Nie wiem, czy jest drugie takie w Polsce sanatorium z dietą bezglutenową, które gościom oferuje bezglutenowy bufet szwedzki pełen smakołyków. Utworzyło go sanatorium z dietą bezglutenową Dukat Medical SPA w Dąbkach nad morzem, po przyznaniu certyfikatu „Gotujemy bez glutenu”. Zgodnie z założeniem bufet powstał dopiero po wakacjach, gdyż nadmorskie sanatorium z dietą bezglutenową musiało poczynić pewne inwestycje w jadalni. Bufet dostępny jest na śniadanie i na kolację. Są tam serwowane zarówno dania na ciepło, jak i wędliny, mleka, płatki, warzywa, nabiał oraz pieczywo własnego wypieku. A teraz uwaga: goście mają do dyspozycji również osobny toster i bemar z ciepłymi daniami! Na bezpieczne produkty mogą również liczyć goście na diecie bezlaktozowej lub bezmlecznej. Część produktów, w trosce o komfort gości, jest wystawiona w oryginalnych opakowaniach. Właścicielom zależało bowiem, by goście mogli zapoznać się ze składem wędlin czy płatków śniadaniowych. A Wy jak sądzicie – to dobrze, że na bufecie leżą produkty w opakowaniach? Piszcie też w komentarzach, czy znacie drugie takie sanatorium z dietą bezglutenową?

Szczególna dbałość o gości na diecie bezglutenowej

Współwłaścicielka sanatorium z dietą bezglutenową Dukat Medical SPA sama jest na diecie gluten-free, dlatego zależy jej, by w sposób szczególny zadbać o gości z tej grupy żywieniowej. 

  • Po szkoleniu z Bezglutenową Mamą zrozumieliśmy, że dla gości NA DIETACH niezwykle ważne jest poczucie bezpieczeństwa – wyjaśnia Justyna Urbanowicz-Żaczek. – Postanowiliśmy więc, że stworzymy osobny bufet szwedzki, na którym znajdą się wyłącznie produkty dla osób na diecie bezglutenowej oraz bufet dla gości na diecie bezmlecznej. Decyzja zapadła wiosną, w czasie szkolenia, ale realizację odłożyliśmy na wrzesień, gdyż w sezonie  nie mieliśmy czasu na zmianę organizacji jadalni. Ale teraz bufety działają pełną parą i jesteśmy z nich bardzo dumni.

Co znajdziemy na bufecie gluten-free w tym sanatorium z dietą bezglutenową? Są tam nie tylko osobne wędliny, bezglutenowe płatki śniadaniowe, pieczywo czy jogurty, ale również masło i smarowidła, warzywa, owoce, oraz dodatki (dżem, miód). Podczas przyznania ośrodkowi certyfikatu „Gotujemy bez glutenu” zdecydowaliśmy bowiem, że ustawienie tak wielu produktów na osobnym bufecie wyeliminuje ryzyko jakiegokolwiek zanieczyszczenia tych produktów przez „glutenowych” gości. Wcześniej porcje dla gości na diecie gluten-free były wydawane bezpośrednio z kuchni, ale zdarzało się, że kelnerzy zapomnieli dołożyć tam np. warzywa lub owoce. UWAGA: z bufetem bezglutenowym sąsiaduje bufet bezmleczny, na którym niektóre produkty – np. mleka roślinne – mogą zawierać gluten. Dlatego przed sięganiem po produkty należy samodzielnie przeczytać etykiety.

Ciepły bufet

Ponieważ zarówno na śniadania, jak i na kolacje Dukat serwuje często dania na ciepło, również na bufecie bezglutenowym pojawił się osobny bemar. Ponieważ w tym sanatorium z dietą bezglutenową niektórzy goście stosują również dietę bezmleczną, dania ciepłe są serwowane w wersji jak najmniej alergizującej. Chodzi o to, by mogły z niej skorzystać osoby na różnych dietach eliminacyjnych. Na przykład: jajecznica czy jajka sadzone są smażone na oleju zamiast na maśle, parówki są zawsze bez białek mleka.

Wspólna kuchnia dla alergików: bez glutenu, jaj, mleka

Podobna zasada jest podczas obiadu: zupy dla goście na dietach najczęściej nie zawierają również śmietany, bezglutenowe pierogi ruskie najczęściej nie zawierają twarogu, a racuszki bezglutenowe są jednocześnie wegańskie. Dlaczego? Dla wszystkich diet eliminacyjnych jest bowiem zorganizowane osobne stanowisko – bez alergenów, z osobnym sprzętem kuchennym.

  • Nasi goście, którzy są wyłącznie na diecie bezglutenowej, nie powinny czuć się poszkodowane brakiem w diecie mleka czy jaj – wyjaśnia Emilia, dietetyk w Dukat Medical SPA w Dąbkach.  – Na bufecie szwedzkim są bowiem dostępne osobno jajka, twaróg, masło, mleko i można je włączyć do każdego posiłku.

Na tej samej zasadzie obsługiwani są glutenowi goście na diecie np. bezlmecznej  – oni otrzymują posiłki bezglutenowe, mimo że gluten im nie szkodzi. Mogą „dogryźć”, sięgając po pieczywo na zwykły bufet szwedzki.

Domowe pieczywo bezglutenowe i osobny toster

Podczas szkoleń o diecie bezglutenowej dużą wagę przykładam do przekazania wiedzy o pieczywie bezglutenowym. Podkreślam, że szybko czerstwieje, że czasem nadaje się do jedzenia wyłącznie po krótkiej obróbce cieplnej (piekarnik, toster, podgrzanie na parze). Dlatego w Dukacie na bufecie stanął specjalnie oznaczony toster. Można w nim podgrzewać wyłącznie pieczywo bezglutenowe. A jaki chleb jedzą w Dukacie goście na diecie bezglutenowej? Pani Luba, kucharka specjalizująca się w dietach eliminacyjnych, co drugi dzień wypieka chleb lub bułki bezglutenowe. A dietetyczka ośrodka, pani Emilia, samodzielnie przygotowuje chleb z bezglutenowej kaszy gryczanej. Paczkowane pieczywo bezglutenowe pojawia się jedynie awaryjnie, gdy kuchnia nie zdąży wypiec nowych bochenków. 

Osobne warzywa i nabiał

Choć z zasady warzywa czy nabiał nie zawierają glutenu, to na zwykłym bufecie szwedzkim istnieje ryzyko zanieczyszczenia ich okruszkami spadającymi z talerzy innych gości. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy podczas szkolenia, iż na bezglutenowym bufecie szwedzkim w Dukacie pojawią się również warzywa i wszelkie inne produkty. W trosce o bezpieczeństwo i komfort gości. 

Wyrozumiałość gości w sezonie

W sezonie letnim sanatorium z dietą bezglutenową Dukat ma pełne obłożenie. Gości i żywi ponad czterysta osób (dorośli i dzieci), w tym około 5-10% na dietach. To trudny czas dla personelu i bywa, że nie zawsze jest on w stanie spełnić wszystkie życzenia osób na dietach eliminacyjnych. 

  • Zdarza się, że rodzice przysyłają nam listę alergenów składającą się z 20-30 składników – przyznaje Emilia Bartkowiak. – Tłumaczymy wówczas, że mimo dobrych chęci i empatii, w żywieniu zbiorowym nie jesteśmy w stanie spełnić wszystkich potrzeb dietetycznych. Z pewnością po sezonie jest to łatwiejsze.

Dukat Medical SPA stara się zapewnić bogate menu gościom na wszystkich dietach. W specjalnym magazynie, a także w osobnej lodówce bezglutenowej, znajduje się całe bogactwo surowców. 

  • Oczywiście bywa i tak, że otrzymamy z hurtowni nieznany nam wcześniej mix bezglutenowy, z którym początkowo kucharze radzą sobie niezbyt dobrze. Jeśli na dodatek muszą upiec z niego placek bez jajek i mleka, to proszę zrozumieć, że na tym łatwo się potknąć. Dlatego prosimy o zrozumienie. Zapewniam, że wszelkie uwagi traktujemy jak cenne porady – dodaje Justyna Urbanowicz – Żaczek, współwłaścicielka sanatorium  z dietą bezglutenową.