Ryż z wątróbką w sosie pomidorowym to kolejny przepis na tanie gotowanie bezglutenowe na czas epidemii koronawirusa. Celiakia i dieta bezglutenowa nie zawsze wymagają drogich produktów. Owszem, w minionych latach bezglutenowe potrawy z podrobów poszły w odstawkę, bo większość z nas stać było na „prawdziwe” mięso. Teraz, gdy wiele osób straciło pracę i dochody, pora sięgnąć do starych przepisów. Czy to danie jest typowo bezglutenowe? Ryż w wątróbką w sosie pomidorowym? W zasadzie tak, ale od warunkiem, że surową wątróbkę obtoczymy w mące bezglutenowej i użyjemy przyprawy bezglutenowe oraz ryż bez zanieczyszczeń glutenem. Danie jest proste i tanie, pasuje na obiad – do ryżu lub makaronu, a na kolację sprawdzi się z chlebem (znacie maczanie chleba w dobrym sosie? Mniam). Przepis na ryż z wątróbką w sosie pomidorowym zaczerpnęłam z kulinarnych zasobów mojej cioci Haliny (rocznik przedwojenny, rzecz jasna).
Wątróbki w sosie pomidorowym podawaj z ryżem, makaronem lub chlebem. Choć to tanie dane bezglutenowe, zasmakuje całej rodzinie, również glutenożercom. Sos z wątróbką można przygotować 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można podawać jako danie jednogarnkowe, podpiekane w piecu – jak kto lubi.
W czasie epidemii koronawirusa wielu z nas odczuwa już teraz skutki kryzysu gospodarczego. Dlatego sięgajmy po dawne przepisy naszych mam i babć. Korzystajmy ze składników, które znajdujemy w lodówce, szafce, spiżarce czy w piwnicy. Wszystko po to, by nie wychodzić z domu. W marcu i kwietniu 2020 r., gdy szaleje koronawirus, oswój my się z hasłem „Zostań w domu” KLIK.
KOMENTARZE