Blog

4

Przepis na pożywne bułeczki bezglutenowe z jajkami i owsem

14/04/2021

Przepis na pożywne bułeczki bezglutenowe z jajkami i owsem

14/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy opublikowałam przepis na bezglutenowe bułeczki bez mąki ryżowej, na bazie mixu uniwersalnego Incoli, mąki z quinoa i zastępnika jaja w proszku, odezwały się głosy z prośbą o modyfikację receptury. Chodziło o przepis na pożywne bułeczki bezglutenowe z jajkami i bez quinoa, ale również na bazie tego samego mixu uniwersalnego bez mąki ryżowej, którego macie spore zapasy w kuchennych szafkach. Popracowałam trochę nad mikserem i mam: przepis na bezglutenowe bułeczki z jajkami i owsem. Pożywne, mięciutkie i puszyste, długo świeże, a przy tym wzbogacone błonnikiem i cennymi składnikami z owsa. Z przyjemnością się dzielę recepturą, a cenne porady o wyrabianiu ciasta bezglutenowego i wypiekach gluten free znajdziecie w mojej najnowszej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK

Wiadomość z ostatniej chwili, od Incoli: w jednym ze sklepów internetowych jest promocja ma mix uniwersalny 3+1, ponoć super cena KLIK.

Tutaj kupisz

Mój poradnik i książkę kucharską „W kuchni Bezglutenowej Mamy”

Składniki na 9 bułek bezglutenowych z jajkami i owsem

  • 200 g mixu uniwersalnego Incola
  • 140 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 10 g (2 łyżki) łuski babki jajowatej
  • 2 jaja
  • 8 g suszonych drożdży
    lub 25 g świeżych drożdży
  • około 280 – 300 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie ciasta na bezglutenowe bułki z jajkami i owsem

  • mix uniwersalny Incola wymieszaj w misce łyżką z płatkami owsianymi, łuską babki jajowatej, solą i suszonymi drożdżami
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody (odjętej z całkowitej porcji podanej w przepisie) i wlej do suchych składników
  • do miski wbij jajka i wyrabiaj ciasto mikserem (haki), stopniowo wlewając wodę
  • ciasto na bezglutenowe bułeczki z jajkami i owsem wyrabiaj przez około 5 minut, by dobrze je napowietrzyć
  • pod koniec dodaj olej i mokrą dłonią sprawdź konsystencję; jeśli jest zbite i gliniaste, dodaj jeszcze kilka łyżek wody i ponownie wyrób mikserem przez 1-2 minuty; jeśli po uformowaniu w kulkę rozpływa się w dłoniach, dodaj około 1 łyżkę mixu lub płatków owsianych i wymieszaj
  • szczegółowe porady dotyczące wyrabiania ciasta drożdżowego na bezglutenowe bułki i inne wypieki znajdziesz w mojej książce z przepisami bezglutenowymi „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK
  • ciasto oprósz mąką, a miskę przykryj folią spożywczą; odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 30 – 60 minut, aż ciasto niemal podwoi objętość, stanie się puszyste i porowate; czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia

Formowanie i pieczenie bezglutenowych bułek z jajkami i owsem

  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • do miseczki wsyp 1-2 łyżki mixu uniwersalnego lub np. mąki ryżowej bezglutenowej
  • z miski nabieraj porcje ciasta, przekładaj je do miseczki z mąką, delikatnie panieruj jak kotlety, a następnie formuj w dłoniach kulki
  • układaj je w odstępach na blaszce i zostaw na około 15 minut
  • piekarnik nastaw na 250 stopni C, grzałka góra – dół
  • bułeczki skrop wodą i wstaw blachę do piekarnika na około 20 minut
  • bezglutenowe bułki z jajkiem i owsem piecz do zrumienienia i tzw. suchego patyczka
  • studź je na metalowej kratce, krój dopiero po ostudzeniu, przechowuj w bawełnianej lub lnianej ściereczce
  • bułeczki można mrozić

KOMENTARZE (4)

Żaneta 04/02/2022 13:20
Marto bułeczki wyrosły. Były bardzo smaczne:) Mile widziany byłby też przepis na duży chleb z tych składników:) Może w wolnej chwili uda Ci się taki stworzyć?:) Jeśli tak, ja pierwsza proszę o przepis:) Czekam z utęsknieniem:) Pozdrawiam
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:07
postaram się :)
Aga 20/05/2021 18:45
Witam, a czy nie trzeba dodać cukru? Drożdże muszą mieć pożywkę... I czy babkę jajowatą dodajemy do mąki i drożdży?
Monika 04/05/2021 17:13
Nie znam tej mąki i w De pewnie nie dostanę.. można ją zastąpić inną?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się