Blog

22

Sprawdzone ciasto na bezglutenowe pierniki

07/12/2015

Sprawdzone ciasto na bezglutenowe pierniki

07/12/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na wczorajszych bezglutenowych warsztatach w Poznaniu dzieci „przerobiły” dwanaście kilo piernikowego ciasta. Dotarło do nas prosto z Sadów, z firmy Glutenex. Pachnące, świeżo przygotowane z najlepszych składników. Bardzo plastyczne, przyjemnie w użyciu ;) Przepis specjalnie dla nas opracowała rok temu pani Alicja, technolog z firmy Glutenex. Gwarantuję, że to ciasto zadowoli małych i dużych cukierników.

 

Składniki:

– 320 -350 g  bezglutenowego mixu do ciast – np. Mix C Schar lub Balviten

– 1 łyżka (10 g) przyprawa bezglutenowa piernikowa np. Dary Natury (lub domowa: przepis tutaj);

– 1 łyżka (10 g) kakao bez śladowych ilości glutenu (np. Kruger, Celiko);

– 50 g cukru;

– 1 łyżeczka (7 g) sody oczyszczonej bez śladowych ilości glutenu (np. Oetker);

– 100 g powideł lub dżemu bez śladowych ilości glutenu;

– 3 łyżki (100 g) miodu;

– 100 g puree ziemniaczanego przygotowanego w domu;

– 60 g miękkiego masła;

– 1 jajko (50 g);

 

MIkolajki Poznan 2015 (35)Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodaj pozostałe surowce. Wymieszaj ciasto ręcznie lub mikserem na jednolitą masę i wstaw do lodówki, by stężało. Na stolnicę posypaną bezglutenową skrobią kukurydzianą (lub inną bezglutenową mąką)  wyłóż ciasto i rozwałkuj, lekko posypując mąką. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj niezbyt gęsto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 

MIkolajki Poznan 2015 (29)Już na tym etapie można posmarować pierniczki rozkłóconym jajkiem i posypać kolorową posypką bezglutenową, wiórkami kokosowymi itp. Piecz pierniczki przez około 10-15 minut. Gdy ostygną, dekoruj lukrem, czekoladą i bakaliami bez śladowych ilości glutenu.

Pierniczki wyśmienicie smakują zarówno grubsze, jak i cienkie. Na bezglutenowych warsztatach pierniczkowych w Poznaniu nasze wypieki znikały w okamgnieniu. Wszystkie renifery, jeżyki, kotki, wilki, serduszka i choinki znikały na pniu. Mali cukiernicy byli tak spragnieni degustacji, że większość pierniczków ulotniła się ze stołu zanim przystąpiliśmy do dekoracji.

 

Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowe pierniczki dla alergika – KLIKNIJ

KOMENTARZE (22)

Małgorzata 08/06/2020 22:10
Czy zepsuje jak zamiast sody dam proszek do pieczenia
Malgorzata 08/04/2020 20:10
Dziękuję za poświęcony czas i dobre rady. Błogosławionych Świąt!!!
Malgorzata 06/04/2020 10:00
Czy mozna uzyc mix universal szar?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 06/04/2020 11:13
tak, jasne, ale nieznacznie mogą się zmienić proporcje mokrych składników - na początek daj np. 50 g maki mniej i dodawaj w razie potrzeby. Powodzenia!
Iwona 18/12/2018 22:57
Mieszkam za granica i ciężko tu znaleźć margarynę /masło bez mleka,soi, oleju kokosowego też nie mozemu.. czy w związku z tym mogę dodać płynny olej np. rzepakowy?
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 14:10
Nie wiem, jak sprawdzi się płynny olej, ale powinno być ok, bo jak dodałam miękkie, półpłynne masło klarowane, to było OK :)
gosiasit 14/12/2015 10:20
Zrobiłam wczoraj,z podanych proporcji wyszło mi 110 pierników!!! Pyszne Dodałam domowy dżem dyniowo-pomarańczowy.
admin 14/12/2015 13:28
Ten dżem nadał pierniczkom pomarańczowej nuty? Niedawno dodałam porzeczkowy dżem i faktycznie smak pierników był bardziej owocowy.
gosiasit 22/03/2016 21:04
Och nie zauważyłam pytania :-) Odpowiadam mimo zbliżających się innych świąt...nie czuć NIC, tylko przyprawę do piernika.
Joanna 13/12/2015 20:13
Upiekłam wczoraj wyszły pyszne! Dziękuję za przepis
admin 14/12/2015 13:30
Na zdrowie :)
Alunia_szuka 13/12/2015 10:02
Upiekłam pierniczki wg przepisu z dżemem figowym, ozdobiłam domowym lukrem - wyszły cudnie... jedyna wada to to, że zawsze będzie ich za mało :) Pozdrawiam
admin 14/12/2015 13:31
Zauważyłam tę samą wadę, dlatego dorabiam dziś kolejną porcję ciasta :)
Joanna 08/12/2015 23:35
jak zrobic domowe pure ziemniaczane do pierniczków?
admin 10/12/2015 21:29
Ugotować ziemniaki i zgnieść :)
anianaj 08/12/2015 23:10
Pierniczki wyszły super - mięciutkie i smaczne. Użyłam mąki Schar Mehl Farine (nie miałam zalecanej w przepisie) i musiałam dodać trochę więcej niż w przepisie. Dziękujemy za przepis Marto :)
Bezglutenowa Mama 09/12/2015 08:15
Też dla eksperymentu użyłam innej mąki - i musiałam trochę dosypać: na oko :)
Agnieszka 08/12/2015 10:24
Czy pierniczki można zrobić już teraz i przechowywane w pudełku wytrzymają do Świąt?
Bezglutenowa Mama 08/12/2015 17:02
Można, a nawet trzeba :)
Sebastasia 08/12/2015 00:09
A ta kolorowa posypka na pierniczkach, to z jakiej firmy?
Bezglutenowa Mama 08/12/2015 17:01
Z Lidla, nie pamiętam nazwy firmy; wybrałam na podstawie składu;
Sebastasia 08/12/2015 23:19
Dziękuję, lecę szukać w moim Lidlu
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się