Ryż z wątróbką w sosie pomidorowym to kolejny przepis na tanie gotowanie bezglutenowe na czas epidemii koronawirusa. Celiakia i dieta bezglutenowa nie zawsze wymagają drogich produktów. Owszem, w minionych latach bezglutenowe potrawy z podrobów poszły w odstawkę, bo większość z nas stać było na „prawdziwe” mięso. Teraz, gdy wiele osób straciło pracę i dochody, pora sięgnąć do starych przepisów. Czy to danie jest typowo bezglutenowe? Ryż w wątróbką w sosie pomidorowym? W zasadzie tak, ale od warunkiem, że surową wątróbkę obtoczymy w mące bezglutenowej i użyjemy przyprawy bezglutenowe oraz ryż bez zanieczyszczeń glutenem. Danie jest proste i tanie, pasuje na obiad – do ryżu lub makaronu, a na kolację sprawdzi się z chlebem (znacie maczanie chleba w dobrym sosie? Mniam). Przepis na ryż z wątróbką w sosie pomidorowym zaczerpnęłam z kulinarnych zasobów mojej cioci Haliny (rocznik przedwojenny, rzecz jasna). 

Składniki na ryż z wątróbką w sosie pomidorowym (dla 4 os)

  • 200 g (1 szklanka) ryżu bez glutenu
    najlepiej brązowego lub innego pełnoziarnistego – są zdrowsze od białego
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 kg wątróbki drobiowej
    lub wieprzowej
  • przyprawy bezglutenowe: sól, pieprz
  • opcjonalnie: kurkuma, tymianek, majeranek
  • tu kupisz: przyprawy bezglutenowe Magros KLIK
  • 3 łyżki mąki bezglutenowej do obtoczenia wątróbki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • puszka pomidorów lub domowy przecier
  • dodatkowo 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 30 g masła lub oliwa

Sposób przygotowania

  • ryż umyj pod bieżącą wodą i najlepiej namocz na 2-3 godziny
  • zagotuj 2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli, możesz dodać 1/2 łyżeczki kurkumy, wrzuć ryż
  • gotuj go pod przykryciem przez około 25 – 30 minut, kontrolując jego konsystencję
  • cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle lub oliwie, tłuszcz zostaw do usmażenia wątróbki
  • wątróbkę umyj i oczyść, osusz ściereczką bawełnianą lub ręcznikiem papierowym
  • jeśli masz czas i ochotę, przygotuj marynatę: 3 łyżki oliwy oraz po 1/2 łyżeczki: majeranku, tymianku, kurkumy + 1/4 łyżeczki pieprzu i 2 ząbki posiekanego czosnku; wątróbkę marynuj nawet przez 1-2 dni – dzięki temu nabierze aromatu i kruchości; 
  • jeśli nie masz czasu, osuszona wątróbkę pokrój na paski, obtocz w mące bezglutenowej i usmaż na maśle lub oliwie pozostałej po zeszkleniu cebuli
  • pod koniec smażenia posól wątróbkę, dodaj pomidory i koncentrat, zeszkolone warzywa
  • dopraw solą, pieprzem, ewentualnie suszona bazylią, możesz dodać szczyptę cukru

Jak podawać wątróbkę w sosie pomidorowym?

Wątróbki w sosie pomidorowym podawaj z ryżem, makaronem lub chlebem. Choć to tanie dane bezglutenowe, zasmakuje całej rodzinie, również glutenożercom. Sos z wątróbką można przygotować 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można podawać jako danie jednogarnkowe, podpiekane w piecu – jak kto lubi.

W czasie epidemii koronawirusa wielu z nas odczuwa już teraz skutki kryzysu gospodarczego. Dlatego sięgajmy po dawne przepisy naszych mam i babć. Korzystajmy ze składników, które znajdujemy w lodówce, szafce, spiżarce czy w piwnicy. Wszystko po to, by nie wychodzić z domu. W marcu i kwietniu 2020 r., gdy szaleje koronawirus, oswój my się z hasłem „Zostań w domu” KLIK

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!