Blog

11

Serowa babka bez miksów bezglutenowa, długo świeża

28/03/2021

Serowa babka bez miksów bezglutenowa, długo świeża

28/03/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe wypieki zazwyczaj szybko czerstwieją. Można je uratować, ale lepiej upiec ciasto bezglutenowe długo świeże, prawda? Oto mój najnowszy przepis, nie tylko na Wielkanoc: serowa babka bezglutenowa, długo świeża, lekka i puszysta. To  serowa babka bezglutenowa bez miksów, na naturalnej mieszance biszkoptowej Dr. Żurka. Można ją upiec z dodatkiem ksylitolu lub cukru, jak kto może i lubi. Serowa babka bezglutenowa jest długo świeża właśnie dzięki obecności twarogu. Dodaję do niej otartą skórkę pomarańczową lub cytrynową, która naturalnie aromatyzuje ciasto. Pachnie i smakuje świętami! 

Składniki na serową babkę bezglutenową bez miksów

forma na babkę lub keksówka 30 x 11 cm

  • 200 g  twarogu półtłustego lub tłustego
    ja użyłam bez laktozy, ale to nie ma znaczenia
  • 200 g mąki na ciasto biszkoptowe Dr Żurek KLIK
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 200 g zmielonego ksylitolu lub cukru pudru
  • 3 jaja
    osobno żółtka i białka
  • szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła

Tutaj kupisz

Bezglutenową mieszankę naturalną na ciasto biszkoptowe Dr Żurek

Wykonanie twarogowej babki bezglutenowej bez miksów

  • formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp bezglutenową bułką tartą
  • naturalną mieszankę bezglutenową na ciasto biszkoptowe wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  • pomarańczę lub cytrynę umyj, wyparz i osusz, a następnie zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki; skórkę dodaj do mąki i wymieszaj
  • twaróg rozduś widelcem lub zblenduj
  • miękkie masło ucieraj mikserem przez około 5 minut
  • stopniowo dodawaj żółtka i cukier puder, cały czas miksując
  • dodaj twaróg, a następnie wsypuj po łyżce suchych składników
  • powstanie dość gęste ciasto
  • piekarnik nastaw na 180 stopni, grzałka góra – dół
  • umyj i osusz mieszadła miksera, ubij nimi białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • dodaj pianę do ciasta, powoli mieszając drewnianą łyżką
  • przełóż je do formy, wygładź powierzchnię, wstaw do piekarnika
  • twarogową babkę bezglutenową bez miksów piecz – w zależności od wysokości formy – 30-50 minut, do tzw. suchego patyczka
  • gotową babkę wyjmij z piekarnika, po około 10 minutach przełóż ją delikatnie z formy na metalową kratkę, by ostygła
  • udekoruj cukrem pudrem, lukrem, czekoladą lub gotowymi plewami bezglutenowymi
  • przechowuj w bawełnianej ściereczce przez kilka dni

Poznaj skład naturalnej mieszanki na ciasto biszkoptowe bezglutenowe Dr. Żurka

KOMENTARZE (11)

Iwona 14/12/2021 21:22
Witam czy pieczemy z termoobiegiem czy na jakim? I pisze Pani że można zamienić mąkę i dać po jednej trzeciej z każdej. Ok ale to w sumie ile tej mąki ma być łącznie licząc na szklanki?
Anna 02/04/2021 13:51
Jaka temp, 180oC? "miękkie masło ucieraj mikserem przez około 5 minut stopniowo dodawaj żółtka i cukier puder, cały czas miksując dodaj twaróg, a następnie wsypuj po łyżce suchych składników" - miękkie ciasto, czyli mąka z masłem? Kiedy to masło dodawać? Jakie suche składniki na koniec? Strasznie nieskładnie opisane, a już jestem w trakcie.
Anna 02/04/2021 13:58
o cholerka,chyba za bardzo sie spieszę, oczywiście jest masło, a nie ciasto, już wszystko jasne, sorry za komentarz. Ale temp. dodaj ;-)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 03/04/2021 00:02
Jest podana temperatura :) 180 stopni C :) Też tak czasem mam - jak się spieszę, to czytam połowicznie :)
Bezglutenowa Mama 31/03/2021 10:07
Daj potem znać, przyda się info :)
Agnieszka 28/03/2022 19:04
Mąka Schar Mehl Farine sprawdza się bardzo dobrze.
Małgorzata 31/03/2021 08:33
Ja zaryzykuję z inną mąką :)
Agnieszka 29/03/2021 14:32
Szkoda, ze podana jest jedna konkretna mąka bez zamiennika. Poza granicami kraju niedostępna.
Bezglutenowa Mama 31/03/2021 10:06
Już podpowiadam: spokojnie daj po 1/3:ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową - też powinno być OK :)
Małgorzata 29/03/2021 12:08
Czy inna mieszanka się sprawdzi ? Tej nie mam ale uniwersalna Grano może ?
Bezglutenowa Mama 31/03/2021 10:07
Uniwersalna Grano raczej nie, musiałabyś dać inne proporcje. Proponuję po 1/3 : ziemniaczanej, kukurydzianej i ryżowej :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się