Smażyłam już racuchy bezglutenowe z jabłkami, racuszki na jogurcie i tanie racuchy bezglutenowe, ale teraz mam zupełnie nowy przepis, inny niż wszystkie. To naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami, puszyste i chrupiące, słodziutkie, pełne błonnika i … tanie. Powstają z naturalnej mieszanki na chleb Dr. Żurka bez glutenu, która ma idealny skład, dodatek zakwasu i aż 4 rodzaje błonnika, tak ważnego w diecie bezglutenowej. Pewnie dlatego te racuchy nie „piją” tyle tłuszczu podczas smażenia i zachowują świeżość dłużej, niż racuchy z białego mixu.
Słodycz i miękkość nektarynek jest tak zaskakująca w racuchach, że ciągle sięgasz po więcej …. Ha, to coś zupełnie innego niż klasyczne racuszki bezglutenowe z jabłkami. Jeden placuszek drożdżowy to koszt zaledwie 45 groszy! Jeszcze coś: te naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami są tak pyszne, że zasmakowały naszej Zosi, która od lat nie je racuchów!
Składniki naturalnych racuchów bezglutenowych z nektarynkami
20 sztuk
- 300 g naturalnej mieszanki bezglutenowej
na chleb jasny Dr Żurek bez glutenu KLIK - 25 g drożdży świeżych
lub 8 g suszonych bez glutenu - 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jaja
- około 250 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 małe nektarynki
- olej do smażenia

Wykonanie naturalnych racuchów bezglutenowych z nektarynkami
- nektarynki pokrój na drobne kawałki
- wymieszaj łyżką suche składniki: mąkę, cukier, sól, drożdże (a jeśli chcesz użyć świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach letniego mleka)
- wbij jajka
- stopniowo wlewaj mleko i miksuj przez około 5 minut ciasto na naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami
- pod koniec wlej olej i dodaj nektarynki
- wymieszaj ciasto łyżką i skrop olejem
- miskę przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą, odstaw na 30-50 minut, by ciasto stało się porowate i puszyste
