Blog

2

Przepis na chlebowe miseczki bezglutenowe do żurku

03/04/2021

Przepis na chlebowe miseczki bezglutenowe do żurku

03/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Chlebowe miseczki bezglutenowe do żurku to rarytas, który uświetni każde wielkanocne śniadanie. Trudno je kupić, dlatego mam sprawdzony przepis na bezglutenowe chlebki do żurku. Przetestowany w całej Polsce i poza granicami, naprawdę godny polecenia. Nawet jeśli tylko jeden z gości czy domowników ma celiakię, chlebowe miseczki bezglutenowe do wielkanocnego żurku warto przygotować dla całej rodziny. Niewiele z tym pracy, a efekt murowany. Piękne i pyszne to 😋 Bezglutenowe chlebki do żurku to nic innego, jak gigantyczne buły upieczone z dobrego mixu do wypieków drożdżowych. W tym roku przygotowałam miseczki z mieszanki Mix B – Bread Mix Dr. Schär, z której uzyskuje się śnieżnobiałe pieczywo bezglutenowe. Ha, miseczki …. Michy prawdziwe! Dlatego od razu dzielę się przepisem. Na blogu mam co prawda już od dawna przepis na chlebowe miseczki bezglutenowe do żurku, ale na bazie mieszanki Bakels, praktycznie już w Polsce niedostępnej. Dlatego dzielę się przepisem na chlebki bezglutenowe z powszechnie dostępnego mixu B, które od wielu lat piekę nie tylko na święta. 

Składniki na 4 bezglutenowe miseczki chlebowe do żurku

  • 500 g mieszanki do wypieku pieczywa bezglutenowego
    użyłam Mix Bread Dr. Schär KLIK
  • około 400 ml letniej wody
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie rozkłócone jajko

Dodatkowo do serwowania

  • 1 białko jaja
    rozkłócone – do zapieczenia bułki
  • gorący żurek bezglutenowy
  • biała kiełbaska bezglutenowa
    najlepiej pokrojona, podsmażona
  • pokrojone jajko 
    ugotowane na twardo, posiekane

Wykonanie bezglutenowych miseczek chlebowych do żurku

  • do mąki dodaj sól, wymieszaj łyżką, następnie dodaj drożdże suszone i ponownie wymieszaj 
  • jeśli chcesz użyć świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody i wlej do mąki
  • wlewaj stopniowo letnią wodę i wyraiaj ciasto mikserem (haki) lub thermomixem (program ciasto) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • ma powstać elastyczne, dobrze wyrobione i napowietrzone ciasto
  • jeśli jest gliniaste, dodaj kilka łyżek wody
  • przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw, by ciasto niemal podwoiło objętość; w zależności od temperatury otoczenia trwa to od 30 do nawet 60 minut; ma powstać porowate ciasto o strukturze waty cukrowej – wtedy bezglutenowe chlebki do wielkanocnego żurku udadzą się na medal
  • piekarnik nastaw na 280 stopni C, grzałka góra – dół
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia 
  • na płaski talerz wsyp1-2 łyżki bezglutenowj mąki ryżowej lub innej
  • wyrośnięte ciasto podziel „na oko” na cztery części
  • delikatnie nabieraj porcje ciasta i obtaczaj je w mące; panieruj jak kotlety schabowe; postępuj delikatnie, by nie zniszczyć pęcherzykowej struktury bezglutenowego ciasta drożdżowego
  • delikatnie formuj bułki i układaj je w dużych odstępach na blasze
  • jeśli jajko jest dozwolone w Waszej diecie bezglutenowej, posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem 
  • wstaw blachę do gorącego piekarnika i piecz około 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka
  • wyjmij chlebowe miseczki bezglutenowe i połóż na metalowej kratce do ostygnięcia

KOMENTARZE (2)

Asia 06/04/2023 16:26
Na 250 też się uda? To maksymalna temp w moim piekarniku:(
Bezglutenowa Mama 08/04/2023 18:24
pewnie, będzie git!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się