Blog

7

Przepis na domowe krówki bezglutenowe z masy kajmakowej

24/07/2019

Przepis na domowe krówki bezglutenowe z masy kajmakowej

24/07/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W sklepach można kupić sporo krówek bezpiecznych dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej, ale…. Niemal zawsze ich składnikiem jest syrop glukozowo – fruktozowy, którego staramy się unikać. Dlatego Antek, wczoraj wieczorem, w chwili słodyczowego głodu, stworzył przepis na domowe krówki bezglutenowe – z gotowej masy kajmakowej, a więc szybsze w przygotowaniu, niż z mleka. Domowe krówki bezglutenowe z masy krówkowej smakują przepysznie, a po schłodzeniu ciągną się niemiłosiernie…. Osobiście najbardziej lubię kruche krówki, dlatego teraz w patelni teflonowej na gazie pyrka nowa masa na domowe krówki bezglutenowe. Musi gotować się dłużej i trzeba było doń sypnąć więcej cukru. Mam nadzieję, że cierpliwość zostanie nagrodzona i powstaną przepyszne kruche krówki bezglutenowe. Jako lokalna patriotka użyłam produktów z miejscowej mleczarni – SM w Gostyniu. Sprawdziłam kiedyś, że ich masa kajmakowa jest bezglutenowa, poza tym ma bardzo krótki skład. 

Składniki na 10 domowych krówek bezglutenowych

  • 510 g – puszka bezglutenowej masy kajmakowej/krówkowej
  • 160 g cukru
  • 100 g masła

Jak przygotować domowe krówki bezglutenowe?

  • na żeliwnej płytce ustaw na gazie teflonową, głęboką patelnię
  • włóż do niej wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu
  • masę na bezglutenowe krówki domowe co chwilę mieszak drewnianą łopatką
  • jeśli chcesz uzyskać bezglutenowe ciągutki tudzież mordoklejki :), gotuj masę przez około 2 godziny
  • jeśli zależy ci na kruchych krówkach – gotuj masę nawet przez 3-4 godziny
  • małe naczynie o kwadratowych brzegach wyłóż folią spożywczą i wysmaruj niewielką porcją masła
  • gorącą masę przelej do naczynia i zostaw do ostudzenia
  • gdy przestygnie, wstaw naczynie na kilka godzin do lodówki, by krówki skruszały i lepiej zastygły
  • zimne krówki pokrój na prostokąty i owiń w folię spożywczą
  • serwuj na podwieczorek, bezglutenowe urodzinki czy jako przekąskę dla całej rodziny
  • pamiętaj, że domowe krówki bezglutenowe są zdrowsze od sklepowych, bo nie zawierają syropów. ale to nadal mega gigantyczna porcja kalorii

KOMENTARZE (7)

Sabina 28/05/2020 15:02
Moje nie stwardniały :(((
Ola 16/12/2019 14:19
robiłam kiedyś takie krówki, mistrzostwo świata :) domownicy zachwyceni :)
Bezglutenowa Mama 19/12/2019 07:48
Tak, są pyszne i naturalne :)
Kora 02/08/2019 12:37
W mojej okolicy w żadnym sklepie nie widziałam masy kajmakowej ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Ten produkt chyba nie jest dostępny w całej Polsce. Poszukam z innej mleczarni. A czy ewentualnie można zastąpić taką masę innym składnikiem?
Bezglutenowa Mama 03/08/2019 09:10
Może napisz na fb Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, by podano Wam sklepy w Waszej okolicy, do których wysyłają towar. Tu inny składnik się nie sprawdzi.... Można jeszcze użyć mleko skondensowane, ale przepis będzie inny, bo trzeba dłużej je gotować i dodać do masy więcej cukru....
Paulina 24/07/2019 21:58
ale gdzie kupic taka mase kajmakowa?
Bezglutenowa Mama 29/07/2019 08:05
Paulino, masy krówkowej ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu szukaj w marketach, ale również w sklepach osiedlowych :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się