscowym sanktuarium, gdzie dzieci poznały historię kościoła oraz przyjęły bezglutenową komunię świętą. W programie zajęć znalazły się również sztuczki cyrkowe, mecz piłki nożnej i próby  artystyczne przed pożegnalnym apelem. A nasz jadłospis bezglutenowy jak zawsze obfitował w smakołyki.

Śniadanie bezglutenowe z apetytem

Zauważyłyśmy, że rano uczestnicy naszych kolonii z dietą bezglutenową mają mniejszy apetyt. Mimo to nie można traktować po macoszemu najważniejszego posiłku w ciągu dnia.

Dlatego Bezglutenowa Mama Team stara się zawsze zachęcić dzieci do jedzenia wymyślnymi daniami i – co ważne – świeżym, chrupiącym pieczywem bezglutenowym. Tak, świeże pieczywo bezglutenowe to jeden z atutów naszych bezglutenowych kolonii. Tego dnia podałyśmy odpieczone kajzerki bezglutenowe firmy BEZLUTEN, miękki chleb Maestro Classic Dr Schaer oraz świeżo upieczony chleb bezglutenowy Bakels. Na stołach pojawiły się również jajka gotowane, kiełbasa krakowska suszona z czosnkiem niedźwiedzim, szynka delikatesowa oraz warzywa. Po pożywnym śniadaniu bezglutenowym dzieci mogły skorzystać również z bufetu szwedzkiego, pełnego zdrowych produktów zbożowych.

Piątkowe menu

Wbrew obiegowej opinii dzieci jadają ryby – dlatego serwujemy je na koloniach z dietą bezglutenową kilkakrotnie. W piątek podałyśmy dzieciom pieczone, bezglutenowe paluszki rybne. Zdecydowałyśmy się na wersję pieczoną, gdyż dania pieczone są zdecydowanie zdrowsze od smażonych. Dzieciom, które aktywnie spędziły cały dzień na zajęciach cyrkowych, obiad smakował wybornie: zarówno pierwsze, jak i drugie danie. W naszej bezglutenowej kuchni powstała wyśmienita zupa jarzynowa z brązowym ryżem basmati BIO, były też wspomniane paluszki rybne,  a także gotowane ziemniaki od lokalnego dostawcy. Ważnym uzupełnieniem menu była surówka z kiszonej kapusty oraz kiszone ogórki. Do picia nie podawałyśmy żadnych słodkich ani gazowanych napojów – codziennie na stołach pojawiała się woda mineralna Staropolanka.

Lody bezglutenowe – jedyne takie w Wieleniu

Ciepły dzień uczciliśmy w czasie podwieczorku bezglutenowymi sorbetami Anita – to sorbety bez żadnych alergenów, o bardzo dobrym składzie.  Dojechały do nas prosto z fabryki, na specjalne zamówienie. W niewielkim Wieleniu nie mieliśmy bowiem możliwości zakupu sprawdzonych lodów ani sorbetów bezglutenowych. By wynagrodzić dzieciom bezowocne poszukiwania lodów bezglutenowych w pobliskich sklepikach, tego dnia chętni dostali podwójne porcje :).

Korzystaliśmy z produktów wielu firm

Na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą we Wieleniu korzystaliśmy m. in. z produktów (firmy i marki): Schaer, Denver Food, Glutenex, Mlekovita, Nikpol, Blacerzak i Spółka, Roleski, Staropolanka, Amarello, Biedronka, Italimport, Pescanova, Tygryski, STORCK, Balviten, Putka, Hert, DialSi, Bezgluten, Schnitzer, Kresto, Soligrano, Bakra, Kowalewski, Magros, Jizerske Pekarny, Anita, Miran, SanProbi, Vitaldea, Inka, Seitz, Bakels, Celiko, ZeroGluten.

Jadłospis bezglutenowy od rana do wieczora – trzynasty dzień kolonii

By znaleźć przepis lub konkretną informację o potrawie, wystarczy kliknąć w jej nazwę.

I ŚNIADANIE BEZGLUTENOWE: jajko gotowane, bułka kajzerka BEZGLUTEN, krakowska z czosnkiem niedźwiedzim bezglutenowa Balcerzak i Spółka, domowy schab pieczony, kabanosy bezglutenowe Balcerzak i Spółka, ser żółty bezlaktozowy Mlekovita, chleb świeżo pieczony Bakels, marchew w słupkach, pomidor, ogórek małosolny, papryka czerwona, masło bezlaktozowe,  herbata owocowa Kawon.

SZWEDZKI BUFET BEZGLUTENOWY: Fruit Muslli Dr Schaer, jaglanka z miodem Amarello, mleko bezlaktozowe Mlekovita, mleko ryżowe, krem karbowo-sezamowy Bakra, kilka rodzajów chleba bezglutenowego, serek wiejski bezlaktozowy Mlekovita.

II ŚNIADANIE BEZGLUTENOWE: kanapka bezglutenowa z szynką i pomidorem.

OBIAD BEZGLUTENOWY:  zupa jarzynowa z brązowym ryżem basmati Denver Food, chrupiące paluszki rybne bezglutenowe Pescanova,  ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty i marchewki, woda mineralna Staropolanka.

PODWIECZOREK: sorbety bezglutenowe ANITA na patyku, krakersy bezglutenowe  Dr Schaer.

KOLACJA BEZGLUTENOWA: włoska sałatka z bezglutenowym makaronem, pieczywo bezglutenowe, szynka bezglutenowa Balcerzak i Spółka, ogórek zielony, oliwki czarne, herbata ziołowa Kawon.

TALERZ PYSZNOŚCI: pierogi bezglutenowe podsmażane, paluszki rybne bezglutenowe, pieczywo bezglutenowe. 

Galeria zdjęć z trzymastego dnia kolonii z dietą bezglutenową

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się