Mimo sprzeciwu dzieci staram się często serwować domowe wędliny bezglutenowe. Cenię je, bo są pełne mięsa i powstają z dobrych gatunkowo składników. Niewiele sklepowych wędlin spełnia te warunki. Oto prosta rolada schabowa, która sama się robi.

 

Składniki:-

  • 1-1,5 kg schabu bez kości;
  • suszone zioła bez śladowych ilości glutenu na marynatę (opcjonalnie): czerwona papryka, tymianek, szczypta pieprzu Cayenne, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec;
  • kilka łyżek oliwy;
  • kilka plastrów żółtego sera (opcjonalnie);
  • kilka pomidorów suszonych odsączonych z zalewy;
  • pęczek natki pietruszki;;
  • sól;
  • pieprz;

 

schabowa-rolada-1Przygotowałam marynatę: zioła bez śladowych ilości glutenu wymieszałam z oliwą. Umyty schab rozkroiłam tak, by powstał płat mięsa. Posoliłam go  i posypałam pieprzem. Posmarowałam mięso marynatą, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na kilkanaście godzin do lodówki. Posiekałam drobno zieloną pietruszkę. Płat mięsa rozłożyłam na blacie, obłożyłam żółtym serem w plastrach, pomidorami i natką pietruszki.

 

Zwinęłam mięso ciasno w rulon i obwiązałam sznurkiem do mięs. Włożyłam do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem z pomidorów suszonych, wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C na 1-1,5 godz. Piekłam pod przykryciem. W czasie pieczenia polewałam sosem, powstałym w naczyniu żaroodpornym.

Gotową pieczeń wyjęłam  z piekarnika i ostudziłam. Wstawiłam do lodówki, a gdy się schłodziła, kroiłam na cienkie plastry. Taka wędlina świetnie się u nas sprawdza do kanapek na bezglutenowe drugie śniadanie do szkoły, lubimy ją na kolację. Pieczeń jest także idealna na ciepło – na każdy posiłek – serwowana z porządna porcją warzyw.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:04:05+00:00 24 września 2016|

    3 komentarze

    1. ANA 24 września 2016 w 20:38 - Odpowiedz

      Mamo bezglutenowa Mam pytanie z innej beczki, moja mama zrobiła buraczki w słoikach tylko dodała ocet, czy córka może je jeść?Co prawda nie ma go dużo i jest niewyczuwalny, ale czy zawiera gluten?

      • Bezglutenowa Mama 25 września 2016 w 21:11 - Odpowiedz

        ANO, ocet jest OK – nie zawiera glutenu, spokojnie możesz jeść te buraczki.

        • ANA 25 września 2016 w 22:57 - Odpowiedz

          dziękuje, bo już myślałam że 30 słoiczków pójdzie do kosza, pozdrawiam

    Zostaw komentarz