Na koloniach z dietą bezglutenową staramy się podawać super zdrowe produkty (kasza gryczana, warzywa, komosa ryżowa, bezglutenowe wafle z brązowego ryżu) na przemian z przekąskami bardzo lubianymi przez dzieci (pizza, gofry, pączki). Dzięki rozpieszczamy uczestników kolonii z Bezglutenową Mamą, a jednocześnie wiemy, że karmimy ich zdrowo i smacznie. Zobaczcie, co znalazło się w bezglutenowym jadłospisie czternastego dnia kolonii. Przy okazji zerknijcie, jakie produkty znalazły się w paczkach dla uczestników kolonii.
Chrupiące, bezglutenowe kajzerki Incola (odpieczone przez 5 minut w 180 stopniach), sałatka z kurczaka i warzyw, parówki bezglutenowe Balcerzak, salami bezglutenowe z czeskiego Lidla (fot. poniżej), indyk z Bobrownik Nik-Pol, bezlaktozowy ser żółty Mlekovita, bezlaktozowe masło Mlekovita, herbata owocowa Kawon, dżem truskawkowy 100%, bezglutenowy chleb owsiany Putka bez glutenu, papryka czerwona i żółta, ogórek zielony, pomidor.
Bufet szwedzki: bezglutenowe musli truskawkowo-malinowe Incola, mleko bezlaktozowe Mlekovita, jogurt bezlaktozowy Mlekovita.
Gotowe, bezglutenowe gofry z dżemem – Soft Waffles Schär, dla alergików: domowe jaglane gofry bezglutenowe.
Aksamitna zupa krem z porów z grzankami bezglutenowymi z chleba Pan Blanco Dr. Schär , gulasz drobiowy z białą kaszą gryczaną BIO Denver Food, sałata lodowa z oliwą z oliwek, woda mineralna Staropolanka.
Bezglutenowe i bezlaktozowe lody w wafelkach bezglutenowych Miran, dla alergików: domowe sorbety z malin, brzoskwiń, jagód i borówek.
Bezglutenowa pizza Donatello z szynką, ketchup bezglutenowe Roleski, mix warzyw, ser bezlaktozowy Mlekovita, masło bez laktozy, świeży chleb jasny Bezglutenowe Przysmaki Balviten, szynka krakowska z indyka. Dla alergików: domowa bezglutenowa pizza bez sera i bez skrobi pszennej bezglutenowej.
Po kolacji na warsztatach kulinarnych dla dzieci upiekliśmy bezglutenowe rogale z makiem – następnego dnia pojawiły się na śniadaniu.
Seler naciowy w słupkach, bezglutenowe wafle ryżowe ze słonecznikiem Sonko. Seler naciowy okazał się warzywem, którego większość uczestników nie znała. Mimo początkowych oporów z talerzy zniknęło wszystko :).
KOMENTARZE