Moje bezglutenowe przepisy s膮 cz臋sto polecane przez og贸lnopolskie i regionalne portale czy radia, ale i przez gazety w wydaniu papierowym. Niedawno przepis bezglutenowy na szakszuk臋 wydrukowa艂a Witryna 艢migielska, wydawana przez samorz膮d.Dziennikarzom zale偶a艂o na tym, by mieszka艅cy ich gminy r贸wnie偶 spr贸bowali bezglutenow膮 kuchni臋. Tym bardziej, 偶e w ka偶dym mie艣cie czy wsi jest osoba z celiaki膮 lub na diecie bezglutenowej. 

Prosty przepis bezglutenowy

Gdy wydawca gazety poprosi艂 o przepisy bezglutenowe dla swoich czytelnik贸w, uzna艂am, 偶e najlepiej  pokaza膰 proste danie, kt贸re nie wymaga skomplikowanych, trudno dost臋pnych sk艂adnik贸w. Wyb贸r pad艂 na szakszuk臋 – po偶ywne i zdrowe danie na bazie cebuli, czosnku, mas艂a, jaj, koncentratu pomidorowego i zieleniny. To danie mo偶na serwowa膰 na 艣niadanie lub kolacj臋, ale i na obiad – z kaszami bezglutenowymi, z makaronem, a nawet z pieczywem bez glutenu. 艁atwo przyrz膮dzi膰 szakszuk臋, tym bardziej, 偶e jest naturalnie bezglutenowa. 

  • Zale偶a艂o nam na przepisie bezglutenowym, kt贸ry zach臋ci czytelnik贸w do wykonania go w swoich domach – wyja艣nia艂a Anita Kasperska, redaktor naczelna Witryny 艢migielskiej. – Bo nie sztuk膮 jest opublikowa膰 w gazecie przepis, z kt贸rego nikt nie skorzysta. Ciesz臋 si臋, 偶e nasz wsp贸lny wyb贸r pad艂 na szakszuk臋. Aby przetestowa膰 ten przepis bezglutenowy, sama ugotowa艂am szakszuk臋. Smakowa艂a ca艂ej rodzinie, cho膰 nikt nie mia艂 poj臋cia, 偶e to potrawa bez glutenu. 

Warto publikowa膰 w r贸偶nych miejscach przepisy bezglutenowe – w og贸lnopolskich i regionalnych wydawnictwach. Dzi臋ki temu odczarowuje si臋 mit, i偶 dieta bezglutenowa jest niesmaczna, a celiakia  to 偶yciowa tragedia 😉

Drukuj
Podziel si臋 tym wpisem ze znajomymi!
    2020-05-13T13:11:20+00:0013 maja 2020|