Mięciutkie i pachnące kromki chleba bezglutenowego na stole każdego ranka? Tak, to możliwe! Jeśli masz thermomix lub lidlomix, koniec z suchym, twardym i czerstwym chlebem bezglutenowym! Przetestowałam i podaję sposób, jak odświeżyć chleb bezglutenowy w thermomixie. Jak sprawić, by zmiękczyć chleb bezglutenowy, by w konsystencji i strukturze był identyczny, mięciutki i pachnący, jak glutenowy. To naprawdę niezwykle proste i trwa tylko 8 minut na varomie (nakładce do gotowania na parze)! Od teraz Twój chleb bezglutenowy dla dziecka lub dorosłego będzie każdego ranka mięciutki, a w śniadaniówce długo zachowa świeżość. 

Tak się składa, że celiakia wymaga od nas więcej zabiegów kulinarnych. Niewielu z nas ma ten luksus, by w specjalistycznej piekarni koło domu kupować świeży chleb bezglutenowy. No, ale nawet jeśli kupimy taki bochenek, to po 1-2 dniach on i tak straci miękkość. Podobnie jest z pieczywem o długim terminie ważności. Owszem, jest smaczne i zjadliwe i coraz częściej miękkie od razu po otwarciu opakowania i nie wymaga odświeżania. Ale …. nawet te nowoczesne chleby, bułki czy bajgle po odparowaniu są 100x lepsze!

Pieczywo bezglutenowe, zwłaszcza białe i puszyste, oparte na skrobiach lub niektórych rodzajach mąk (np. kukurydziana, jaglana), czerstwieje bowiem znacznie szybciej, niż pszenne. I nie ma na to to rady, nawet jeśli producenci stają na głowie, by temu zapobiegać. Dlatego na diecie bezglutenowej trzeba znać trochę tricków na szybkie odświeżanie pieczywa bezglutenowego. Przeczytajcie, a na pewno skorzystacie z porad. 

Tutaj kupisz

Ebook z przepisami bezglutenowymi na thermomix/lidlomix oraz tradycyjna książkę kucharską – 134 przepisy

Jak odświeżyć chleb bezglutenowy w thermomixie? Potrzebne sprzęty

  • urządzenie typu thermomix lub lidlomix
  • nakładka do gotowania na parze wraz z przykrywką
  • bawełniana ściereczka pocięta na kawałki o takich wymiarach, by mieściły się na nakładce do gotowania na parze
  • 500 ml letniej wody z kranu
  • 4 kwadratowe kromki dowolnego chleba bezglutenowego, świeżego, domowego lub o długim terminie ważności (np. Dr Żurek bez glutenu, Putka Bez Glutenu, Balviten, Bezgluten, Incola, WOLNA czy Pan Blancko, Pan Multigrano itp. marki Dr. Schär)
  • mogą być też bułki czy rogale, bajgle bezglutenowe czy bagietki przekrojone na pół
  • metalowa kratka lub drewniana deseczka + bawełniana ściereczka do suszenia odparowanego chleba
  • drewniana lub silikonowa łopatka (najlepiej płaska, jak do naleśników)
  • jeśli chcesz na raz odparować więcej kromek chleba bezglutenowego, ściereczkę i pieczywo ułóż na obu nakładkach do gotowania na parze

KROK I –  odświeżanie chleba bezglutenowego w thermomixie

  • bawełnianą ściereczkę potnij na 4 części, można też użyć pieluchy tetrowej
  • do naczynia miksującego wlej około 500 ml letniej wody i zamknij pokrywę
  • na nakładce do gotowania na parze (na jednej części lub na obu, w zależności od liczby odświeżanych kromek) ułóż jedną warstwę ściereczki bawełnianej
  • na ściereczce ułóż chleb bezglutenowy, tyle kromek, ile potrzebujesz; zwróć uwagę, by kromki się nie stykały, nie mogą też wystawać poza naczynie
  • nałóż pokrywkę i sprawdź, czy szczelnie przylega do nakładki do parowania