owocBezglutenowa mama nie zamówi tortu w zwykłej cukierni. Może zadzwonić do bezglutenowej piekarni w okolicy np. 100 km albo… sam stanąć przy piekarniku. A gdy czas nagli, musi mieć pod ręką szybki przepis na bezglutenowe, pokazowe ciasto, które zawsze się uda. Oto bezglutenowy tort jogurtowo-owocowy według cukiernika Pawła Małeckiego. Tort bez pieczenia, bez jaj, ale pełen owoców i bitej śmietany. Przerobiony na wersję bezglutenową.

 

 

 

 

crunchySkładniki (*):

Spód z musli:

– bezglutenowe crunchy musli;

– 1 łyżka cukru pudru;

– 70 g miękkiego masła;

Mus jogurtowo-owocowy:

– 300 g mrożonych zmiksowanych truskawek;

– 200 g jogurtu naturalnego;

– 200 ml śmietanki kremówki 30%;

– 60 g cukru pudru;

– sok z 1 cytryny;

– 20 g żelatyny bez śladowych ilości glutenu + 50 ml zimnej wody;

Żelka truskawkowa:

– 200 g zmiksowanych mrożonych truskawek;

– 1 płaska łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody;

– 2 łyżki cukru pudru;

– sok z 1 cytryny;

Dekoracja:

– płatki migdałów bez śladowych ilości glutenu;

– owoce;

– płatki czekoladowe bez śladowych ilości glutenu;

– bezglutenowe biszkopty;

 

 

 

torcikSpód:

Tortownicę owinęłam aluminiową folią (wraz ze spodem formy). Musli skruszyłam w dłoniach i wsyp do miski. Miękkie masło zmieszałam z cukrem pudrem, dodałam musli i dokładnie połączyłam dłońmi.

Masę przełożyłam do tortownicy i mocno ją ugniotłam. Wstawiłam do lodówki na 15-20 minut.

 

 

 

 

owoc1Mus jogurtowo-owocowy

Rozmroziłam truskawki i ociepliłam je lekko w piekarniku. Zblendowałam. Żelatynę namoczyłam w wodzie. Cukier puder i sok z cytryny połączyłam ze zmiksowanymi truskawkami. Ubiłam schłodzoną śmietanę. Namoczoną żelatynę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam do niej niewielką część musu, wymieszałam i całość przelałam do musu. Wymieszałam trzepaczką. Dodałam jogurt i wymieszałam. Gdy masa zaczęła gęstnieć, dodałam do niej ubitą kremówkę. Mus wlałam na spód z musli. Przy krawędzi zostawiłam około 0,5 cm wolnego miejsca. Wstawiłam tortownice na godzinę do lodówki.

 

 

 

 

owocowoŻelka truskawkowa

Zmiksowałam truskawki i dodałam do nich cukier puder oraz sok z cytryny. Wymieszałam. Namoczoną żelatynę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam do zmiksowanych truskawek. Zimną żelkę wlałam na mus jogurtowo – owocowy.

Obłożyłam  dookoła bezglutenowymi biszkoptami. Wstawiłam do lodówki, by żelka zastygła.

 

 

 

 

 

owoOzdobiłam torcik owocami, płatkami migdałowymi i czekoladą. Wstawiłam do lodówki, by torcik czekał na poranną kawę. Co to była za uczta! Kruchy spód , piankowy krem i mocno truskawkowa żelka… Ciasto zajadała Zosia oraz jej glutenowa przyjaciółka, zajadał glutenowy Daniel i ja.

Nie skusił się jedynie Antek, który deser woli jadać …w częściach. To znaczy: osobno owoce, osobno bita śmietana, osobno galaretka….

 

 

(*) Przepids pochodzi z książki kucharskiej „Przepisy mistrza Pawła Małeckiego. Cukiernia Lidla”.

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:06:22+00:001 maja 2015|

    2 komentarze

    1. Ola 1 maja 2015 w 12:37 - Odpowiedz

      Fajny tylko w biszkoptach są jajka..:(

      • Bezglutenowa Mama 1 maja 2015 w 13:43