Blog

14

Przepis na ryżowy tani chleb bezglutenowy bez miksów takiego szukacie

17/01/2022

Przepis na ryżowy tani chleb bezglutenowy bez miksów takiego szukacie

17/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Tani, prosty, szybki, bez miksów – takie cechy spełnia mój dzisiejszy przepis na ryżowy chleb bezglutenowy. Nadeszły ciężkie czasy, wszystko podrożało, a ja dostaję mnóstwo zapytań o przepis na tani chleb bezglutenowy bez miksów, prosty i szybki. Cały weekend spędziłam na wymyślaniu receptur, zużyłam ze 3 kg mąki, ale już mam coś, co mogę puścić w świat. Pod hasłem: tani chleb bezglutenowy bez miksów znajdziecie na blogu przynajmniej trzy przepisy, bo tyle opracowałam receptur. Wszędzie bazą jest mąka ryżowa, najtańsza i powszechnie dostępna.

Jako pierwszy podaję przepis na ryżowy tani chleb bezglutenowy bez miksów za 6 zł bochenek! Ma zupełnie inne proporcje składników, niż pozostałe chleby z tej serii. Jest najbardziej neutralny w smaku i puszysty, ma piękny kolor na pewno zasmakuje również dzieciom z celiakią, które są najbardziej wymagającymi zjadaczami pieczywa bez glutenu. Mój ryżowy tani chleb bezglutenowy bez miksów zawiera białko jaja, oczywiście można zamiennie użyć zastępnika jaja w proszku, który jest w ofercie Balvitenu. Z tego przepisu uzyskacie prawie 500 g dobrego chleba bezglutenowego w cenie niespełna 6 zł! Nigdzie nie ma tańszego chleba bezglutenowego. 

Porady: jak piec tani chleb bezglutenowy

By zmniejszyć wydatki na bezglutenowe jedzenie, najlepiej piec na raz 3-4 bochenki małe lub 2 duże, w większej keksówce (np. 35 x 12 cm). To pozwala na przygotowanie sporej porcji pieczywa w czasie jednego pieczenia i zużycia prądu. Zapas chleba najlepiej pokroić na kromki i zamrozić KLIK – jak odświeżyć bezglutenowe pieczywo

Jeśli dopiero uczycie się piec domowy chleb bezglutenowy, zacznijcie od małych bochenków. Najpierw upieczcie jeden chleb i sprawdźcie, jak wyszedł. Jeśli coś się nie uda, przynajmniej zmarnujecie mało składników. W razie potrzeby pytajcie na messengerze lub Grupie Bezglutenowa Mama, chętnie pomogę. Najgorszy błąd przy wypieku domowego chleba bezglutenowego to … rezygnacja po pierwszych nieudanych próbach. Pamiętajcie, trening czyni mistrza, w końcu uda się osiągnąć wprawę. Warto, bo zyskacie prawdziwy, naturalny, świeży chleb bezglutenowy, a nie paczkowany, pełen dodatkowych składników.  

Przepis na ryżowy tani chleb bezglutenowy bez miksów zakłada użycie skrobi ryżowej, która jest tylko w ofercie marki Sano i jest doskonałym produktem, bardzo przydatnym przy wypieku pieczywa bezglutenowego. Potrafi zdziałać cuda. Warto mieć tę skrobię w kuchennej szafce, zwłaszcza, jeśli chcecie być na diecie bezglutenowej w zdrowej wersji. Uwaga: jeśli w tym przepisie zechcecie zastąpić skrobie ryżową inną skrobią, np. ziemniaczaną czy kukurydzianą, nie ręczę za efekt. szkoda składników. 

Bezglutenowe mąki i skrobie najlepiej kupić w jednym sklepie internetowym, by przy dużym zamówieniu uzyskać darmową przesyłkę. W niektórych sklepach wystarczą zakupy za 150 zł, gdzie indziej 200-250 zł. Sprawdziłam: wszystkie produkty, które używam do tanich chlebów bezglutenowych są w sklepie Friendly Food. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki ryżowego, taniego chleba bezglutenowego bez miksów

foremka około 30×20 cm

  • 1 białko jaja
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki oleju
  • 180 ml letniej wody
  • 5 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 15 świeżych drożdży
  • 100 mąki ryżowej bezglutenowej
  • 100 g skrobi ryżowej bezglutenowej
  • 50 g mąki jaglanej bezglutenowej
  • 1 płaska łyżka łuski babki jajowatej
    bez glutenu
  • 1/2  łyżeczki soli

Ryżowy, tani chleb bezglutenowy bez miksów – wykonanie

  • keksówkę wyłóż papierem do pieczenia
  • w misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, łuskę babki jajowatej, sól i suszone drożdże
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody (odjętych z całej porcji w przepisie) 
  • do osobnej miski wlej białko jaja, ocet i olej, wymieszaj mikserem przez około 30 sekund
  • do płynu wsyp suche składniki oraz drożdże rozpuszczone w wodzie – jeśli używasz świeżych
  • wyrabiaj ciasto mikserem (zwykłe mieszadła, nie haki) przez około 4-5 minut
  • ciasto na ryżowy, tani chleb bezglutenowy bez miksów jest dość rzadkie, jak gęsty budyń; w razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody
  • przelej je do formy, zrób na powierzchni kilka nacięć
  • przykryj formę folię spożywczą i odstaw chleb do wyrośnięcia na około 40-60 minut – ma zwiększyć objętość, choć nie urośnie tak bardzo, jak chleb bezglutenowy z mixu

Ryżowy, tani chleb bezglutenowy bez miksów – pieczenie

  • piekarnik nastaw na 250 stopni C, grzałka góra – dół
  • powierzchnię chleba skrop wodą lub rozkłóconym jajkiem; do jajka przykleją się dodatki, np. mak, pestki słonecznika, siemię lniane, bezglutenowe płatki owsiane itp., więc można je dodać na tym etapie; 
  • formę wstaw do piekarnika, na środkową półkę
  • po około 10 minutach zmniejsz temperaturę do 230 stopni C i piecz jeszcze około 40 minut, do tzw. suchego patyczka
  • wyłącz piekarnik, ale drzwiczki uchyl dopiero po około 10 minutach
  • wystaw formę, odczekaj kilka minut, następnie przełóż delikatnie chleb na metalową kratkę
  • krój dopiero po całkowitym ostudzeniu
  • ryżowy, ani chleb bezglutenowy przechowuj w lnianym worku lub w bawełnianej ściereczce, nigdy w folii ani w lodówce
  • smacznego 😋

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (14)

Magda 01/03/2024 16:18
W opisie jest sól, a w składnikach nie. Ile dodać soli?
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 21:27
Dzięki, zapodziała się w sposobie wykonania.... :( Już wpisałam do składników: to 1/2 łyżeczki
Paula 24/04/2022 17:42
Czy skrobia ryżowa może być zastąpiona skrobia ziemniaczana ?
Piotr 08/04/2022 10:36
Witam, czym mogę zastąpić białko jaja? Mam nietolerancję.
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 21:25
Może to być np. zastępnik jaja w proszku z Balvitenu.
Żaneta 10/02/2022 11:40
Marto a jaki chleb bezglutenowy polecasz przy zaparciach i refluksie?
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 21:26
To musisz spytać dietetyka ....
Żaneta 10/02/2022 11:37
Dziękuję:)
Żaneta 04/02/2022 13:10
Marto czy podczas pieczenia tego chleba do piekarnika wkładasz naczynie z wodą?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:07
czasem tak, czasem nie - zależy czy pamiętam :)
Alicja 20/01/2022 17:07
Czy ocet jabłkowy ?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:13
jak najbardziej może być jabłkowy, ale też zwykły :)
Żaneta 18/01/2022 10:13
Marto proszę o informacje czy chleb ryżowy może być spożywany przez osobę z zaparciami i refluksem?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:18
Z refluksem - tak, z zaparciami - nie, bo nie ma tak dużo błonnika, jak ciemne chleby. Z kolei tych ciemnych nie należ
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się