Blog

SANO: nowe bagietki bezglutenowe z czosnkiem i nie tylko

22/06/2021

SANO: nowe bagietki bezglutenowe z czosnkiem i nie tylko

22/06/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Tego jeszcze nie było ani w Polsce, ani chyba w Europie. Marka Sano Gluten Free wprowadziła smakowe, wegańskie bagietki bezglutenowe, i to od razu dwa rodzaje. To bagietki bezglutenowe z czosnkiem oraz bezglutenowe bagietki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Nie zawierają kukurydzy, co jest ważne dla osób z celiakią uczulonych na to zboże. Bezglutenowe bagietki z Sano Gluten Free są miękkie od razu po otwarciu opakowania, a po podgrzaniu tak chrupią, że słychać je na drugim końcu miasta 😉 Moja Zosia zajada się nimi od trzech dni i mówi, że są the best. Wegańskie bagietki bezglutenowe sprawdzą się w diecie osób z celiakią i uczuleniem na jajka, soję lub mleko – nie zawierają bowiem żadnych alergenów.

Pierwsze w Polsce bagietki bezglutenowe z dodatkami

Marka Sano Gluten Free to jedna z młodszych firm bezglutenowych na polskim rynku. Zasłynęła jako producent pieczywa bezglutenowego bez mąki i skrobi kukurydzianej. To ważne dla osób chorych na celiakię, będących na diecie bezglutenowej, a  jednocześnie uczulonych na kukurydzę. Nowo wprowadzone bagietki bezglutenowe z czosnkiem oraz z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią również nie mają w składzie kukurydzy. To typowe pieczywo a’la pszenne: puszyste, lekkie, miękkie – takie, jak lubią dzieci, ale i wielu dorosłych. Smakowe dodatki są użyte w idealnych proporcjach: nie przytłaczają smakiem, nie trzeba się też domyślać ich obecności. Nie są to aromaty, ale przyprawy. 

W opakowaniu są dwie bagietki bezglutenowe z suszonym czosnkiem (lub pomidorami, czosnkiem i bazylią), każda waży 55 g. Termin przydatności do spożycia wynosi 120 dni, bowiem to klasyczne bezglutenowe pieczywo długoterminowe. Mimo tak długiej daty ważności bagietki są mięciutkie, wytworzone według nowoczesnej technologii. Oznacza to, że można je jeść od razu po otwarciu opakowania, ale jeszcze lepiej smakują po podgrzaniu (5-7 minut w temperaturze około 170 stopni C). Ich skórka staje się wtedy mega chrupiąca, a miękisz jeszcze bardziej lekki i puszysty.

Ile kosztują bezglutenowe bagietki z czosnkiem?

W sklepie internetowym producenta bezglutenowe bagietki z czosnkiem kosztują 6,30 zł za opakowanie, a te z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią – 6,40 zł za opakowanie. Jak wspomniałam, w paczce są dwie bagietki, każda waży 55 g, czyli jedna kosztuje trochę ponad 3 zł. Takie są ceny w sklepie producenta, w innych sklepach na pewno te bułki będą droższe. 

Jak już zerkniecie do sklepu Sano Gluten Free, obejrzyjcie pozostałe nowe produkty, które weszły na rynek w czerwcu 2021 r. To chleb bezglutenowy śniadaniowy oraz śniadaniowy z nasionami. Tym różnią się od poprzednich chlebów Sano, że nie zawierają białka jaja. Są to zatem wegańskie chleby bezglutenowe. Opakowanie 350 g kosztuje 10 zł. Bezglutenowy chleb śniadaniowy, zresztą jak wszystkie inne z Sano, jest miękki i gotowy do jedzenia od razu po otwarciu opakowania. Jaki jest jego skład? Zobacz etykietę w mini galerii zdjęć poniżej. 

A tak na marginesie: w mojej najnowszej książce kucharskiej również jest przepis na śniadaniowy chleb bezglutenowy na bazie mąk jednorodnych – zapraszam do sklepu: Sklep.bezglutenowamama.pl

Nowe pieczywo bezglutenowe z SANO Gluten Free – czerwiec 2021

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się