Blog

Szybkie koreczki bezglutenowe na karnawał i nie tylko

04/01/2019

Szybkie koreczki bezglutenowe na karnawał i nie tylko

04/01/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Karnawał tuż tuż, ale trudno znaleźć zabawę karnawałową z bezglutenowym menu, bezpiecznym dla osoby z celiakią. Pozostaje własny prowiant lub imprezki w domu  :). W obu przypadkach sprawdzą się koreczki bezglutenowe. Wbrew pozorom koreczki bezglutenowe nie tak łatwo przygotować. Problemem może się okazać chleb bezglutenowy. Jeśli kupicie pierwszy lepszy chleb z marketu, może się okazać, że się kruszy, łamie lub potrzebuje odparowania na parze, potem osuszenia i ostudzenia. Na samą myśl się odechciewa szykowania, brrr… Ale gdy zdobędziecie już dobry chleb, gotowy do użycia od razu po otwarciu paczki, koreczki bezglutenowe to już pestka :). Wystarczy ser żółty, warzywa, jakaś bezglutenowa wędlina, majonez, przyprawy i gotowe ;)

Składniki na koreczki bezglutenowe

Najpierw zadbajcie o dobry chleb bezglutenowy – taki, który będzie miękki od razu po wyjęciu z paczki. Jak wspomniałam, wiele chlebów bezglutenowych w marketach i sklepach eko wymaga odświeżenia, a to zajmuje czas. Dobry chleb bezglutenowy to m. in. całe pieczywo bezglutenowe Dr. Schär  (dostępne w Rossmannie i większości sieci handlowych), chleb Balviten dostępny w Biedronce, Tesco, Netto i Lidlu, chleb z maczkiem Incola dostępny w Żabce. 

Kupcie również kabanosy, szynkę lub salami bezglutenową, najlepiej paczkowaną, z wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy” – znajdziecie je również w większości sieci handlowych. Nie kupujcie tylko szynek bezglutenowych krojonych w sklepie – są bowiem zanieczyszczone glutenem.

Potrzebne będą jeszcze dodatki, które dodadzą koreczkom bezglutenowym smaku, zapachu i kolorów – bo kolory są tu najważniejsze :). Polecam żółty ser, mozarellę, sałatę, oliwki, paprykę, ogórek zielony lub kiszony, cebulę czerwoną, majonez (najlepiej domowy), ketchup. Do posypania sprawdzi się: czarny sezam, czarnuszka, kolorowy pieprz, bazylia – oczywiście muszą to być przyprawy bezglutenowe.

Jak przygotować koreczki bezglutenowe?

Nawet, jeśli kupicie dobry chleb bezglutenowy, postępujcie z nim ostrożnie, bo i tak będzie delikatniejszy od glutenowego. Najlepiej posmarować masłem całą kromkę i dopiero potem pokroić ją na kawałki. Potem czas na dowolne dodatki – ogranicza nas tylko fantazja :).

Dla Antka przygotowuję koreczki bezglutenowe na osobnym talerzu, na specjalne zamówienie. Mogą składać się wyłącznie z chleba i wędlin, nie mogą zawierać żadnych innych dodatków. Warzywa, są dozwolone, ale nie na koreczkach, lecz na osobnym talerzu. I w koreczkach właśnie to jest piękne – można przygotować dla każdego to, co lubi :).

Jeśli weźmiecie swoje koreczki bezglutenowe na imprezę karnawałową, ustawcie talerz z dala od glutenowych, kruszących potraw. Najlepiej, aby talerz z koreczkami bezglutenowymi był przykryty szklaną pokrywą – wtedy jest gwarancja, że nikt nie sypnie tam glutenu ;)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się