Tak już mamy w polskiej tradycji, że w święta objadamy się niecodziennymi smakołykami. Bezglutenowe Walentynki, Wielkanoc czy Dzień Mamy – każda okazja jest dobra, by upiec coś pysznego. Jeśli macie mało czasu, zerknijcie na ten przepis: bezglutenowa biszkoptowa rolada straciatella z bitą śmietaną i okruszkami czekolady. Jest prosta w wykonaniu, niedroga i przepyszna. Można ją przygotować w wersji bez laktozy, wystarczy kupić bezlaktozową śmietanę 30% (np. SM Łowicz). A teraz zamknij oczy i zobacz to przed sobą, przy filiżance kawy: bezglutenowa rolada biszkoptowa straciatella!
Składniki na bezglutenową roladę biszkoptową
Biszkopt:
- 180 g Mix it! Uniwersal Dr. Schär
może być skrobia ziemniaczana bez glutenu - 150 g cukru lub ksylitolu
- 6 jaj
osobno białka i żółtka - 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4 łyżki bezglutenowego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
- ½ l bitej śmietany
zwykła lub bezlaktozowa – w wersji bezlaktozowej - 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki bezglutenowego kakao
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny bez glutenu
+ 5 łyżek zimnej wody - kilka kostek ciemnej czekolady bezglutenowej startej na dużych oczkach
Wykonanie biszkopta bezglutenowego
- Piekarnik nastaw na 200 stopni C
- Dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem
- Oddziel żółtka od białek
- Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj po łyżce suchych składników i mieszaj delikatnie łyżką
- Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do masy żółtkowej, delikatnie mieszając
- Ciasto na biszkopt bezglutenowy wlej na blachę i delikatnie rozprowadź łyżką po całej powierzchni
- Wstaw blachę do piekarnika na około 10 -12 minut
- Na stole rozłóż bawełnianą ściereczkę, na niej ułóż nowy arkusz papieru do pieczenia i obsyp łyżką cukru pudru
- Wyłóż na niego upieczony spód biszkoptowy i delikatnie oderwij z góry przyklejony papier do pieczenia
- Zroluj ciasto wraz ze ściereczką wzdłuż krótszego boku i pozostaw w takiej pozycji do ostudzenia
- W tym czasie przygotuj masę z bitej śmietany i żelatyny
Zobacz na filmie , jak Bezglutenowa Mama piecze roladę straciatella
Przygotowanie masy i rolowanie bezglutenowej rolady biszkoptowej
- Na tarce zetrzyj kilka kostek czekolady bezglutenowej (deserowej lub mlecznej – jaką lubisz)
- Żelatynę rozpuść w szklance w 5 łyżkach zimnej wody; gdy stężeje, wstaw szklankę do większego naczynia z gorącą wodą, by rozpuścić żelatynę
- Ubij śmietankę mikserem na wolnych obrotach
- Gdy będzie puszysta i lekka, stopniowo wlewaj rozpuszczoną żelatynę i delikatnie ubijaj masę jeszcze przez chwilę
- Sprawdź, czy odpowiada Ci słodkość masy; w razie potrzeby dodaj cukier lub ksylitol
- Rozwiń ostudzony biszkopt i rozłóż na nim równomiernie masę śmietanową
- Posyp śmietanę startą czekoladą i kakao
- Zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku – tak samo, jak była zwinięta w czasie studzenia
- Obróć ją miejscem złączenia do dołu i lekko dociskaj, by wyrównać jej kształt
- Bezglutenową roladę biszkoptową bez laktozy owiń folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny
- Przed podaniem posyp roladę cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem
- Bezglutenową roladę biszkoptową można mrozić, najlepiej w porcjach (*) Przepis pochodzi z broszury firmy Schaer; Te bezglutenową roladę biszkoptową straciatella przygotowaliśmy na warsztatach bezglutenowych w Pile, organizowanych przez firmę Schaer, a prowadzonych przez Bezglutenową Mamę.
Eksperymentuj z bezglutenowymi wypiekami

Celiakia i dieta bezglutenowa nie oznaczają rezygnacji z pysznych wypieków. Bezglutenowe wypieki słodkie smakują identycznie, jak glutenowe – wiem co piszę, bona diecie jestem od 1979 r., niejedno jadłam i widziałam i piekłam 😍 Dlatego zachęcam Cię do eksperymentowania z wypiekami bezglutenowymi. Zamieniaj w razie potrzeby składniki: np. zwykłą śmietanę na bezlaktozową, kakao na karob, cukier na ksylitol itp. Dziś w sklepach jest naprawdę wszystko, nie ma kłopotu z zamiennikami cukru, mleka, glutenu, jaj itp.
Oto przykład moich eksperymentów. Bezglutenową roladę biszkoptową przygotowuję kilka razy w roku, za każdym razem coś zmieniam w przepisie. Niedawno zrobiłam polewę czekoladową, by jeszcze bardziej urozmaicić to znakomite ciasto bezglutenowe. Roztopiłam deserową czekoladę w kąpieli wodnej i polałam nią schłodzoną roladę (po godzinie od wstawienia do lodówki), ozdobiłam płatkami migdałowymi i żurawiną. Wstawiłam znów do lodówki.
A potem… syciliśmy z rodziną wszystkie zmysły! Kiedy indziej do bitej śmietany dodałam zmielone w młynku do kawy batony Frupp – tak powstała bezglutenowa rolada biszkoptowa z kolorową bitą śmietaną KLIK.