Bezglutenowe wypieki zazwyczaj szybko czerstwieją. Można je uratować, ale lepiej upiec ciasto bezglutenowe długo świeże, prawda? Oto mój najnowszy przepis, nie tylko na Wielkanoc: serowa babka bezglutenowa, długo świeża, lekka i puszysta. To  serowa babka bezglutenowa bez miksów, na naturalnej mieszance biszkoptowej Dr. Żurka. Można ją upiec z dodatkiem ksylitolu lub cukru, jak kto może i lubi. Serowa babka bezglutenowa jest długo świeża właśnie dzięki obecności twarogu. Dodaję do niej otartą skórkę pomarańczową lub cytrynową, która naturalnie aromatyzuje ciasto. Pachnie i smakuje świętami! 

Składniki na serową babkę bezglutenową bez miksów

forma na babkę lub keksówka 30 x 11 cm

  • 200 g  twarogu półtłustego lub tłustego
    ja użyłam bez laktozy, ale to nie ma znaczenia
  • 200 g mąki na ciasto biszkoptowe Dr Żurek KLIK
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 200 g zmielonego ksylitolu lub cukru pudru
  • 3 jaja
    osobno żółtka i białka
  • szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła

Tutaj kupisz

Bezglutenową mieszankę naturalną na ciasto biszkoptowe Dr Żurek

Wykonanie twarogowej babki bezglutenowej bez miksów

  • formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp bezglutenową bułką tartą
  • naturalną mieszankę bezglutenową na ciasto biszkoptowe wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  • pomarańczę lub cytrynę umyj, wyparz i osusz, a następnie zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki; skórkę dodaj do mąki i wymieszaj
  • twaróg rozduś widelcem lub zblenduj
  • miękkie masło ucieraj mikserem przez około 5 minut
  • stopniowo dodawaj żółtka i cukier puder, cały czas miksując
  • dodaj twaróg, a następnie wsypuj po łyżce suchych składników
  • powstanie dość gęste ciasto
  • piekarnik nastaw na 180 stopni, grzałka góra – dół
  • umyj i osusz mieszadła miksera, ubij nimi białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • dodaj pianę do ciasta, powoli mieszając drewnianą łyżką
  • przełóż je do formy, wygładź powierzchnię, wstaw do piekarnika
  • twarogową babkę bezglutenową bez miksów piecz – w zależności od wysokości formy – 30-50 minut, do tzw. suchego patyczka
  • gotową babkę wyjmij z piekarnika, po około 10 minutach przełóż ją delikatnie z formy na metalową kratkę, by ostygła
  • udekoruj cukrem pudrem, lukrem, czekoladą lub gotowymi plewami bezglutenowymi
  • przechowuj w bawełnianej ściereczce przez kilka dni

Poznaj skład naturalnej mieszanki na ciasto biszkoptowe bezglutenowe Dr. Żurka

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!