W wielu miastach jest zwyczaj, że dzieci przystępujące do I komunii otrzymują komunijne chlebki. Bezglutenowe chlebki komunijne to niestety marzenie, jeśli chodzi o gotowe produkty, dlatego pozostaje własny wypiek. Zazwyczaj są to takie większe bułki, delikatnie ozdobione, umieszczone w wiklinowym lub plastikowym koszyczku. Każde dziecko otrzymuje do rąk taką bułkę, a dziecko z celiakią dostaje wówczas dyskretnie oznaczony bezglutenowy chlebek komunijny, przygotowany przez mamę lub ciocię. Całą operacją trzeba szczegółowo zaplanować z dużym wyprzedzeniem, by na żadnym nie doszło do pomyłki.  A czy upieczenie komunijnego chleba bezglutenowego jest skomplikowane? Uwierzcie, że to dziecinnie proste, zdecydowanie łatwiejsze, niż wypiek zwykłego chleba bezglutenowego. 

Przy okazji:  jeśli sami podejmujecie próbę upieczenia komunijnego tortu bezglutenowego, opłatki możecie kupić w internetowym sklepie Putka Bez Glutenu

Składniki bezglutenowego chlebka komunijnego
średnica około 15-20 cm

  • 200 g chlebowej mieszanki bezglutenowej
    użyłam Mix for Bread Balviten KLIK
  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych
  • około 250 ml letniej wody
  • 4 g suszonych drożdży bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżką mixu lub bezglutenowej mąki ryżowej
    do oprószenia rosnącego ciasta

Komunijny chlebek bezglutenowy – wyrobienie ciasta

  • płatki owsiane zmiel w młynku do kawy, możesz też użyć gotowej bezglutenowej mąki owsianej
  • mix B wymieszaj z mąką owsianą, suchymi drożdżami i solą
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z 3 łyżkami letniej wody i wlej do mąk 
  • wlewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut, pod koniec dodaj olej
  • ma powstac elastyczne ciasto; nie może być gliniaste ani zbite; jeśli takie jest, dodaj jeszcze 2-3 łyżki wody i wyrób jeszcze przez chwilę
  • wyrobienie ciasta na bezglutenowy chlebek komunijny w thermomixie / lidlomixie – wsyp i wlej wszystkie składniki do naczynia miksującego, ustaw program do wyrabiania ciasta, czas 5 minut; gotowe
  • ciasto oprósz mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 30 &