To ponoć bardzo proste ciasto ten kruszon bezglutenowy, ale niezupełnie. Trzeba przygotować dwukolorowe ciasto i je zamrozić, pokroić jabłka, osobno ubić białka z cukrem, a potem jeszcze zetrzeć te mrożonki…. Ale jeśli nie masz czasu, upiecz kruszon bezglutenowy w szybkiej i prostej wersji – bez mrożenia ciasta. Wychodzi znakomicie, przetestowałam to wczoraj. Mój prosty kruszon bezglutenowy z konfiturą malinową i jabłkami pojawił się dziś na stole i nie możemy go przestać jeść. Kawałek za kawałkiem, kawałek za kawałkiem … Nikt mi nie powie, że ciasto bezglutenowe jest jakieś inne od glutenowego. Ja co prawda nie pamiętam smaku pszennych wypieków, ale nasza sąsiadka po raz kolejny potwierdziła, że nie widzi różnicy. Wpadła w zachwyt tym bardziej, że po raz pierwszy kruszon bezglutenowy wzbogaciłam o słodziutką konfiturę malinową, na którą skusiłam się podczas zakupów w sklepie internetowym Putka Bez Glutenu. 

Składniki na szybki kruszon bezglutenowy z malinami

  • 50o g bezglutenowej mąki do słodkich wypieków
    lub uniwersalnej bezglutenowej mieszanki
  • 200 g miękkiego masła
    lub wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • żółtek
  • 30 kakao bez glutenu
  • 30 g miękkiego masła

Składniki na dekorację 

  • 4 jabłka
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • słoiczek – około 300 g konfitury malinowej

Wykonanie ciasta na kruszon bezglutenowy

500 g bezglutenowej mąki wymieszaj z bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Miękkie masło (lub margarynę wegańską), żółtka i cukier zagnieć rękoma. Z ciasta oderwij kawałek ciasta wielkości piłeczki ping-pongowej (około 60 g), owiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto podziel na dwie części: do jednej dodaj 3 łyżki bezglutenowego kakao i 30 g masła i ponownie zagnieć. Drugie zostaw bez żadnych dodatków. 

Formę o wymiarach około 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w plasterki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Na dnie ułóż pierwszą warstwę z jasnego ciasta: odrywaj kawałki i swobodnie rzucaj je na spód. Identyczną metodą nałóż warstwę ciemnego ciasta, a na niej ułóż plasterki jabłka i rozsmaruj konfiturę truskawkową. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Pianę z białek ułóż na bezglutenowym skubańcu, następnie zetrzyj na tarce zamrożone ciasto  (to uformowane wcześniej w piłeczkę ping-pongową). Wiórki rozsyp na pianie z białek. Formę z ciastem na bezglutenowy kruszon wstaw do piekarnika na około 35-40 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie się przyrumieniał pod koniec pieczenia, przykryj go folią aluminiową. Gotowy bezglutenowy skubaniec wyjmij z piekarnika, ostudź i podawaj na bezglutenowy podwieczorek.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-11-14T13:53:29+00:0014 listopada 2020|