Dobra wiadomość dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, a jednocześnie na innych dietach eliminacyjnych. Polscy i zagraniczni producenci coraz odważniej zmieniają składy produktów bezglutenowych. Wyrzucają z nich m. in. skrobię pszenną bezglutenową, mleko lub laktozę, jaja i inne surowce. Co ważne – dzięki zamiennikom „ogołocone” produkty wcale nie tracą na smaku, jakości, zapachu i na wartościach odżywczych, choć czasem ubywa im kalorii 🙂 Przykład? Pączki bezglutenowe czy jagodzianki i drożdżówki z piekarni Putka Bez Glutenu. Jagodzianki jeszcze latem zawierały mleko, więc nie mogłam ich podać wszystkim dzieciom na koloniach z Bezglutenową Mamą. A teraz proszę – zero mleka, zero laktozy, glutenu też rzecz jasna 🙂

Swoje produkty „uzdrawia” m. in. wielkopolski Glutenex – wszystkie nowe receptury nie zawierają ani skrobi pszennej bezglutenowej ani margaryny

Co znika z produktów bezglutenowych? 

Coraz większa konkurencja na polskim rynku bezglutenowym sprawia, że producenci wsłuchują się w głosy konsumentów, zmagających się z wieloma nietolerancjami pokarmowymi. Ze swoich wyrobów usuwają standardowe dziś alergeny, takie jak mleko, laktoza, jaja, skrobia pszenna bezglutenowa, błonnik pszenny bezglutenowy czy soja.

Niektórzy idą dalej i starają się „uzdrawiać” swoje produkty, osiągając przy tym mistrzostwo piekarnicze i cukiernicze. Rezygnują m. in. z oleju palmowego, z tłuszczów utwardzonych, z kukurydzy (która też potrafi uczulać 🙂 ), z cukru, kakao, a nawet ze zbóż czy drożdży. Wieloletni gracze już dopasowują ofertę do rosnących oczekiwań konsumentów na diecie bezglutenowej (Glutenex, Balviten, Dr. Schär). Z kolei ci nowi już od początku startują z asortymentem dla najbardziej wymagających i świadomych konsumentów (m. in. Zakręcona Kawiarenka – Kraków, piekarnia WOLNA – Poznań). Pośrodku jest piekarnia Putka Bez Glutenu – działa od trzech lat, oferuje tradycyjne wypieki w wersji bezglutenowej, ale bardzo czujnie słucha konsumentów i wycofuje się m. in. ze skrobi pszennej bezglutenowej oraz z laktozy. Właśnie przeglądnęłam składy produktów w ich sklepie internetowym – wyglądają obiecująco pod tym względem. 

Bez skrobi pszennej bezglutenowej też można 🙂 

Początkowo piekarnia Putka Bez Glutenu chętnie korzystała ze skrobi pszennej bezglutenowej. Dlaczego? Bo skrobia pszenna ma wiele zalet – KLIK i piekarze bardzo ją lubią (m. in. Bezglutenowy Hert czy Jarzębińscy). Jednakże skrobia pszenna nie jest akceptowana w produktach bezglutenowych w niektórych krajach europejskich, a na dodatek przybywa osób po prostu uczulonych na pszenicę.

Skrobia pszenna bezglutenowa była do niedawna m . in. w pączkach, jagodziankach i drożdżówkach Putki, nad czym ubolewali niektórzy smakosze zmagający się z nietolerancją pszenicy. Teraz jednak skrobia pszenna zniknęła z tych bezglutenowych pyszności, a smak jest niezmienny. Nie ma jej również w większości pieczywa bezglutenowego: została tylko w bułce wyborowej oraz w chlebie witalnym.

Laktoza – tu jest trudniej

Trudniej niż skrobi pszennej pozbyć się laktozy, zwłaszcza ze słodkich wypieków. Wiedzą o tym zarówno piekarze, jak i bezglutenowe mamy, które próbują upiec np. wegańskie pączki gluten free 🙂 Putka Bez Glutenu podjęła jednak wyzwanie: laktozy nie znajdziemy ani w pączku, ani w jagodziance. Pozostała jeszcze w drożdżówce (mleko w proszku), w pasztecikach, w serniku, pierniku, zebrze i w tortach, ale jak znam życie, ich technolog wkrótce coś wymyśli :). Laktozy nie zawiera również mini pizza (pyszna, uwielbiają ją moje dzieci i uczestnicy kolonii z Bezglutenową Mamą) i całe pieczywo bezglutenowe tej piekarni.  

Dieta bezglutenowa bez kukurydzy – jak żyć?

Jeszcze słowo o kukurydzy – nie jest oficjalnym alergenem. Wśród dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej przybywa jednak osób uczulonych na kukurydzę. Tymczasem zdecydowana większość zbożowych produktów bezglutenowych oparta jest o skrobię i mąkę kukurydzianą. Jak zatem stosować dietę bezglutenową bez kukurydzy?! Jak żyć?! 

I tu z pomocą przychodzi Putka Bez Glutenu – kukurydzy nie zawiera około 1/3 ich wypieków. Całkiem sporo jak na jedną piekarnię bezglutenową 🙂 

  • bułka hamburgerowa (pyszna jako codzienna bułka na śniadanie czy kolację)
  • mini pizzerka bezglutenowa
  • chleb owsiany
  • ciasteczka kruche z cukrem
  • rogaliki kruche
  • ciasto zebra
  • brownie
  • chleb witalny

Okazuje się więc, że dieta bezglutenowa bez kukurydzy może być urozmaicona i smaczna, również na bazie gotowych produktów. Fakt – jedzenia bez glutenu i kukurydzy nie znajdziemy w sklepie na każdym rogu, ale na szczęście można je zamawiać przez internet. A wkrótce na blogu pojawi się przegląd wielu producentów oferujących produkty gluten free i corn free 🙂 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-10-18T08:35:13+00:0018 października 2019|