Blog

8

Świąteczne roladki bezglutenowe

29/12/2015

Świąteczne roladki bezglutenowe

29/12/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nieważne, czy spędzacie Sylwestra w rodzinnym gronie, na domówce czy na wyjeździe. I tak trzeba zadbać o dobre jedzenie, prawda? Biesiadników zauroczą pieczone roladki z salami i kozim serem, z natką pietruszki i przyprawami. Idealne na ciepło i na zimno, a pokrojone w plasterki sprawdzą się też na kanapki. Tak naprawdę składniki i dodatki można dowolnie wymieniać – uwierzcie, u nas te roladki za każdym razem smakują inaczej. Ale zawsze dobrze.  Uwaga: to szybki przepis.

 

bulka glutenexSkładniki:

 

 

roladki2Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne posmarowałam masłem.

Mięso umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem.  Pokroiłam je na plastry i rozbiłam tłuczkiem (z pół kilograma polędwiczki wieprzowej uzyskałam 6 rolad różnej wielkości). Przyprawiłam mięso i nasmarowałam musztardą. Nałożyłam po plastrze koziego sera i po parę plastrów salami, dodałam listek zielonej pietruszki.

 

 

roladkiZwinęłam mięso w roladkę i zabezpieczyłam wykałaczką, by się nie rozwijało.

W miseczce rozkłóciłam jajko. Przy pomocy pędzelka posmarowałam każdą roladkę jajkiem, obtoczyłam w bułce tartej. Roladki układałam w naczyniu żaroodpornym tak, by nie stykały się. Piekłam je przez około 30 minut, pod koniec nakryłam naczynie folią aluminiową, by nie przypalić mięsa.

 

Roladki pachniały z piekarnika już po kilku minutach. Na talerzu prezentowały się bardzo oryginalnie i apetycznie. Serwowałam je na obiadokolację, z czerwonym ryżem, sałatą i zielonym groszkiem. Roladki smakowały dorosłym, ale i dzieciom – one jednak dostały mięso bez dodatku sera. Roladkę, która została z obiadu, następnego dnia pokroiłam w cienkie plasterki i układałam na kanapkach. Smakowały wybornie.

Te roladki są idealne na bezglutenowy sylwestrowy wieczór, gdyż nie wymagają ani egzotycznych zakupów, ani długich przygotowań.

KOMENTARZE (8)

Ana 16/07/2016 15:27
Papryka słodka,ostra, ziele angielskie z Dary Natury nie mają napisane, że nie zawierają glutenu, można je używać?
Bezglutenowa Mama 17/07/2016 12:18
Można, sprawdziłam w firmie.
Ana 26/06/2016 19:32
a ser owczy, kozi i żółty dzieci bezglutenowe mogą jeść?
admin 08/07/2016 12:18
Anno, tak, mogą, pod warunkiem, że to 100% ser, a dzieci są już na etapie, kiedy mogą jeść produkty mleczne (krótko po diagnozie - celiakii - zaleca się równocześnie dietę bezmleczną, by wspomóc odbudowę kosmków jelitowych).
Ana 16/07/2016 15:30
A JAKIE TO SERY 100%
Bezglutenowa Mama 17/07/2016 12:19
Czyli prawdziwe sery, a nie wyroby seropodobne.
marta 02/01/2016 15:46
Bezglutenowa Mamo, gdzie kupujesz przyprawy typu: papryka słodka, pieprz, zioła etc bez śladowych ilości glutenu?
Bezglutenowa Mama 02/01/2016 20:10
W zielarskim: Dary Natury;
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się