Oto słodkość, która oczarowała grupę Master Chef: bezglutenowe ciasteczka czekoladowe bez cukru. Krótka lista składników, dobra czekolada bezglutenowa bez dodatku cukru, szybkie wykonanie no i smak oraz konsystencja (cudowna, żaden piasek pustyni), które trudno zapomnieć. Ten przepis na bezglutenowe ciasteczka czekoladowe bez cukru powstał z potrzeby chwili, na moich koloniach dla dzieci z celiakią. Zobaczyliśmy, co jest w magazynie no i receptura napisała się sama, oczywiście na bazie moich innych przepisów bezglutenowych. Zaletą tych ciasteczek jest brak rafinowanego, białego cukru buraczanego, którego dzieci na diecie bezglutenowej (ale i dorośli) mają aż nadto na co dzień. Jeśli się z tym zgadzasz, koniecznie zapisz sobie lub od razu przetestuj przepis na bezglutenowe ciasteczka czekoladowe bez cukru. A jeśli z różnych przyczyn nie musisz aż tak pilnować zawartości cukru w codziennej diecie, użyj klasycznej czekolady oraz zwykłego cukru. Smak będzie identyczny.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – są tam przepisy na ciasta, obiady, kolacje, pieczywo, święta, śniadania

Składniki na bezglutenowe ciasteczka czekoladowe bez cukru (kliknij fotkę, by powiększyć)

18 sztuk

  • 125 g deserowej lub mlecznej czekolady bezglutenowej
    użyłam czekolady RED bez dodatku cukru KLIK
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru kokosowego
  • 150 g mąki Mix for Cake KLIK
    lub domowej mieszanki mąk i skrobi bezglutenowych
  • 30 g bezglutenowej mąki migdałowej
    można zmielić migdały w młynku do kawy
  • 30 g kakao bez glutenu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
    bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    bez glutenu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie dropsy czekoladowe bez glutenu

Wykonanie bezglutenowych ciasteczek czekoladowych bez cukru

  • w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść czekoladę ostudź
  • mikserem utrzyj masło z cukrem, potem dodaj jajko i wyrabiaj jeszcze chwilę  
  • do masy dodaj płynną czekoladę i wymieszaj łyżką
  • do osobnego naczynia wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj je, dodaj do miski z mokrymi
  • łyżką lub dłonią wyrabiaj ciasto na gęstą masę 
  • ma powstać gęste ciasto, z którego z łatwością będzie można lepić kulki; jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj 1-2 łyżki mix C
  • jeśli dla wzmocnienia efektu chcesz użyć kropelek / dropsów czekoladowych, dodaj je do ciasta i wymieszaj łyżką 
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra – dół
  • dłońmi nabieraj porcje ciasta, formuj kulki i układaj na blaszce w odstępach około 5 cm
  • wszystkie kulki delikatnie spłaszcz dłonią zanurzoną w wodzie
  • blachę wstaw do piekarnika na około 10-13 minut
  • gdy bezglutenowe ciasteczka czekoladowe bez cukru będą już gotowe, wyjmij blachę, ale ciasteczka zdejmij z niej dopiero, gdy ostygną

Czekoladowe ciasteczka bezglutenowe z dodatkiem smakowym

Przyznam, że nie mam pojęcia, jak długo przetrwają w domu bezglutenowe ciasteczka czekoladowe bez cukru, bo …. na koloniach zniknęły w mig. Czy dzieci z celiakią mają większe apetyty, niż zdrowi rówieśnicy? Nie sądzę 😎 Ale na pewno doceniają jedzenie z dobrych składników, a do takich można zaliczyć moje bezglutenowe ciasteczka czekoladowe bez cukru. Co ciekawe: żadne dziecko na diecie bezglutenowej nie zauważyło, że w ciasteczkach nie ma cukru. Ale przy okazji wpadłam na pomysł, by do tych ciasteczek użyć smakowe czekolady, np. czekoladę bezglutenową RED – bez dodatku cukru, z migdałami i skórką pomarańczową KLIK. Wtedy niepotrzebny będzie cukier waniliowy, czekolada zrobi całą robotę 😎. Przy okazji kolejnych zakupów w sklepie internetowym Jedz Bez Glutenu wrzucę do koszyka tę czekoladę i upiekę smakowe ciasteczka. Dla zainteresowanych: batony czekoladowe i bezglutenowe RED bez dodatku cukru są też dostępne w sklepach internetowych: Pięć Przemian, Strefa Mocy, Guiltfree, Sugarlesslife.

 

Jak przechowywać bezglutenowe ciasteczka czekoladowe bez cukru?

Wracając do przechowywania ciasteczek – jak zawsze sprawdzi się metalowa puszka lub zwykły słoik. Jestem przekonana, że te czekoladowe ciacha spokojnie przetrwają w takich warunkach przynajmniej przez 2 tygodnie.