Smażyłam już racuchy bezglutenowe z jabłkami, racuszki na jogurcie i tanie racuchy bezglutenowe, ale teraz mam zupełnie nowy przepis, inny niż wszystkie. To naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami, puszyste i chrupiące, słodziutkie, pełne błonnika i … tanie. Powstają z naturalnej mieszanki na chleb Dr. Żurka bez glutenu, która ma idealny skład, dodatek zakwasu i aż 4 rodzaje błonnika, tak ważnego w diecie bezglutenowej. Pewnie dlatego te racuchy nie „piją” tyle tłuszczu podczas smażenia i zachowują świeżość dłużej, niż racuchy z białego mixu.

Słodycz i miękkość nektarynek jest tak zaskakująca w racuchach, że ciągle sięgasz po więcej …. Ha, to coś zupełnie innego niż klasyczne racuszki bezglutenowe z jabłkami. Jeden placuszek drożdżowy to koszt zaledwie 45 groszy! Jeszcze coś: te naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami są tak pyszne, że zasmakowały naszej Zosi, która od lat nie je racuchów! 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki naturalnych racuchów bezglutenowych z nektarynkami
20 sztuk

  • 300 g naturalnej mieszanki bezglutenowej
    na chleb jasny Dr Żurek bez glutenu KLIK
  • 25 g drożdży świeżych
    lub 8 g suszonych bez glutenu
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • około 250 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe nektarynki
  • olej do smażenia 

Wykonanie naturalnych racuchów bezglutenowych z nektarynkami

  • nektarynki pokrój na drobne kawałki
  • wymieszaj łyżką suche składniki: mąkę, cukier, sól, drożdże (a jeśli chcesz użyć świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach letniego mleka)
  • wbij jajka 
  • stopniowo wlewaj mleko i miksuj przez około 5 minut ciasto na naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami
  • pod koniec wlej olej i dodaj nektarynki
  • wymieszaj ciasto łyżką i skrop olejem
  • miskę przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą, odstaw na 30-50 minut, by ciasto stało się porowate i puszyste