Można lubić mixy bezglutenowe lub nie, ale jedno jest pewne: gotowe mieszanki bezglutenowe niezwykle ułatwiają prowadzenie bezglutenowej kuchni dla dziecka. W Polsce i wielu innych krajach europejskich bardzo popularne są mąki (i inne produkty) marki Schaer. Są powszechnie dostępne m. in. w Rossmannie, Kauflandzie, Carrefour, Piotrze i Pawle oraz w sklepach internetowych. Często pytacie w e-mailach, który mix najlepiej zastosować do wypieku chleba bezglutenowego, z jakiej mieszanki upiec najlepszy bezglutenowy chleb, a z jakiej wychodzą najlepsze naleśniki bezglutenowe. Oto szybka ściąga od Bezglutenowej Mamy. 

Mix Schaer – który wybrać?

Oto przewodnik po mixach bezglutenowych Schaer. Wszystkie mieszanki bezglutenowe zawierają składniki, które zastępują gluten w mące bezglutenowej:

  • Bread Mix – Mix B Schaer – do wypieku ciast drożdżowych, chleba i bułek, a także do: PĄCZKÓW, rogalików nadziewanych, CHAŁKI BEZGLUTENOWEJ czy STRUCLI MAKOWEJ BEZ GLUTENU; używam go również do PYZ DROŻDŻOWYCH NA PARZE i do  PIEROGÓW BEZGLUTENOWYCH;
  • Mix Patisserie – Mix C Schaer– do słodkich wypieków bezglutenowych: do biszkoptów, tortów, NALEŚNIKÓW, gofrów bezglutenowych, do tart bezglutenowych, placków z owocami, ciasteczek, PIERNICZKÓW BEZGLUTENOWYCH itp. 
  • Mehl Farine Schaer – to tzw. uniwersalna mąka bezglutenowa; w razie potrzeby upieczemy z niej i placek z owocami, i biszkopt, i ciasto drożdżowe i chleb czy bułki; przygotujemy naleśniki i pierogi i gofry – ale nie będą to raczej dania z górnej półki, mogą nam też  sprawić sporo kłopotu podczas gotowania czy pieczenia; przede wszystkim ta mąka sprawdza się do przygotowania wszelkiego rodzaju makaronów, klusek, kopytek, do zagęszczenia sosu, panierowania, do podsypywania stolnicy itp.
  • Mix it! Universal  Schaer – nie zawiera mąki ani skrobi kukurydzianej; jest dość sypka i miałka, gdyż powstała na bazie mąki ryżowej; to mąka ceniona przez smakoszy, ma wiele zastosowań, np. CHLEB BEZGLUTENOWY Z WĘDZONYM BOCZKIEM, ROLADA BISZKOPTOWA STRIACATELLA, CHLEB BEZGLUTENOWY BEZ KUKURYDZY, ale również kluseczki, naleśniki, bułeczki itp.
  • Mix it! Dunkiel Schaer – to tzw. bezglutenowa mąka razowa, czyli mix bezglutenowy do wypieku ciemnego chleba; ma fajny skład, bo oprócz skrobi kukurydzianej zawiera mąkę z siemienia lnianego i gryczaną, otręby ryżowe, otręby z groszku; to mąka do wypieków drożdżowych: chleba, razowych bułek bezglutenowych, ale również razowej pizzy;

Galeria zdjęć moich dań z mixów bezglutenowych Schaer

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:38+00:00 11 października 2017|

    Zostaw komentarz