Teraz jest dobry moment na naukę pieczenia chleba bezglutenowego na zakwasie. Siedzimy w domu i mamy więcej czasu, na dodatek musimy budować odporność, by oprzeć się koronawirusowi. A chleb bezglutenowy na zakwasie to bogactwo probiotyków i naturalne lekarstwo na wiele przypadłości. Na blogu zamieściłam już rozmaite przepisy na chleb bezglutenowy na zakwasie, ale dzisiejsza receptura ma dodatkową zaletę. Otóż jest to ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie, który powstaje wyłącznie ze zdrowych mak jednorodnych o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Jest to zatem chleb wskazany w diecie osoby z celiakią i cukrzycą. Uwierz, że przepis nie jest trudny – jeśli tylko zadasz sobie trud i cierpliwie wyhodujesz w ciągu 4 dni zakwas bezglutenowy na chleb

Chcę podkreślić, że ten ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie przetestowałam kilkanaście razy – zawsze upiekł się znakomicie i był pyszny. Polubiła go moja  Zosia – nastolatka z celiakią. Uwaga: jeśli akurat nie masz jakiejś konkretnej mąki podanej w przepisie, zastąp ją inną – ale zwróć uwagę, by samodzielnie dopasować potem porcję wody. Musisz uzyskać lekką, półpłynną konsystencję – taką, by masa swobodnie (ale nie ekspresowo!) dała się przelać z miski do foremki. 

Składniki na ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie z mąk jednorodnych – 2 keksówki 25 x 10 cm

  • 200 g ryżowego zakwasu bezglutenowego
    przepis obok w ramce
  • 100 g skrobi bezglutenowej ryżowej
    ma ją w ofercie marka SANO Gluten Free KLIK
  • 300 g mąki ryżowej bezglutenowej
    najlepiej pełnoziarnistej – Pięć Przemian KLIK – 10% rabatu do końca kwietnia na kod BEZGLUTENOWAMAMA
  • 100 g bezglutenowej mąki z ciecierzycy
    ma ją w ofercie marka Incola KLIK
  • 100 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 50 g bezglutenowej mąki z komosy ryżowej
    marki GRANO  – KLIK
  • 100 g bezglutenowych ziaren
    np. słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam
  • 1 łyżeczka błonnika psylium – babki płesznik
    marki SANO Gluten Free lub Pięć Przemian
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
    lub zwykłego
  • 4 łyżki oliwy
  • OKOŁO 750 – 800 ml letniej wody
    najlepiej gazowanej

Składniki na ryżowy zakwas bezglutenowy na chleb

  • w sumie 300 g bezglutenowej mąki ryżowej
    najlepiej pełnoziarnistej, ale może być też biała KLIK
  • w sumie 300 g wody
    najlepiej gazowanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z kiszonych ogórków
    najlepiej domowych

Krok po kroku – przygotowanie ryżowego zakwasu bezglutenowego

Pierwszy dzień

  • Do wyparzonego słoika (o pojemności 1 – 1,5 litra) wlej 100 ml gazowanej wody, wsyp 100 g mąki ryżowej bezglutenowej, dodaj sok z kiszonych ogórków i z cytryny
  • Przykryj słoik bawełnianą ściereczką (by zapewnić dostęp powietrza) i odstaw w nieprzewiewne, w miarę ciepłe miejsce (np. pod kaloryfer)

 

Drugi dzień:

  • Drugiego dnia rano mąka powinna być już lekko spulchniona
  • Zamieszaj składniki łyżką, przykryj ściereczką i odstaw
  • Wieczorem dodaj 100 g mąki i 100 g wody, zamieszaj, przykryj słoik i odstaw

Trzeci dzień

  • Trzeciego dnia rano w zakwasie powinny być już widoczne pęcherzyki powietrza. Możliwe, że zakwas delikatnie rozwarstwi się, u góry powstanie cienka warstwa płynu – to też jest OK
  • Rano wymieszaj składniki łyżką
  • Wieczorem po raz trzeci dokarm zakwas: 100 g mąki i 100 g wody. Zamieszaj, przykryj i odstaw słoik

Czwarty dzień:

  • Czwartego dnia rano Twój zakwas na ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie będzie gotowy: porowaty i wyrośnięty, pachnący lekko kwaskowo
  • Możesz od razu go użyć lub wymieszać składniki i dopiero po południu lub wieczorem użyć zakwas do przygotowania ciasta na chleb 
  • Jeśli jednak uważasz, że zakwas nie jest wystarczająco porowaty, wieczorem ponownie go dokarm 100 g wody i 100 g mąki
  • Piątego dnia rano powinien być gotowy
  • Podaną w przepisie porcję zakwasu wlej do miski miksera, a do słoika dodaj 100 g mąki i 100 g wody, wymieszaj, zakręć słoik nakrętką i wstaw do lodówki na kilka dni lub nawet na 2-3 tygodnie. Zakwas będzie gotowy do użycia przy kolejnym wypieku chleba. Po prostu wyjmiesz słoik z lodówki 2-3 godziny przed planowanym przygotowaniem ciasta na chleb – nie mieszaj już zakwasu! Dodasz do ciasta potrzebna porcję, znów go dokarmisz, zakręcisz i wstawisz do lodówki – i tak w nieskończoność możesz piec pyszny chleb bezglutenowy na zakwasie 
  • Bezglutenowym zakwasem podziel się z przyjaciółmi – niech pieką własne, zdrowe chleby 😍

Przygotowanie ciasta na ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie z mąk jednorodnych

  • Dwie keksówki o wymiarach około 25 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • Do miski miksera wlej 200 g zakwasu
  • Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki i sól i dodaj je do zakwasu
  • Do wody dodaj ocet i olej
  •  Stopniowo wlewaj wodę do miski. Wyrabiaj ciasto mikserem (hakami) lub ręcznie przez około 3 minuty
  • Dodaj ziarna bezglutenowe i wyrabiaj ciasto na małych obrotach jeszcze przez około 1 minutę
  • Odczekaj 5 minut, aby woda związała się z mąkami
  • Sprawdzą konsystencję – powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany – ma swobodnie spadać z łyżki, ale nie może z niej szybko spływać – wtedy jest za luźne i trzeba dodać 1-2 łyżki mąki lub ziaren
  • Ciasto na ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie przelej do foremek – powinno zająć tam maksymalnie 2/3 wysokości
  • Foremki przykryj wilgotną bawełnianą ściereczką i odstaw na przynajmniej 5-7 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (pod kaloryfer lub do piekarnika z temp. około 30 -40 stopni C)
  • Ciasto podrośnie w formach o około 1/3 objętości – dorówna do brzegów foremek
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni C, ciasto w foremkach skrop delikatnie wodą
  • Jeśli to dozwolone w Twojej diecie bezglutenowej – posmaruj wierzch chleba rozkłóconym jajkiem i posyp makiem, słonecznikiem, sezamem itp.
  • Foremki wstaw do piekarnika na godzinę, a po około 40 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni C
  • Ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie – bez chemii – piecz około 60 – 70 minut
  • Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, a po około 10 minutach wystaw formy
  • Po kwadransie  wyjmij chleby z keksówek i ułóż je na drewnianej deseczce lub na metalowej kratce  do całkowitego ostygnięcia
  • Krój chleb dopiero, gdy wystygnie; przechowuj go w lnianej ściereczce lub w lnianym worku – nie w folii (może spleśnieć) i nie w lodówce (twardnieje)

Dlaczego warto jeść chleb bezglutenowy na zakwasie – z mąk jednorodnych, bez miksów?

Dobrzy dietetycy podkreślają, że w diecie bezglutenowej osób z celiakią powinien dominować chleb na zakwasie. Warto poznać tajniki wypieku, zepsuć kilka zakwasów i kilka bochenków (tak, to zupełnie naturalne, że dobre rodzi się w bólach), by potem przez długie lata cieszyć się smakiem prawdziwego chleba bezglutenowego.  Własnego, domowego, pachnącego 😍

Więcej o zaletach chleba bezglutenowego na zakwasie przeczytasz w tym wpisie, na samym dole KLIK. A dlaczego warto piec chleb bezglutenowy bez miksów (specjalnych mieszanek), lecz z mąk jednorodnych? Mają niższy indeks glikemiczny, mniej kalorii, więcej wartości odżywczych i są zdrowsze. Po prostu 😍