To ponoć bardzo proste ciasto ten kruszon bezglutenowy, ale niezupełnie. Trzeba przygotować dwukolorowe ciasto i je zamrozić, pokroić jabłka, osobno ubić białka z cukrem, a potem jeszcze zetrzeć te mrożonki…. Ale jeśli nie masz czasu, upiecz kruszon bezglutenowy w szybkiej i prostej wersji – bez mrożenia ciasta. Wychodzi znakomicie, przetestowałam to wczoraj. Mój prosty kruszon bezglutenowy z konfiturą malinową i jabłkami pojawił się dziś na stole i nie możemy go przestać jeść. Kawałek za kawałkiem, kawałek za kawałkiem … Nikt mi nie powie, że ciasto bezglutenowe jest jakieś inne od glutenowego. Ja co prawda nie pamiętam smaku pszennych wypieków, ale nasza sąsiadka po raz kolejny potwierdziła, że nie widzi różnicy. Wpadła w zachwyt tym bardziej, że po raz pierwszy kruszon bezglutenowy wzbogaciłam o słodziutką konfiturę malinową, na którą skusiłam się podczas zakupów w sklepie internetowym Putka Bez Glutenu.
500 g bezglutenowej mąki wymieszaj z bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Miękkie masło (lub margarynę wegańską), żółtka i cukier zagnieć rękoma. Z ciasta oderwij kawałek ciasta wielkości piłeczki ping-pongowej (około 60 g), owiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto podziel na dwie części: do jednej dodaj 3 łyżki bezglutenowego kakao i 30 g masła i ponownie zagnieć. Drugie zostaw bez żadnych dodatków.
Formę o wymiarach około 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w plasterki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Na dnie ułóż pierwszą warstwę z jasnego ciasta: odrywaj kawałki i swobodnie rzucaj je na spód. Identyczną metodą nałóż warstwę ciemnego ciasta, a na niej ułóż plasterki jabłka i rozsmaruj konfiturę truskawkową. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Pianę z białek ułóż na bezglutenowym skubańcu, następnie zetrzyj na tarce zamrożone ciasto (to uformowane wcześniej w piłeczkę ping-pongową). Wiórki rozsyp na pianie z białek. Formę z ciastem na bezglutenowy kruszon wstaw do piekarnika na około 35-40 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie się przyrumieniał pod koniec pieczenia, przykryj go folią aluminiową. Gotowy bezglutenowy skubaniec wyjmij z piekarnika, ostudź i podawaj na bezglutenowy podwieczorek.