Blog

2

Rolada biszkoptowa straciatella bez laktozy

18/03/2015

Rolada biszkoptowa straciatella bez laktozy

18/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Tak już mamy w polskiej tradycji, że w święta objadamy się niecodziennymi smakołykami. Bezglutenowe Walentynki, Wielkanoc czy Dzień Mamy – każda okazja jest dobra, by upiec coś pysznego. Jeśli macie mało czasu, zerknijcie na ten przepis:  bezglutenowa biszkoptowa rolada straciatella z bitą śmietaną i okruszkami czekolady. Jest prosta w wykonaniu, niedroga i przepyszna. Można ją przygotować w wersji bez laktozy, wystarczy kupić bezlaktozową śmietanę 30% (np. SM Łowicz). A teraz zamknij oczy i zobacz to przed sobą, przy filiżance kawy: bezglutenowa rolada biszkoptowa straciatella!

Biszkopt:

  • 180 g Mix it! Uniwersal Dr. Schär
    może być skrobia ziemniaczana bez glutenu
  • 150 g cukru lub ksylitolu
  • 6 jaj 
    osobno białka i żółtka
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4 łyżki bezglutenowego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • ½ l bitej śmietany 
    zwykła lub bezlaktozowa – w wersji bezlaktozowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki bezglutenowego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny bez glutenu
    + 5 łyżek zimnej wody
  • kilka kostek ciemnej czekolady bezglutenowej startej na dużych oczkach

Wykonanie biszkopta bezglutenowego

  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C
  • Dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem
  • Oddziel żółtka od białek
  • Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj po łyżce suchych składników i mieszaj delikatnie łyżką
  • Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do masy żółtkowej, delikatnie mieszając
  • Ciasto na biszkopt bezglutenowy wlej na blachę i delikatnie rozprowadź łyżką po całej powierzchni 
  • Wstaw blachę do piekarnika na około 10 -12 minut
  • Na stole rozłóż bawełnianą ściereczkę, na niej ułóż nowy arkusz papieru do pieczenia i obsyp łyżką cukru pudru
  • Wyłóż na niego upieczony spód biszkoptowy i delikatnie oderwij z góry przyklejony papier do pieczenia
  • Zroluj ciasto wraz ze ściereczką wzdłuż krótszego boku i pozostaw w takiej pozycji do ostudzenia
  • W tym czasie przygotuj masę z bitej śmietany i żelatyny

Zobacz na filmie , jak Bezglutenowa Mama piecze roladę straciatella

Przygotowanie masy i rolowanie bezglutenowej rolady biszkoptowej

  • Na tarce zetrzyj kilka kostek czekolady bezglutenowej (deserowej lub mlecznej – jaką lubisz)
  • Żelatynę rozpuść w szklance w 5 łyżkach zimnej wody; gdy stężeje, wstaw szklankę do większego naczynia z gorącą wodą, by rozpuścić żelatynę
  • Ubij śmietankę mikserem na wolnych obrotach
  • Gdy będzie puszysta i lekka, stopniowo wlewaj rozpuszczoną żelatynę i delikatnie ubijaj masę jeszcze przez chwilę
  • Sprawdź, czy odpowiada Ci słodkość masy; w razie potrzeby dodaj cukier lub ksylitol
  • Rozwiń ostudzony biszkopt i rozłóż na nim równomiernie masę śmietanową
  • Posyp śmietanę startą czekoladą i kakao
  • Zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku – tak samo, jak była zwinięta w czasie studzenia
  • Obróć ją miejscem złączenia do dołu i lekko dociskaj, by wyrównać jej kształt 
  • Bezglutenową roladę biszkoptową bez laktozy owiń folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką  i wstaw do lodówki na 2-3 godziny
  • Przed podaniem posyp roladę cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem
  • Bezglutenową roladę biszkoptową  można mrozić, najlepiej w porcjach   (*) Przepis pochodzi z broszury firmy Schaer; Te bezglutenową roladę biszkoptową straciatella przygotowaliśmy na warsztatach bezglutenowych w Pile, organizowanych przez firmę Schaer, a prowadzonych przez Bezglutenową Mamę. 

Eksperymentuj z bezglutenowymi wypiekami

Celiakia i dieta bezglutenowa nie oznaczają rezygnacji z pysznych wypieków. Bezglutenowe wypieki słodkie smakują identycznie, jak glutenowe – wiem co piszę, bona diecie jestem od 1979 r., niejedno jadłam i widziałam i piekłam  😍 Dlatego zachęcam Cię do eksperymentowania z wypiekami bezglutenowymi. Zamieniaj w razie potrzeby składniki: np. zwykłą śmietanę na bezlaktozową, kakao na karob, cukier na ksylitol itp. Dziś w sklepach jest naprawdę wszystko, nie ma kłopotu z zamiennikami cukru, mleka, glutenu, jaj itp. 

Oto przykład moich eksperymentów. Bezglutenową roladę biszkoptową przygotowuję kilka razy w roku, za każdym razem coś zmieniam w przepisie. Niedawno zrobiłam polewę czekoladową, by jeszcze bardziej urozmaicić to znakomite ciasto bezglutenowe. Roztopiłam deserową  czekoladę w kąpieli wodnej i polałam nią schłodzoną roladę (po godzinie od wstawienia do lodówki), ozdobiłam płatkami migdałowymi i żurawiną.  Wstawiłam znów do lodówki.

A potem… syciliśmy z rodziną wszystkie zmysły! Kiedy indziej do bitej śmietany dodałam zmielone w młynku do kawy batony Frupp – tak powstała bezglutenowa rolada biszkoptowa  z kolorową bitą śmietaną KLIK

KOMENTARZE (2)

Natalia Zawisza 28/03/2015 19:54
Mam mąkę Schar mix B mogę taką dodać
Bezglutenowa Mama 29/03/2015 13:27
Lepiej nie - Mix B jest do pieczywa i ciast drożdżowych. To już lepiej upiecz spód wg tego przepisu: http://bm.wysylaj.pl/biszkoptowa-rolada-z-galaretka-i-owocami/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się