Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Kiedy, jak nie teraz najeść się bezglutenowych naleśników z owocami? Lato w pełni, więc korzystajmy z jego skarbów: truskawki, jagody, maliny, borówki, porzeczki … Bezglutenowe naleśniki z owocami można podać na podwieczorek, ale również na słodki obiad. Jeśli nie mam czasu na mieszanie jednorodnych mąk, sięgam po mixy. Tym razem wypróbowałam ryżowy Mix Free Universal Balvitenu – bez mąki kukurydzianej  i skrobi kukurydzianej. To zupełnie nowy produkt na rynku gluten free. Te bezglutenowe naleśniki ryżowe udały się wybornie: były puszyste i lekkie, a jednocześnie bardzo elastyczne i subtelne w smaku. Tak przy okazji – wiecie, dlaczego nie udadzą się naleśniki z samej mąki ryżowej?

Składniki na 8 naleśników

  • 110 g mixu bezglutenowego
    Mix Free Universal Balviten
  • 240 ml wody lub soku jabłkowego
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • ulubione owoce do dekoracji
  • opcjonalnie miód, syrop klonowy
    lub bita śmietana

Wykonanie

Jajka z solą ubij mikserem na pianę (1-2 minuty). Powoli dodawaj mąkę, a następnie, ciągle miksując, wlewaj powoli wodę. Na końcu dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj. Patelnię rozgrzej i wlej na nią łyżkę oleju. Zamieszaj ciasto i porcję ciasta wlej na patelnię. Najlepiej, by naleśniki były cieniutkie. Smaż na średnim ogniu. Po około minucie przełóż na drugą stronę. Nie smaż zbyt długo, bo naleśniki staną się sztywne i trudne do nadziewania farszem. Te bezglutenowe naleśniki ryżowe są delikatne w smaku i niezwykle elastyczne. Świetnie pasują do wszelkich dodatków: słodkich, słonych, wytrawnych.

Dekorowanie

Lato w pełni – więc od kilku dni objadamy się bezglutenowymi naleśnikami ryżowymi z owocami. Dekorowaniem zajmuje się Zosia. Smaruje naleśniki miodem lub syropem klonowym i dodaje pokrojone owoce (takie, które akurat znajdzie w lodówce), następnie zwija je w kopertę lub rulon. Czasem dodaje bitą śmietanę i startą czekoladę bezglutenową. Serwuje takie przysmaki rodzinie, ale również glutenożernym przyjaciołom :). Nie muszę dodawać, że zawsze zostają puste talerze?

A teraz rada: aby usmażyć naleśniki z samej mąki ryżowej, trzeba dodać trochę skrobi z tapioki lub ziemniaczanej. Przepis na ryżowe naleśniki bezglutenowe – TUTAJ. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-07-01T11:35:51+00:001 lipca 2018|

    Zostaw komentarz



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019