Blog

1

Przepis na marchewkowe bułki bez glutenu na odporność

29/11/2021

Przepis na marchewkowe bułki bez glutenu na odporność

29/11/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Uwielbiam kolory, stąd dzisiejszy przepis na marchewkowe bułki bez glutenu na odporność. Idealne na obecne czasy! Bo budowanie odporności u osób z celiakią (dzieci i dorosłych) to teraz podstawa, by oprzeć się Covid-19. Moje marchewkowe bułki bezglutenowe na odporność są puszyste i lekkie, takie jak lubią dzieci z celiakią (dorośli pewnie też). Marchewka nie jest w nich wyczuwalna, daję 100% gwarancji. Ale to nie w niej tkwi sekret budowania odporności…

Otóż marchewkowe bułki bez glutenu na odporność zawierają bezcenne przyprawy: kurkumę, czarny pieprz, rozmaryn i czerwoną paprykę w proszku. Przyprawy, dodane w niewielkich ilościach do ciasta na bułki bez glutenu, sprawiają, że to pieczywo ma charakter! Delikatnie pachnie (bo polska mieszanka chlebowa Balvitenu jest tak skomponowana, by wypieki przypominały pszenne pieczywo), wybornie smakuje i przyciąga wzrok niecodziennym kolorem (intensywność koloru można regulować). To sposób na niejadka z celiakią, a przede wszystkim na pyszne pieczywo dla wszystkich domowników. Dosyć zachwalania. Teraz zapraszam do wypróbowania przepisu na marchewkowe bułki bezglutenowe na odporność. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki 6 marchewkowych bułek bez glutenu – na odporność

  • 80 g ugotowanej marchewki
    ugotowanej specjalnie lub z rosołu
  • 260 g chlebowej mieszanki bezglutenowej
    Mix For Bread Balviten
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży bez glutenu
    lub 13 g świeżych drożdży
  • 1 lub 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 lub 1 łyżeczka rozmarynu 
    zmielonego w młynku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
    najlepiej świeżo zmielonego
  • około 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju

DODATKOWO

  • 2-3 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej
    do „panierowania” bułek 

Przygotowanie ciasta na marchewkowych bułek bez glutenu na odporność

  • mieszankę bezglutenową na bułki połącz ze wszystkimi suchymi składnikami
  • uwaga: jeśli chcesz uzyskać jaśniejsze bułki, dodaj tylko połowę lub 1 łyżeczkę czerwonej papryki
  • na początek warto też dozować rozmaryn, można zacząć od 1/2 łyżeczki, by stopniowo oswajać dziecko z nowymi smakami
  • jeśli  chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody 
    odjętych z ogólnej porcji płynu podanej w przepisie
  • marchewkę zblenduj lub rozdrobnij widelcem i dodaj do suchych składników
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj bułki mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • ciasto na marchewkowe bułki bez glutenu powinno być elastyczne; nie może się rozpływać ani być zbite i gęste
  • jeśli jest zbite – dodaj kilka łyżek wody; jeśli jest lejące – dodaj 1-2 łyżki mąki
  • skrop powierzchnię olejem i przykryj ściereczką lub folią spożywczą; odstaw na 30-60 minut, by ciasto niemal podwoiło objętość; czas rośnięcia bezglutenowego ciasta drożdżowego na bułki czy chleb zależy od temperatury otoczenia

Marchewkowe bułki bez glutenu na odporność – formowanie i pieczenie

  • dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • do miski wsyp mąkę ryżową
  • dłoń oprósz mąką, połącz palce, by utworzyć „łopatkę” i nabierz porcję ciasta (1/6 całej porcji)
  • przełóż je do miski z mąką i delikatnie obtocz, tak, jak się panieruje kotlety
  • obiema dłońmi delikatnie nadaj ciasto kształt kulki i ułóż na blaszce
  • w odstępach układaj pozostałe bułeczki; jeśli chcesz, skrop je wodą lub posmaruj białkiem jaja
  • odstaw je do podrośnięcia na około 20 minut (aż niemal podwoją objętość)
  • piekarnik nastaw na około 220 stopni C, grzałka góra-dół
  • blachę wstaw na środkową półkę piekarnika
  • marchewkowe bułki bezglutenowe na odporność piecz około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia
  • bułeczki ułóż na metalowej kratce i zostaw do ostygnięcia
  • krój, gdy będą zimne
  • przechowuj w lnianym worku do pieczywa na blacie kuchennym lub w chlebaku do pieczywa bezglutenowego
  • część bułek bezglutenowych możesz zamrozić

Warto piec marchewkowe bułki bez glutenu – na odporność?

O odporność w celiakii warto dbać na każdym kroku. Wiadomo, że dziecko nie zje cebuli, czosnku czy kiszonej kapusty, kefiru ani dzikiej róży – a to bardzo cenne produkty wspierające odporność organizmu. Dlatego warto na każdym kroku przemycać różne zdrowe substancje, jak choćby zioła i przyprawy.

Oto zalety, które mają moje marchewkowe bułki bez glutenu na odporność:

  • kurkuma – działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające – ale musi być w potrawie połączona z pieprzem
  • pieprz – zwiększa przyswajalność składników odżywczych i mineralnych, a także witamin; pobudza do pracy układ odpornościowy; najostrzejszy jest pieprz czarny, potem biały, a zielony to bardzo łagodna odmiana
  • rozmaryn – działa przeciwzapalnie, ma właściwości wirusobójcze i bakteriobójcze, wzmacnia odporność
  • sproszkowana papryka – pobudza apetyt i trawienie

To wszystko w połączeniu z błonnikiem z marchewki sprawi, że zyskujemy pieczywo bezglutenowe na zdrowie i odporność. Jeśli będzie jedzone połączeniu z białkiem (ryby, jaja, drób, dziczyzna, chuda wieprzowina), warzywami, tłuszczem (masło, oliwa z oliwek, olej lniany), pestkami (dyni, słonecznika) i owocami oraz wodą, na pewno wesprze organizm w budowaniu odporności. Dlatego zachęcam: bułki bezglutenowe z marchewką to świetna propozycja dla dzieci i dorosłych. Przy okazji podrzucam przepis na bułki bezglutenowe z ziemniakami.

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (1)

Katarzyna 29/11/2021 23:15
Droga Bezglutenowa Mamo, czy mogę użyć mąki Mix for Bread firmy Schaer?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się