Blog

3

Schabowa rolada bezglutenowa

24/09/2016

Schabowa rolada bezglutenowa

24/09/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mimo sprzeciwu dzieci staram się często serwować domowe wędliny bezglutenowe. Cenię je, bo są pełne mięsa i powstają z dobrych gatunkowo składników. Niewiele sklepowych wędlin spełnia te warunki. Oto prosta, bezglutenowa rolada schabowa, która sama się robi.

 

Składniki:-

 

schabowa-rolada-1Przygotowałam marynatę: zioła bez śladowych ilości glutenu wymieszałam z oliwą. Umyty schab rozkroiłam tak, by powstał płat mięsa. Posoliłam go  i posypałam pieprzem. Posmarowałam mięso marynatą, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na kilkanaście godzin do lodówki. Posiekałam drobno zieloną pietruszkę. Płat mięsa rozłożyłam na blacie, obłożyłam żółtym serem w plastrach, pomidorami i natką pietruszki.

 

Zwinęłam mięso ciasno w rulon i obwiązałam sznurkiem do mięs. Włożyłam do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem z pomidorów suszonych, wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C na 1-1,5 godz. Piekłam pod przykryciem. W czasie pieczenia polewałam sosem, powstałym w naczyniu żaroodpornym.

Gotową pieczeń wyjęłam  z piekarnika i ostudziłam. Wstawiłam do lodówki, a gdy się schłodziła, kroiłam na cienkie plastry. Taka wędlina świetnie się u nas sprawdza do kanapek na bezglutenowe drugie śniadanie do szkoły, lubimy ją na kolację. Pieczeń jest także idealna na ciepło – na każdy posiłek – serwowana z porządna porcją warzyw.

KOMENTARZE (3)

ANA 24/09/2016 20:38
Mamo bezglutenowa Mam pytanie z innej beczki, moja mama zrobiła buraczki w słoikach tylko dodała ocet, czy córka może je jeść?Co prawda nie ma go dużo i jest niewyczuwalny, ale czy zawiera gluten?
Bezglutenowa Mama 25/09/2016 21:11
ANO, ocet jest OK - nie zawiera glutenu, spokojnie możesz jeść te buraczki.
ANA 25/09/2016 22:57
dziękuje, bo już myślałam że 30 słoiczków pójdzie do kosza, pozdrawiam
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się