W sklepach można kupić sporo krówek bezpiecznych dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej, ale…. Niemal zawsze ich składnikiem jest syrop glukozowo – fruktozowy, którego staramy się unikać. Dlatego Antek, wczoraj wieczorem, w chwili słodyczowego głodu, stworzył przepis na domowe krówki bezglutenowe – z gotowej masy kajmakowej, a więc szybsze w przygotowaniu, niż z mleka. Domowe krówki bezglutenowe z masy krówkowej smakują przepysznie, a po schłodzeniu ciągną się niemiłosiernie…. Osobiście najbardziej lubię kruche krówki, dlatego teraz w patelni teflonowej na gazie pyrka nowa masa na domowe krówki bezglutenowe. Musi gotować się dłużej i trzeba było doń sypnąć więcej cukru. Mam nadzieję, że cierpliwość zostanie nagrodzona i powstaną przepyszne kruche krówki bezglutenowe. Jako lokalna patriotka użyłam produktów z miejscowej mleczarni – SM w Gostyniu. Sprawdziłam kiedyś, że ich masa kajmakowa jest bezglutenowa, poza tym ma bardzo krótki skład.