Uwielbiam kolory, stąd dzisiejszy przepis na marchewkowe bułki bez glutenu na odporność. Idealne na obecne czasy! Bo budowanie odporności u osób z celiakią (dzieci i dorosłych) to teraz podstawa, by oprzeć się Covid-19. Moje marchewkowe bułki bezglutenowe na odporność są puszyste i lekkie, takie jak lubią dzieci z celiakią (dorośli pewnie też). Marchewka nie jest w nich wyczuwalna, daję 100% gwarancji. Ale to nie w niej tkwi sekret budowania odporności…

Otóż marchewkowe bułki bez glutenu na odporność zawierają bezcenne przyprawy: kurkumę, czarny pieprz, rozmaryn i czerwoną paprykę w proszku. Przyprawy, dodane w niewielkich ilościach do ciasta na bułki bez glutenu, sprawiają, że to pieczywo ma charakter! Delikatnie pachnie (bo polska mieszanka chlebowa Balvitenu jest tak skomponowana, by wypieki przypominały pszenne pieczywo), wybornie smakuje i przyciąga wzrok niecodziennym kolorem (intensywność koloru można regulować). To sposób na niejadka z celiakią, a przede wszystkim na pyszne pieczywo dla wszystkich domowników. Dosyć zachwalania. Teraz zapraszam do wypróbowania przepisu na marchewkowe bułki bezglutenowe na odporność. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki 6 marchewkowych bułek bez glutenu – na odporność

  • 80 g ugotowanej marchewki
    ugotowanej specjalnie lub z rosołu
  • 260 g chlebowej mieszanki bezglutenowej
    Mix For Bread Balviten
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży bez glutenu
    lub 13 g świeżych drożdży
  • 1 lub 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 lub 1 łyżeczka rozmarynu 
    zmielonego w młynku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
    najlepiej świeżo zmielonego
  • około 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju

DODATKOWO

  • 2-3 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej
    do „panierowania” bułek