Blog

11

Świąteczna babka makowa bez glutenu na Wigilię

05/12/2015

Świąteczna babka makowa bez glutenu na Wigilię

05/12/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Minął rok odkąd zmierzyłam się z bezglutenową babka makową. Przede mną kolejne bezglutenowe Boże Narodzenie, a na dodatek w sklepie Jedz Bez Glutenu odkryłam promocje na słowackie produkty do pieczenia marki Liana – wszystko 15% taniej. Żal nie skorzystać. Naprędce złożyłam zamówienie, zebrałam składniki i upiekłam babę. Makową, pachnącą orzechami włoskimi i migdałami. I bez zakalca :). Uwierzcie lub nie, ale ta bezglutenowa piaskowa babka z orzechami i makiem smakuje również glutenożercom.

Składniki na bezglutenową babkę świąteczną

Tutaj kupisz

Mix do wypieku bezglutenowej babki z makiem

Wykonanie

 Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W dużej misce jajka ubij z cukrem na puch. Jaja muszą osiągnąć ten stan, inaczej wyjdzie zakalec. Ciągle ubijając dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Na końcu wsyp mak i orzechy. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Dużą formę na babkę posmaruj masłem i obsypałam bułka tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw formę do piekarnika na około 50 minut.

Bezglutenową babkę makową piecz do suchego patyczka. Tak, tym razem sukces! Muszę się pochwalić, bo ta pierwsza udana bezglutenowa babka makowa wprawiła mnie w niebywały zachwyt. Potem upiekłam takich babek dziesiątki, ale żadna nie smakowała jak ta pierwsza…. Też tak macie? ;) Po ostygnięciu rozkroiłam tę pierwszą udaną babkę i bez ceregieli przystąpiłam do degustacji. Popijałam babkę bezglutenową Inką z mlekiem bezlaktozowym i pomyślałam, że święta mogłyby nadejść jak najszybciej….

KOMENTARZE (11)

Dzujenka 12/12/2022 09:36
Czy babke można mrozić?
Bezglutenowa Mama 13/12/2022 22:42
Można, ale na pewno nie będzie potem już tak pyszna, jak upieczona na świeżo :)
Maria 15/12/2015 12:47
Witam, czy ciasto dałoby się upiec z naturalnych mąk, a jeśli tak, to jakich i jakie sugerowałaby Pani proporcje?
sebastiasia 05/12/2015 21:07
Składniki: szklanka białek, około 8 szklanka mąki bezglutenowej ,u mnie mix Schara szklanka cukru (wychodzi dość słodkie) szklanka surowego maku szklanka oleju/ 200 g roztopionego masła łyżeczka proszku do pieczenia bg Wykonanie: białka ubić na sztywną pianę do białek dolać olej/masło dosypywać po łyżce mąki pomieszanej z proszkiem i cukrem ciągle miksować na najniższych obrotach przelać na blaszkę (nie keksówkę, u mnie zwykła blaszka,25 na 25 ) i piec w 170 stopniach 35-40 min, tak naprawdę wierzch dość szybko się rumieni, więc należy obserwować i piec od pewnego momentu tylko od dołu, ja piekłam góra-dół 20 min i 15 min sam dół
Anna 22/12/2015 11:18
A który mix Schara będzie dobry do tego ciasta?
admin 22/12/2015 21:45
Mix C lub Mehl Farine;
admin 07/12/2015 21:30
Przepis brzmi bardzo obiecująco :) Zapisuję i na pewno zrobię na święta :)
gosiasit 05/12/2015 13:14
Uwielbiam tą babkę,zawsze robię ją w biegu i nigdy nie wyszedł mi zakalec,nawet nie pomyślałam że mógłby wyjść... Wlewalam też ciasto do formy muffinkowej,piekłam wtedy ok 20min,fajne babeczki. Według mnie sucha wychodzi jak się ją przeciąganie w piekarniku.
admin 07/12/2015 21:32
Tak, też myślę, że chwilę za długo ją piekłam :)
Sebastasia 05/12/2015 08:47
Polecam Ci ciasto makowe z bialek. Robilam rok temu na święta i bylo wilgotne i pyszne nawet na 3 dzień. To rzadkość w bezglutenowych ciastach. Zresztą wszyscy sie nim zachwycali, nawet glutenowi goście. Bylo bardzo lekkie w odróżnieniu do ciężkich makowcow.
Bezglutenowa Mama 05/12/2015 12:13
Jaki jest przepis? Podziel się, wypróbujemy :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się