Blog

Pyszności bezglutenowe na konferencji w Poznaniu

22/10/2017

Pyszności bezglutenowe na konferencji w Poznaniu

22/10/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wczoraj w Poznaniu odbyła się konferencja Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W programie znalazły się wykłady, konsultacje, spotkania z producentami żywności bezglutenowej oraz degustacje.

Wykłady specjalistów

Wczoraj (sobota, 21 października 2017 r.) konferencję dla swoich członków zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wykład „Dieta bezglutenowa w leczeniu chorób układu pokarmowego” wygłosiła dr n. med. Iwona Bączyk  ze Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Pani doktor, która zajmuje się chorobą trzewną od niemal 40 lat, przedstawiła najnowsze dane dotyczące wykrywalności celiakii, zwróciła również uwagę na bardzo ważną kwestię:

– Z uwagi na możliwość współistnienia alergii na pszenicę lub żyto z celiakią, w przypadku wykrycia tejże alergii zawsze należy przeprowadzić pełną diagnostykę w kierunku celiakii – podkreśliła dr n. med. Iwona Bączyk. Niestety, w praktyce często wielu pacjentów poprzestaje na płatnych testach i nie otrzymuje skierowania na badania wykrywające celiakię.  

Celiakia jest nieodłącznie związana z jelitami, więc w programie nie zabrakło probiotyków. O ich działaniu i przydatności w leczeniu celiakii opowiedziała Karolina Wajnor z firmy SanProbi. O monitorowaniu diety bezglutenowej w celiakii i innych schorzeniach specjalistycznym, lecz bardzo przystępnym językiem opowiedział słuchaczom Marek Witkowski z EUROIMMUN Polska.

Badania wykazały, że w grupie dzieci z celiakią powyżej 13. roku aż 60 procent chłopców i 31 procent dziewcząt podjada gluten – usłyszeliśmy na wykładzie.

Po prezentacji na ten temat, przy stoisku EUROMMUN Polska zrobiło się tłoczno, a testy do domowego monitorowania diety bezglutenowej Gluten Detect rozeszły się bardzo szybko.

Rozmowy z producentami

W konferencji wzięło udział kilku producentów żywności bezglutenowej. Bezglutenowa Mama odwiedziła  m. in. stoisko firmy GLUTENEX, gdzie na pytania konsumentów na diecie bezglutenowej odpowiadała przedstawicielka firmy. Na stoisku ogromnym powodzeniem cieszyły się bezglutenowe wyroby czekoladowe. Nic dziwnego, Glutenex jest w Polsce najlepszym producentem słodyczy bezglutenowych w czekoladzie i nie tylko. Te pyszności możecie znaleźć w sklepie internetowym www.sklep.glutenex.com.pl, a także w sieciach handlowych i sklepikach EKO w całej Polsce.

Przy stoisku piekarni bezglutenowej HERT z Wrocławia na pniu schodziło brownie bezglutenowe – moim zdaniem to najlepsze w Polsce brownie bez glutenu. Uczestnikom bardzo smakowały również muffinki i ciasteczka z czekoladą, jak zawsze przebojowe były trzy rodzaje świeżego chleba bezglutenowego. Pieczywo i słodycze bezglutenowe HERT można kupić w sklepie internetowym www.bezglutenowyhert.pl.

Degustacje i gratisy

Przy stoiskach z ciastkami i przekąskami uczestnicy konferencji mogli spróbować produktów bezglutenowych m. in. z firmy Schaer (wafelki cytrynowe, ciasteczka z czekoladą, pieguski bezglutenowe, herbatniki bezglutenowe Maria, ciasteczka Milly Friends dla alergików na diecie bezglutenowej). Poznańska Oberża pod Dzwonkiem – restauracja z dietą bezglutenową – serwowała gorące napoje. Można tam było również uzyskać informacje o podawanych na co dzień w restauracji daniach kuchni polskiej bez glutenu. Oberża pod Dzwonkiem mieści się w samym centrum Poznania, blisko Starego Rynku. Niespełna rok temu Bezglutenowa mama prowadziła pierwsze w historii tego lokalu kulinarne warsztaty bezglutenowe KLIKNIJ.

W programie konferencji był również obiad, ale z uwagi na inne zajęcia nie dotrwałam do tego momentu.  Uczestnicy otrzymali również gratisy, m. in. nowy mix bezglutenowy – Mix for bread Balviten oraz bezglutenowe torciki kakaowe Pausa Ciok Schaer.

Najmilsze spotkania

Dla Bezglutenowej Mamy konferencja była przede wszystkim miłym spotkaniem ze znajomymi i przyjaciółmi z Wielkopolski. Spotkaliśmy się z dziećmi i rodzicami z moich bezglutenowych kolonii, z uczestnikami turnusu dla bezglutenowych rodzin, z bywalcami Wielkopolskiego Dnia Diety Bezglutenowej w Lesznie, z zaprzyjaźnionymi producentami, a także z czytelniczkami i czytelnikami bloga. W czasie szybkich rozmów już powstało wiele pomysłów na wspólne działania i spotkania. 

Moja galeria zdjęć z konferencji

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się