Jesień to tradycyjnie czas na pieczenie ciast z jabłkami, czyli szarlotek, bezglutenowych w naszym wydaniu rzecz jasna. W tym roku polskie jabłka są bardzo drogie (nawet 6-7 zł za kg), ale przecież każdy ma jakiegoś znajomego działkowca lub dziką jabłoń przy polnej drodze. Niech drożyzna nie zepsuje zwyczaju jesiennych wypieków. Szarlotka bezglutenowa to proste kruche ciasto, które nie wymaga kulinarnego mistrzostwa ani finezyjnych dekoracji. Na blogu mam przynajmniej sześć przepisów na bezglutenową szarlotkę KLIK i nie zamierzam na tym poprzestać 😎. Dlatego dziś kolejna propozycja: bezglutenowa szarlotka z migdałami na nowym mixie uniwersalnym Incoli. Wpadł mi w oko, gdy robiłam zakupy internetowe. Ma prosty skład, dodatek wartościowej mąki jaglanej i świetną cenę. A szarlotka bezglutenowa wychodzi z niego fenomenalna. Wiem, sprawdziłam i od razu dzielę się przepisem. 

Składniki na CIASTO na bezglutenową szarlotkę 

tortownica o średnicy około 24 cm

  • 250 g bezglutenowego mixu uniwersalnego Incola
  • opcjonalnie 25 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 4 zimne żółtka
  • 100 g ksylitolu lub cukru
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    bez glutenu

Składniki na NADZIENIE na bezglutenową szarlotkę

  • 1 kg całych jabłek
  • 1 łyżeczka masła
  • 30 g cukru lub ksylitolu
  • 1/2łyżeczki cynamonu 
    bez glutenu

Przygotowanie ciasta na szarlotkę bezglutenową

  • wymieszaj w misce mix uniwersalny z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym
  • dodaj zimne żółtka i zimne masło pokrojone na kawałki
  • nożem połącz składniki, potem szybko zagnieć ciasto rękoma
  • uformuj je w prostokątny placek (nie musi być równy),  owiń folią spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki
  • w tym czasie przygotuj nadzienie na bezglutenową szarlotkę

Przygotowanie nadzienia z jabłek i przypraw

  • obierz jabłka ze skórek, wydrąż gniazda nasienne
  • jabłka pokrój w kostkę i włóż do rondla z roztopionym masłem
  • dodaj cynamon, cukier, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i odparuje sok
  • ostudź masę jabłkową

Pieczenie szarlotki bezglutenowej – w 180 stopniach C

  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra – dół
  • tortownicę wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp bułką tartą
  • z lodówki wyjmij ciasto i podziel je na dwie części – postępuj szybko i sprawnie, by ciasto nie ociepliło się zbytnio 
  • jedną połową wylep spód formy, tak by przykrywało całą powierzchnię
  • na przygotowany spód wyłóż ostudzone jabłka i rozłóż je równomiernie
  • drugą część ciasta podziel na kawałki, rozklep je dłońmi na małe placuszki i układaj na jabłkach tak, aby przykryć całe nadzienie
  • całość posmaruj rozkłóconym jajkiem
  • tortownicę z szarlotką bezglutenową wstaw do piekarnika na około 45 minut – aż wierz ciasta lekko się zrumieni
  • wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej, następnie wstaw je do lodówki na 1-2 godziny – wtedy będzie się łatwiej kroić
  • szarlotkę bezglutenową można mrozić
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!