Blog

Robakowiec na Halloween

21/10/2016

Robakowiec na Halloween

21/10/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W naszej rodzinie nie świętujemy hucznie Halloween, ale co roku przygotowujemy jakieś makabryczne wypieki bezglutenowe. Zawsze to jakaś okazja do łasowania przy ciachu i kubku bezglutenowej Inki :). Oto przepis na robakowca, czyli na  proste marchewkowe ciasto z bita śmietaną, czekoladą i robakowymi żelkami.

Składniki na ciasto

  • 350 g bezglutenowej mąki do wypieków;
  • 250 g cukru;
  • 4 jaja;
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 2 szklanki startej marchwi;
  • 1 łyżeczka bezglutenowego karobu w proszku;
  • opcjonalnie szczypta mielonego kardamonu bez śladowych ilości glutenu (Dary Natury);

Składniki na dekorację

Składniki na dekorację:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 100 g bezglutenowej czekolady;
  • żelki -węże bezglutenowe;

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Prostokątną blachę do placka wyłożyłam papierem do pieczenia. Wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, karob i kardamon. Starłam marchew na drobnych oczkach tarki. Jajka  z cukrem ubiłam na puszystą masę, ciągle miksując dodałam olej i marchew, a na końcu dodawałam po łyżce suchych składników. Masę przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na 40 minut.

Po tym czasie wyjęłam blaszkę i wystudziłam ciasto. Ubiłam śmietanę, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Na drobnych oczkach tarki starłam czekoladę. Ostudzone ciasto posmarowałam bitą śmietaną i w kilka miejsc włożyłam żelki-węże. Całość  posypałam obficie wiórkami czekoladowymi. Wstawiłam ciasto na 3 godziny do lodówki.

Nie chcecie wiedzieć, jaka była reakcja domowników…. Tak oto prosty marchewkowiec urósł do rangi niezwykłego bezglutenowego ciasta na Halloween.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się