Blog

Puszyste bezglutenowe bułeczki z mąką gryczaną

23/03/2019

Puszyste bezglutenowe bułeczki z mąką gryczaną

23/03/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś mamy niemal powszechny dostęp do bezglutenowych bułek, ale i tak nic nie zastąpi domowego pieczywa gluten-free. Świeże, pachnące, ze sprawdzonych składników, a na dodatek puszyste i pełne wartości odżywczych. Pamiętacie mój dawny przepis na bezglutenowe bułki gryczane? Kto go jeszcze nie testował, zachęcam, by właśnie dziś, przy sobocie, urządzić w kuchni małą piekarnię bezglutenową. Zapewniam, że moje puszyste bułki bezglutenowe z mąką gryczaną nie tylko wszystkim smakują, ale dostarczają również cennych składników. Do ich wypieku używam mixu bezglutenowego, gdyż jest konieczny do uzyskania puszystego wypieku w domowych warunkach. Jeśli jednak macie swoje sprawdzone przepisy na zdrowe bułki z mąk jednorodnych, bez miksów, piszcie proszę w komentarzach – będziemy je testować :). A, zapomniałabym: zanim zaczniecie pracę w kuchni, koniecznie przeczytajcie mój poradnik „Dlaczego tak trudno upiec bezglutenowe bułki”?

Składniki na 8 dużych bułek gryczanych bezglutenowych

  • 400 g bezglutenowej mąki do wypieku chleba
    użyłam Mix For Bread Balviten KLIK
  • 100 g bezglutenowej mąki gryczanej
  • 40 g świeżych drożdży
    lub 10 g suszonych bez glutenu
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 – 500 ml letniej wody
    może być gazowana lub zwykła z kranu
  • 20 g miękkiego masła
    lub 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie rozkłócone jajko
    do posmarowania bułek 
  • opcjonalnie 2 łyżki nasion chia
    bez glutenu
  • ziarna bez glutenu do posypania bułek
    np.: pestki dyni, słonecznik, mak, sezam, czarnuszka

Jak przygotować gryczane bułeczki bezglutenowe?

  • W misce wymieszaj obie mąki bezglutenowe z solą i cukrem, opcjonalnie dodaj nasiona chia
  • Drożdże rozpuść w letniej wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami
  • Wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Pod koniec wyrabiania dodaj miękkie masło lub olej
  • Ma powstać elastyczne, ale gęste ciasto, o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny. W razie potrzeby dodaj parę łyżek wody lub trochę mąki
  • Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 30-60 minut – aż ciasto spulchni się i podwoi objętość
  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć w misce, a następnie odrywaj porcje i formuj okrągłe bułki
  • Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmaruj je rozkłóconym jajkiem lub wodą i obsyp ziarnami
  • Zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut, aż bezglutenowe bułki gryczane niemal podwoją objętość
  • Piecz około 30 minut, do suchego patyczka
  • Gryczane bułki bezglutenowe studź na metalowej kratce, rozkrawaj dopiero po ostygnięciu

Jak przechowywać gryczane bułeczki bezglutenowe?

Bezglutenowe bułki gryczane dzięki dodatkowi mąki pełnej błonnika zachowują świeżość dłużej, niż zwykłe białe kajzerki bezglutenowe. Można je przechowywać 2-3 dni w lnianym worku, ale przed jedzeniem warto je skropić wodą i odpiec przez 5 minut w piekarniku w 180 stopniach C. Można też zamrozić część bułek po ostudzeniu i odpiekać je przed posiłkiem lub zostawić na stole, by same się rozmroziły (trwa to około godziny).

Gryczane bułki bezglutenowe świetnie smakują z wszelkimi dodatkami: słodkimi i słonymi, można je również użyć do przygotowania tak lubianych przez dzieci kanapek na ciepło, np. z serem żółtym, wędliną. Nie zapomnijcie też o porządnej porcji warzyw do każdego posiłku. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się